De school is de ideale plek om het holebi-, trans(gender)- en interseksethema bespreekbaar te maken, attitudes bij te stellen en stereotypen te doorbreken. Niet alleen de leerkrachten, maar ook de directie en CLB-medewerkers spelen een belangrijke rol. 

Drie tot acht procent van de bevolking is holebi. Dat betekent dat dus ook heel wat van je leerlingen, hun ouders en het schoolpersoneel holebi zijn. Je hoeft ook zelf geen holebi te zijn om met het thema in aanraking te komen. Zowat iedereen kent wel een aantal holebi’s of trans personen in hun omgeving.

Holebi, trans en intersekse jongeren voelen zich niet altijd goed in hun vel. Sommigen worstelen met hun zelfaanvaarding, anderen zijn bang om het te vertellen aan hun omgeving. Depressieve gedachten en gevoelens komen bij deze leerlingen vaak voor. Ook holebi, trans en intersekse leerkrachten bevinden zich soms in een moeilijke positie. 

Een school waar holebi’s, trans en intersekse personen welkom zijn en waar een open sfeer heerst, kan dus veel betekenen voor het welzijn van holebi, trans en intersekse leerlingen en hun leerkrachten.

Leerling op de fiets in de stad in de schemering

Paars is een campagne georganiseerd door Wel Jong die oproept om op 17 mei, de internationale dag tegen LGBTI+ fobie, de kleur paars te dragen om zo te tonen dat iedereen erbij hoort en zichzelf mag zijn. Op deze pagina geven we informatie en tips om van het evenement een succes te maken.

vlaggen aan gebouw

Veel scholen besteden aandacht aan het LGBTI thema. Soms zijn deze thema's niet verankerd binnen het schoolbeleid en bestaat de kans dat de aandacht verslapt. Om het LGBTI thema (en andere thema’s) duurzaam in je school te verankeren is het daarom belangrijk om ze op te nemen in het schoolbeleid. 
...

groepje leerlingen

Nieuwsberichten over geweld kunnen heftige reacties uitlokken in je klas. Hoe kan je het gesprek aangaan zonder dat emoties de overhand nemen en zorg je ervoor dat alle leerlingen zich veilig voelen? 

Vlaamse LGBT+ schoolklimaatenquête

Çavaria peilde voor het eerst naar de schoolervaringen van LGBTI-leerlingen in het secundair onderwijs. 

Wat doe je als een leerling het scheldwoord janet gebruikt? Janet is een van de meest gebruikte scheldwoorden onder jongeren. Veel jongeren zien dit niet meer als een scheldwoord maar als een ‘normaal’ onderdeel van hun taalgebruik. Daarom weten leerkrachten niet altijd goed hoe ze hierop moeten reageren. Hier zijn een aantal tips die je kan toepassen.
nonbinair persoon in de klas

Werk je aan een opdracht rond het LGBTI-thema? We verzamelden de meest gestelde studentenvragen en hun antwoorden. Ontdek ze hier!

Kies kleur tegen pesten

Çavaria is partner van Vlaams Netwerk Kies Kleur Tegen Pesten. Meer weten over pesten? Klik hieronder op het logo 'Alles over pesten'.