Nieuwste editie Rainbow Index: België daalt van 2de naar 3de plaats

Rainbowmap2024

Uit de nieuwste editie van de Rainbow Index van Europese LGBTI+ organisatie ILGA-Europe blijkt een positieve evolutie voor gelijke rechten ondanks anti-LGBTI+ aanvallen in verschillende EU-landen.

Woensdag 15 mei bracht ILGA-Europe, de Europese koepel van LGBTI+ organisaties, de Rainbow Map 2024 uit. Dat is de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid rond gender- en seksuele diversiteit van 49 Europese landen. De Rainbow Map beoordeelt hen op 7 categorieën, kent een ‘score’ toe van 0 tot 100% en rangschikt hen volgens dat percentage. 

We zien dat er heel wat politici blijven inzetten op gelijke rechten voor LGBTI+ personen. Dat is een hart onder de riem van LGBTI+ mensen, activisten, vrijwilligersgroepen, belangengroepen... Die positieve tendens trekt zich spijtig genoeg niet door op het vlak van maatschappelijke aanvaarding. Daarvoor zijn naast wetgeving nog extra stappen nodig zoals onderzoek, stimulansen in het beleid...

LGBTI+ mensen worden nog te vaak bedreigd, geïntimideerd en aangevallen. Bepaalde politici en groeperingen gooien olie op het vuur. Dat doen ze door zogezegde klassieke waarden en normen als enige norm naar voor te schuiven. Daarbij staat onder andere centraal dat de vrouw enkel instaat voor de voortplanting en dat er enkel heterokoppels kunnen bestaan. Daarom roepen wij onder de slogan ‘Stem voor ons allemaal’ iedereen op om deze verkiezingen voor LGBTI+ mensen en dus LGBTI+ inclusief te stemmen.

Op www.cavaria.be/stem publiceerden we een analyse van alle politieke partijen. Zo helpen we mensen op 9 juni LGBTI+ inclusief te stemmen. 

Verbod op conversiepraktijken 

België daalt dit jaar van de 3de naar de 2de plaats ondanks het feit dat onze algemene score hoger is. We stegen van 76% in 2023 naar 78% in 2024.  We kregen extra punten omdat de federale regering een wettelijk verbod invoerde op conversiepraktijken en omdat mensen met een vluchtelingenstatus toegang hebben tot procedures rond gendererkenning.  

Werkpunten België voor gelijke rechten LGBTI+ personen  

België blijft puntenverliezen door onnodige operaties en andere medische interventies op minderjarige intersekse personen, genderregistratie die niet toegankelijk is voor iedereen, de gebrekkige vervolging van haatspraak, beperkte bloeddonatie… 

Bekijk hier hoe verschillende partijen deze punten al dan niet zullen aanpakken. 
 

Als België volgend jaar bovenaan de ranking wil blijven dan moet het deze punten aanpakken.
 

Hoe? 

  • Operaties en andere medische interventies op minderjarige intersekse personen moeten verboden worden als die medisch niet noodzakelijk zijn. Daarnaast moeten ze uitgesteld worden totdat de intersekse persoon geïnformeerde toestemming kan geven.  

Het wetsontwerp hierover dat al even klaarligt moet dringend gestemd worden zodat minderjarige intersekse personen hieronder niet meer hoeven te lijden.

 

  • In de wet moet een garantie ingebouwd worden dat rechters automatisch bij LGBTI+ fobe misdrijven zwaardere straffen opleggen. Daarnaast moet artikel 150 in de Grondwet aangepast worden zodat haatspraak in de praktijk vervolgd kan worden.  

 

In België wordt nu heel wat haatspraak in de praktijk niet vervolgd. Dat heeft als gevolg dat de polarisatie enorm toeneemt en anti-bewegingen groter kunnen worden. Daarnaast heeft dit een vernietigend effect op het welzijn van LGBTI+ personen. Onze eis is dus dat artikel 150 van de Grondwet aangepast wordt zodat LGBTI+ fobe haatboodschappen voor de strafrechter kunnen komen en er dus effectief vervolging is.

 

  • Ons land moet ervoor zorgen dat genderregistratie toegankelijk is voor iedereen, zonder leeftijdsbeperking en inclusief voor non-binaire personen. 
  • Het wetsvoorstel rond conversietherapie moet zo snel mogelijk van voorstel naar wet gaan. 
  • Wij blijven pleiten voor de afschaffing van uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen (MSM) bij bloeddonatie.   

 

Malta blijft aan kop, Rusland, Azerbeidjan en Turkije bengelen onderaan  

Voor de negende keer op rij staat Malta op de eerste plaats met een score van 88%. IJsland klom drie plaatsen en staat met een score van 83% op de tweede plaats. België is derde met 78% en staat een plekje lager dan vorig jaar. Rusland (2%), Azerbeidjan (2%) en Turkije (5%) staan helemaal onderaan de ranking, net als vorig jaar. Polen scoort met 18% het laagst van de EU-landen. Duitsland, IJsland, Estland, Liechtenstein en Griekenland zetten de grootste (wettelijke) stappen vooruit 

Benieuwd naar de volledige Rainbow Map?

Op 9 juni 2024 was het zover: dan stonden we in de rij voor de stembureaus. Met de slogan ‘Stem voor ons allemaal’ trok çavaria naar de verkiezingen in juni!  Want een ‘Stem voor ons allemaal’ is een stem voor gelijke LGBTI+ rechten, voor een toekomst waar je kan zijn wie je wil zijn.