Wat is LGBTI+?

Elke letter in LGBTI+ staat voor een woord dat iets zegt over op wie je verliefd wordt, tot wie je aangetrokken bent, je genderidentiteit, genderexpressie of geslachtskenmerken.

De letters in LGBTI+ staan niet zomaar samen. We leggen het je graag uit:

genderkoek

Meer weten over de termen seksuele en romantische oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken? Met de 'genderkoek' ben je meteen mee!

Mannen en vrouwen

In onze maatschappij worden mensen vaak opgedeeld in 2 groepen: je bent een vrouw of je bent een man. Daaraan worden verwachtingen gekoppeld over interesses, karaktertrekken, jobkeuzes… Dat noemen we de genderrollen. Hoe je je voelt over je gender noemen we je genderidentiteit. Hoe je je uitdrukt met kleren, gedrag… noemen we genderexpressie

De opdeling in twee groepen is een kunstmatige opdeling. Niet iedereen kan je onderverdelen in deze twee groepen. En dat hoeft ook niet. Bij sommige mensen is het niet duidelijk bij de geboorte in welk ‘hokje’ ze passen. Ze zijn geboren met zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken. Sommigen zijn geboren als man maar voelen zich meer vrouw. Anderen voelen zich dan weer geen man maar ook geen vrouw. Nog andere willen zich niet in een hokje steken. 

Man/vrouw-koppels

Relaties worden vaak voorgesteld als iets tussen een man en een vrouw. We weten dat er meer is dan dat: mannen kunnen ook samenzijn met mannen en vrouwen met vrouwen. En ook mensen die zich geen man en geen vrouw voelen kunnen verliefd worden of zich aangetrokken voelen. En dan zijn er ook mensen die zelden verliefd worden of zelfden seksueel aangetrokken zijn. 

Onder dezelfde paraplu

Onze maatschappij deelt mensen vaak in in twee groepen: je bent een vrouw of je bent een man. En relaties worden nog al te vaak voorgesteld als iets tussen een man en een vrouw. Dat maakt het voor sommige mensen moeilijk om voor zichtzelf uit te maken wat hun genderidentiteit is en tot wie ze seksueel en/of romantisch aangetrokken zijn. 

Ook kunnen deze mensen onbegrip en uitsluiting ervaren omdat ze niet in een ‘hokje’ passen. 
Daarom verzamelden alle mensen die hier mee moeten omgaan zich in een groep: de LGBTI+ gemeenschap. Als groep staan ze sterker om op te komen voor gelijke rechten en een beter welzijn. En om de strijd aan te gaan tegen discriminatie en geweld.

Op het kruispunt

quote mohammed

Je bent natuurlijk nooit alleen maar LGBTI+. Als je mensen vraagt welke delen van hun identiteit ze belangrijk vinden, krijg je zoveel antwoorden als er mensen zijn. Voor de ene is dat hun werk, voor een ander zijn ouderschap en voor nog een ander dat zij op topniveau sport. 

Met welke labels identificeer jij jezelf? Je genderidentiteit? Je seksuele oriëntatie? Je woonplaats? Je hobby? Je thuissituatie? Op het kruispunt van al die kenmerken bevind jij je. Uniek. Net als elk ander mens.

Extra moeilijkheden op het kruispunt


Bij sommige mensen zorgen meerdere van die kenmerken voor discriminatie. Ben je LGBTI+ en leef je in armoede? Heb je een handicap? Ben je afkomstig uit een ander land? Ben je gelovig of misschien gewoon wat ouder? Als je je op een van deze kruispunten of meerdere kruispunten bevindt dan kan het zijn dat je merkt dat je op al die vlakken moeilijkheden ondervindt. 

Die moeilijkheden kunnen ervoor zorgen dat je je alleen voelt, dat het voelt dat niemand je begrijpt en dat je kansen mist. Het is dan fijn dat daar aandacht voor is en dat er aanpassingen gebeuren zodat je geen uitsluiting of moeilijkheden ervaart.

 

Mensen zoals jij

Op zoek naar mensen zoals jij? Surf naar www.cavaria.be/verenigingen.
Je vindt er alle provinciale regenbooghuizen en LGBTI+ verenigingen met een specifieke focus zoals bijvoorbeeld lesbische vrouwen, LGBTI+ senioren, ouders van LGBTI+ kinderen... 

 

LGBTI+ op Instagram

 

 

instagram

 

@michikolli

instagram

 

@cavalierqueer

 

instagram

 

@eljadidhind_ 

 

instagram


@anais_van_ertvelde


 

instagram


@ollininwonderland



instagram


@samueldalideschepper