10 jaar T-Day: Axie

Axie met roze gordijn op achtergrond

Voor de gelegenheid van 10 jaar T-Day spraken wij met drie trans en non-binaire
personen. Over wat T-Day betekent voor hen, over hun persoonlijke ervaringen, hun
activisme en nog zoveel meer. Lees hier het verhaal van Axie.

Wie ben je? 

Ik ben Axie Di Guiseppe en woon in Leuven. Ik ben 21 jaar, non-binaire trans man en gay, waarbij het non-binair een adjectief is, maar wel een noodzakelijk adjectief om mijn ervaring te duiden. Mijn voornaamwoorden zijn hij/die. Buiten mijn vrijwilligerswerk houd ik me graag bezig met (comics) tekenen en typische jongerenzaken,  zoals TikTok. 

In welke organisatie ben je actief? 

Mijn primaire organisatie is T-Jong, een aangesloten vereniging van Wel Jong, die zich specifiek richt op transgender en genderdiverse jongeren en jongvolwassenen. We streven ernaar om een veilige en ondersteunende omgeving te creëren waarin jongeren elkaar kunnen ontmoeten, ervaringen kunnen delen en steun kunnen vinden. Per leeftijdsgroep organiseren we regelmatig bijeenkomsten, activiteiten en kampen.  

Ik ben zowel co-coördinator bij de minderjarigenwerking als leider bij de meerderjarigen én ik help bij het modereren van de T-Jong Discord (link). Dat laatste is een online platform met kamers waarin we diverse topics bespreken. Maar het is vooral een manier om jongeren op een laagdrempelige manier met elkaar in contact te brengen. 

Wat is jouw link met T-Day? 

Dan gaan we twee jaar terug in de tijd. Ik ben toen met T-Day in contact gekomen als vrijwilliger van T-Jong. Op T-Day proberen we een eerste contact te leggen met trans jongeren. We luisteren naar hun verhalen, stellen onze werking voor én nodigen ze vrijblijvend uit op één van onze activiteiten.  

De laatste editie (nvdr. editie van 1 april 2023) nam ik ook deel aan het panelgesprek over ‘transactivisme doorheen de tijd, in gesprek met verschillende generaties trans personen’. Iets wat ik superleuk vond om te doen. Ik denk dat mensen bij zo’n dingen altijd wel spontaan aan mij moeten denken. Waarom? Omdat ik altijd wel een vrij uitgesproken mening heb. En omdat ik op zo’n dingen ook gewoon altijd ‘ja’ zeg. Mijn persoonlijke inbreng vertrekt altijd en overal vanuit onrecht dat nog te vaak wordt aangedaan aan (jonge) trans personen. 

Hoe sta jij, als non-binaire trans man, ten opzichte van de beperkte representatie van non-binaire personen in het traditionele transgender-beeld?  

Wel, je moet weten dat non-binaire personen zich op verschillende manieren en in verschillende gradaties kunnen identificeren. En dat is vooral een heel persoonlijk aanvoelen. Voor mij valt non-binair onder de paraplu van trans. Niet voor iedereen voelt dat zo aan, maar voor mij wel. En da’s helemaal ok. Als de labels juist voelen, is het in orde. Zo voelt ook de box van mannelijkheid voor mij het meest comfortabel. Want ik voel mannelijkheid zoals ik het zelf wil. 

”Er is niet één vorm van trans-zijn. Jouw ervaring als trans persoon is even waardevol als de mijne” 

Vanwaar dat niet-aflatende activisme van je? Waarom vind jij het als trans jongere zo belangrijk om je gezicht te tonen en je stem te laten horen? 

Het is gewoon megabelangrijk dat andere trans jongeren weten dat hun stem er óók toe doet. Ik wil de stereotypen doorbreken en trans personen van alle variaties laten zien. Trans zijn is geen kwestie van 'alles of niets'. Ik wil laten zien dat alle ervaringen mogelijk zijn en dat jouw ervaring als trans persoon even waardevol is als de mijne. Binnen T-Jong (maar ook daarbuiten) wil ik dat jongeren zichzelf kunnen zijn. Door het bieden van onvoorwaardelijke steun, maar óók door het aanbieden van taal en beelden. 

Vertel in dat kader eens over het belang van representatie. 

Het belang van representatie voor trans jongeren kan ik gewoon niet genoeg benadrukken. Wanneer trans jongeren andere trans personen zien in de media of in literatuur, kan alleen dát al helpen met het accepteren van de eigen identiteit, of ze nu al uit de kast zijn of nog twijfelen. Het laat hen zien dat ze niet alleen zijn en dat ook zij succesvol kunnen zijn, ondanks de uitdagingen waarmee ze soms geconfronteerd worden. En hopelijk kan het hen helpen om waarde te leren hechten aan hun eigen stem. Om op te komen voor zichzelf én voor anderen. 

En ik ben blij dat trans personen meer en meer zichtbaarheid krijgen in onze huidige samenleving. Zeker in de media, want deze zou een reflectie moeten zijn van de maatschappij waarin we leven. En die samenleving is gewoon heel divers. Naar schatting 0,3% tot 0,5% van de volwassenen bevolking en 1,2% tot 2,7% van de kinderen en jongeren identificeren zich als trans persoon*. Representatie lijkt me dan ook niet meer dan normaal.  

* https://www.transgenderinfo.be/nl/cijfers  

“Voor mij is een gezonde maatschappij eentje die niemand uitsluit. Eentje waar de inclusie-idee echt overal is.” 

Weet je, diversiteit is zo’n mooi begrip. Diversiteit geeft meer perspectieven in/aan het leven. Diversiteit staat voor meer invalshoeken. Voor vernieuwing. En ook als trans persoon heb je unieke perspectieven op het leven. Door onze ervaringen en uitdagingen kunnen we unieke inzichten bieden over gender, identiteit, sociale rechtvaardigheid en het belang van inclusie. Ik denk dat weinig trans personen beseffen hoe waardevol hun stem is in het bevorderen van begrip, acceptatie en gelijke rechten voor de transgemeenschap én voor andere minderheidsgroepen.