Draaiboek Armoede

Cover draaiboek armoede

Verenigingen en çavaria wilden al langer iets ondernemen om de structurele mechanismen die gepaard gaan met armoede en sociale uitsluiting in onze eigen beweging te doorbreken. Het is vanuit de goesting om verder te werken rond dit thema dat de werkgroep LGBT+ en armoede werd opgericht in 2015.

De werkgroep bestaat uit mensen met en zonder armoede-ervaring. Wij hebben bewust voor deze samenstelling gekozen. Zo maken we binnen de werkgroep verbinding tussen mensen met en zonder armoede-ervaring, een belangrijk element in armoedebestrijding. Deze samenstelling heeft er bovendien voor gezorgd dat van bij het begin mensen met armoede-ervaring betrokken waren bij het project.

Wat doen we?

Draaiboek armoede

We hebben ervoor gekozen om verder te gaan dan louter een visietekst. Na verschillende vergaderingen binnen de werkgroep hebben we besloten om een draaiboek uit te werken waarmee regenbooghuizen en verenigingen aan de slag kunnen gaan. Het draaiboek biedt geen pasklare tips aan die altijd en overal werken. Die bestaan immers niet, en daarvoor is de thematiek veel te complex. Wel bieden we vanuit de werkgroep een draaiboek aan met een concreet stappenplan om te werken rond deze thematiek.

De bedoeling is om via een kort of langdurig participatief traject armoede binnen de holebi – en transgendergemeenschap zichtbaar en bespreekbaar te maken en de drempels die maatschappelijk kwetsbare holebi’s en transgenders ervaren bij het al dan niet participeren aan het LGBT+ verenigingsleven te identificeren en samen aan te pakken.

Ondertussen hebben we het draaiboek afgetoetst bij een aantal verenigingen. De mensen waarmee we spraken, hebben ons erg waardevolle feedback gegeven over het draaiboek, en over welke ondersteuning zij wensen om er mee aan de slag te gaan. Deze feedback zijn we nu aan het verwerken.

Cover draaiboek armoede
Downloads
pdf quickstart.pdf (406.93 kB)
pdf quickscan.pdf (394.2 kB)

Workshops

Dankzij De Warmste Week nam de Werkgroep Armoede van çavaria in 2023 een nieuwe start en bieden we opnieuw een basisworkshop 'Werken rond armoede' aan. Ben je geïnteresseerd? Neem dan zeker een kijkje via onderstaande link.