Kruispuntfund

Kruispuntfund logo

Aangesloten verenigingen kunnen tot 250 euro financiële steun krijgen via het Kruispuntfund! De steun wordt toegekend aan initiatieven die één of meerdere kruispunten betrekken.

Op deze pagina ontdek je wat kruispuntdenken is, en de voorwaarden om van dit budget gebruik te kunnen maken.

Wel zin om iets te doen, maar nog niet zeker wat? Of graag extra ondersteuning? Aarzel niet om je bewegingsmedewerker te contacteren

 

Is deze pagina voor jou niet goed leesbaar? Schakel dan je beeld naar hoger contrast. Je vindt die knop bovenaan deze pagina aan de rechterkant. Het staat aangeduid met het symbool van een zon en een maan.

Çavaria werkt actief aan een solidaire en inclusieve beweging. Kruispuntdenken, wat is het juist en wat doet çavaria?

Kruispuntdenken?

Als je inzet op 'kruispuntdenken', ben je bewust bezig met hoe verschillende delen van iemands identiteit (bijvoorbeeld afkomst, leeftijd, lichaam, genderidentiteit…) effect hebben op elkaar. Je geeft aandacht aan hoe die verschillende kenmerken iemands positie in de maatschappij kunnen bepalen. De kruispunten waarop je je bevindt hebben invloed op de kansen die je krijgt, het geweld waarmee je te maken krijgt en de vooroordelen die er over jou bestaan.

Çavaria focust op vijf kruispunten 

Çavaria kiest ervoor om zich te focussen op vijf kruispunten. De vijf definities zijn afgestemd op de invulling die het gelijkekansencentrum Unia en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen geven. Zij doen dit op basis van wetgeving en rechtspraak. We baseren ons ook op begrippen die organisaties van en voor personen op de kruispunten gebruiken.

Er is altijd ruimte voor aanpassing, nuance en de eigen situatie van personen. We gaan uit van zelfidentificatie. We respecteren dat sommige mensen er bewust voor kiezen om wel of geen label te gebruiken, en welk label dat is.

De vijf kruispunten waar çavaria zich op richt zijn gender, handicap, leeftijd, etnisch-culturele identiteit en socio-economische achtergrond. Je leest hun definities via deze pagina.

Om aanspraak te maken op het Kruispuntfund mag je ook andere kruispunten betrekken in jouw initiatief. Je hoeft je dus niet te houden aan de vijf waar çavaria op focust.

 

Voorwaarden en aanvraagprocedure

Voorwaarden

  • Enkel lidverenigingen van çavaria kunnen aanspraak maken op het Kruispuntfund.
  • Het georganiseerde initiatief is gericht op kruispuntdenken.
  • De steunaanvraag moet worden ingediend voordat je initiatief doorgaat.
  • Het initiatief versterkt jouw werking of breidt deze uit, met de focus op bekrachtigen van personen op (verschillende) kruispunten. 
  • Eten, drank en vrijwilligersvergoedingen komen niet in aanmerking.* 
  • Het initiatief is gericht op je eigen achterban.
  • Er wordt een positieve boodschap gekoppeld aan het initiatief.
  • Het logo van çavaria en de zin 'met de steun van çavaria' moet vermeld worden op alle communicatie die rond het initiatief gebeurt.
  • Als vereniging kan je maximum 250 euro per jaar ontvangen. Als je samenwerkt met een andere vereniging kunnen de bedragen worden opgeteld.
  • NIEUW: je kan aanspraak maken op het goedgekeurde bedrag voordat je initiatief plaats vindt. Daarvoor vragen we jullie een overeenkomst te tekenen. Wat in de overeenkomst staat vind je hieronder bij 'Aanvraagprocedure'.

*Organiseer je bv. een volkskeuken? Dan zou je de locatie waar het doorgaat kunnen betalen met het Kruispuntfund.

Aanvraagprocedure

  1. Vul het aanvraagformulier hier onder in of gebruik het downloadbaar word-sjabloon.
  2. Na goedkeuring door team Connect ontvang je een samenwerkingsovereenkomst. Pas als je deze getekend terug stuurt, kunnen we overgaan tot betaling. 
  3. Binnen de twee maanden nadat je initiatief plaats vindt moet je de bewijzen van gemaakte onkosten rapporteren. We sturen je daarvoor tijdig een onkostendocument waar je de bewijzen bij kan plaatsen. 
  4. Geef je de bewijsstukken en onkostennota niet door voor het einde van deze twee maanden? Dan zal je het volledig gekregen bedrag terug moeten betalen. Daarvoor heb je maximum drie maanden de tijd.