Vragen over cijfers
Ga naar de pagina Informatie en FAQ's voor studenten om het volledige overzicht van meest gestelde vragen te vinden. Je leest er ook wanneer je best contact opneemt met een medewerker van çavaria.
Hoeveel procent van de bevolking is holebi, trans(gender) of intersekse?
De vraag lijkt gemakkelijk, maar het antwoord is dat zeker niet. In veel gevallen zijn er op dezelfde vraag heel wat uiteenlopende antwoorden te vinden. Hoe kan dat?
-
Holebi (seksuele oriëntatie)
Je kan verschillende aspecten van seksuele oriëntatie meten. Je kunt nagaan wat iemand voelt of verlangt (fysieke en/of emotionele aantrekking, fantasieën), wat iemand doet (relaties en seks) en hoe iemand zich benoemt (identiteit). Die aspecten komen niet altijd overeen. Je kunt jezelf hetero noemen en toch soms over homoseks fantaseren of vrijen met iemand van hetzelfde geslacht. Een onderzoek dat zich meer op zelfbenoeming richt kan dus andere cijfers hebben dan een onderzoek dat zich richt op gevoelens of handelingen.
Door uiteenlopende vraagstellingen zijn er ook zeer uiteenlopende antwoorden op een vraag. In Vlaanderen gaan we ervan uit dat drie à acht procent van de bevolking holebi is. In een onderzoek bij jongeren in het Verenigd Koninkrijk draaide men de vraag om en vroeg men hoeveel jongeren zich exclusief aangetrokken voelde tot een ander geslacht. Dat cijfer was 66 procent.
Bronnen:
- Vincke & Stevens, 1999
- Sexpert, 2013
- BBC-Ipsos, 2017
-
Transgender (genderidentiteit)
Het is bijna onmogelijk om exacte cijfers te geven over hoeveel mensen in onze maatschappij trans zijn. De term trans(gender) is immers een koepelterm en de groep trans personen is enorm divers. Op de website transgenderinfo.be vind je onder het luik voor de pers meer informatie over de cijfers en waarom het bijna onmogelijk is om exacte cijfers te geven.
Bron: transgenderinfo.be/f/pers/cijfers
-
Intersekse (geslachtskenmerken)
De term intersekse beschrijft mensen van wie de geslachtskenmerken niet binnen de klassieke tweedeling M/V vallen. Een intersekse variatie is een natuurlijk voorkomend fenomeen waarbij het lichaam van een persoon niet volledig past binnen wat wij cultureel als typisch mannelijk of typisch vrouwelijk zien. Het betekent geboren worden met seksekenmerken die niet zijn ontwikkeld zoals de maatschappij standaard verwacht. Net zoals er heel wat variatie bestaat in haarkleur en oogkleur, bestaan er dus heel wat variaties in seksekenmerken en de geslachtsontwikkeling. Sommige variaties komen pas tot uiting in de puberteit, op volwassen leeftijd, of soms zelfs helemaal niet. Sommige variaties zie je aan de buitenkant, sommigen niet. Gelukkig zijn heel wat variaties onschuldig en hoeven er zeker geen ‘normaliserende' operaties uitgevoerd te worden.
Omdat intersekse in veel verschillende vormen bestaat, ontstaat er soms discussie over welke personen en medische condities nu onder de koepelterm intersekse vallen en welke niet. Hierover is op internationaal vlak geen consensus.
Wij gaan uit van een schatting dat ongeveer 1,7 procent van de populatie een intersekse lichaam heeft.