Intersekse
Haarkleur, oogkleur, neusgrootte, ... we twijfelen er niet aan dat niet iedereen er hetzelfde uitziet. Sommige mensen hebben kastanjebruin haar, anderen dan weer diepzwart of asblond. Ook bij geslachtskenmerken is er heel wat meer variatie mogelijk.
Variatie in geslachtskenmerken
Mensen die geboren worden met een variatie in hun geslachtskenmerken noemen we intersekse mensen. De medische wereld wil vaak ingrijpen en deze mensen mannelijk of vrouwelijk maken zodat ze passen binnen de opdeling die we gewoon zijn in onze maatschappij.
Maar vaak is dit helemaal niet nodig. Net als andere aangeboren variaties, zoals neus, grootte of oogkleur, veroorzaken variaties in geslachtskenmerken bijna nooit medische problemen.
Deze variaties kunnen al zichtbaar zijn bij de geboorte. Soms worden ze pas duidelijk in de puberteit, wanneer sommige puberteitskenmerken, zoals maandstonden, uitblijven.
Een aantal variaties in geslachtskenmerken worden pas duidelijk op volwassen leeftijd, wanneer er bijvoorbeeld een verminderde vruchtbaarheid is. En soms worden variaties nooit duidelijk, omdat het onzichtbare verschillen blijven.
Wat zijn geslachtskenmerken?
Het woord ‘geslachtskenmerken’ verwijst naar vijf soorten lichaamskenmerken. Elk van deze kenmerken heeft méér dan twee mogelijkheden:
Wist je dat?
- Naar schatting heeft 1,7% van de Belgische bevolking intersekse variaties.
- Dagelijks worden 5 à 6 baby’s geboren met intersekse kenmerken.
- Er zijn ongeveer evenveel mensen met intersekse variaties als dat er mensen bestaan met groene ogen of mensen die deel zijn van een tweeling.
- Een belangrijke eis voor intersekse personen is dat er geen onnodige operaties op intersekse kinderen meer gebeuren enkel en alleen om hen in het hokje ‘man’ of ‘vrouw’ te duwen.
Wat zijn geslachtskenmerken?
Het woord ‘geslachtskenmerken’ verwijst naar vijf soorten lichaamskenmerken. Elk van deze kenmerken heeft méér dan twee mogelijkheden: