Chemseks
Chemseks verwijst naar het gebruik van drugs tijdens seks.
- De drugs worden meestal gebruikt om de ervaring intenser te maken, de seksuele prestaties te verlengen of bepaalde drempels weg te nemen. Het gaat hierbij meestal om harddrugs.
- Chemseks komt vaak voor bij mannen die seks hebben met mannen. Het komt ook zeker voor bij andere groepen.
- Chemseks kan verschillende risico's met zich meebrengen:
- Fysieke gezondheidsproblemen. Er is een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen door onveilige seks.
- Psychische gezondheidsproblemen en sociale gevolgen.
- Verslaving.
Cisgender
De term ‘cisgender’ beschrijft dat iemand hun genderidentiteit grotendeels overeenkomt met het geslacht dat die toegewezen kreeg bij de geboorte.
- Geslacht wordt bij de geboorte toegewezen op basis van geslachtsdelen. Als iemand bij de geboorte het vrouwelijk geslacht krijgt toegewezen, en die voelt zich ook vrouw, dan heet dit cisgender. Als dit niet of niet volledig overeenkomt dan noemt men dit transgender.
- De term wordt vaak gebruikt binnen wetenschappelijk onderzoek om het verschil tussen cisgender en transgender personen te duiden. Het is bijvoorbeeld correcter om te spreken over het verschil in aantal cisgender vrouwen t.o.v. aantal trans vrouwen. Als je bij cisgendervrouwen spreekt over ‘(normale) vrouwen’, impliceer je dat trans vrouwen geen (normale) vrouwen zijn.
- Kijk hier naar een video over het verschil tussen transgender en cisgender.
Cisnorm/cisnormatief
Cisnormatief is de veronderstelling dat iedereen hun genderidentiteit overeenkomt met het geslacht dat die toegewezen kreeg bij de geboorte.
- Cisgender zijn is met andere woorden de norm, vandaar de term ‘cisnorm’.
- Bijvoorbeeld:
- Iemand is verbaasd wanneer die hoort dat iemand hun genderidentiteit niet overeenkomt met hun toegewezen geslacht.
- Iemand gaat er bij iedereen dat die ontmoet vanuit dat die cisgender is.
- De cisnorm is vaak de reden waarom personen die zich gender non-conform uiten of gedragen, snel gezien worden als ‘afwijkend’. Dat afwijkende duidt op het afwijken van de norm.
Coming-in
Een coming-in is de kennismaking van een LGBTI+ persoon met de LGBTI+ wereld.
- Mensen zoeken vaak anderen op waarmee ze identiteitskenmerken delen. Het zorgt vaak voor een gevoel van erkenning of ‘thuiskomen’. LGBTI+ personen leren vaak elkaar kennen via specifieke LGBTI+ bars, verenigingen, praatgroepen, online fora, social media-kanalen, boeken rond LGBTI+ thema’s…
- Niet elke LGBTI+ persoon ervaart een coming-in.
Coming-out
Een coming-out of ‘uit de kast komen’ is iets persoonlijks publiek maken.
- Je kan over heel wat dingen uit de kast komen. Vaak gaat het over je romantische oriëntatie, seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Je vertelt bijvoorbeeld dat je homo, lesbisch, bi, pan, aseksueel, non-binair, trans... bent. Je kan ook over je relatievorm een coming-out doen. Dan vertel je misschien dat je polyamoureus bent of niet-monogame relaties hebt. Sommige mensen 'outen' zich op vlak van seksuele gezondheid, bijvoorbeeld als iemand die hiv+ is.
- Eigenlijk is 'coming-outproces' een beter woord. Uit de kast komen duurt meestal een tijdje. Het duurt even om jezelf te leren kennen, zelf oké te zijn met je gevoelens, af te wegen of en waarom je het wil vertellen, wie je met het nieuws kan en wil vertrouwen... Daarnaast is coming-out ook een continu proces, want je moet je LGBTI+ identiteit vaak opnieuw uitleggen in nieuwe situaties (bv. een nieuwe job).
- Niet iedereen wil of kan een coming-out doen. Sommige personen houden liever privé op wie ze verliefd worden, met wie ze seks hebben, of hoe ze zich voelen. Anderen delen hun gevoelens bijvoorbeeld wel graag met enkele vrienden en familieleden, maar besluiten het verder privé te houden.
- Als je je LGBTI+ identiteit openlijk uit in je dagelijkse leven dan ben je ‘out’, of ‘uit de kast’.
Crossdressing / Crossdresser (Ook: Travestie / Travestiet / Travesties)
Mensen die aan crossdressing doen verplaatsen zich tijdelijk in een genderexpressie die niet overeenkomt met hun genderidentiteit.
- Cross-dressing is een verzamelterm voor verschillende uitdrukkingen. Dit kan gaan van het dragen van enkele kledingstukken typisch voor een ander gender tot een complete transformatie. Er is ook verschil tussen af en toe ermee experimenteren tot een deel uitmaken van je leven. Het gaat bijvoorbeeld over spelen met kledij, make-up en kapsel, maar ook met taalgebruik en lichaamshouding. Iedereen kan aan crossdressing doen, ongeacht hun genderidentiteit.
- Cross-dressing omvat zowel drag als travestie.
- Drag performers drukken zich uit via een optreden of performance. Dat kan zijn om het sociaal construct van gender aan te tonen, of gewoon voor de fun. Onder drag zijn dragqueens het meest gekend, maar ook dragkings, female drag en dragqueer bestaan. Een dragqueen is doorgaans een man die optreedt met een vrouwelijke expressie, een dragking is doorgaans een vrouw die optreedt met een mannelijke expressie. Female drag is wanneer een vrouw als dragqueen optreedt. Ook non-binaire of queer personen kunnen aan drag doen.
- Travestie is vaak een meer verdoken uitdrukking. Het gebeurt vaak thuis of in besloten kring. Onder travestie verstaat men meestal een man die zich occasioneel als vrouw kleedt, voordoet en gedraagt. Vrouwen die zich occasioneel mannelijk kleden of gedragen worden meestal niet als travestie gezien. Veel hangt dus blijkbaar af van de culturele connotatie. De meeste personen die aan travestie doen voelen zich overwegend goed bij het geslacht dat ze toegewezen kregen bij de geboorte. Ze hebben bijvoorbeeld niet de wens om permanent vrouw/man te zijn (genderidentiteit), maar experimenteren wel occasioneel met traditioneel vrouwelijke/mannelijke kledij, gedrag, haartooi, etc. (genderexpressie).
- Het is belangrijk om personen die aan cross-dressing doen te onderscheiden van trans personen.