Bella (37) wil de titel van 'sterkste intersekse persoon ter wereld'

Intersekse sporter Bella draagt een gewicht met de Intersex Progress Pride vlag op de achtergrond

Op 26 oktober vieren we Intersex Awareness Day, een dag gewijd aan het vergroten van begrip en bewustzijn over intersekse personen. De term intersekse beschrijft mensen van wie de geslachtskenmerken niet binnen de klassieke tweedeling M/V vallen. Ongeveer 1 op de 2000 mensen wordt geboren met fysieke geslachtskenmerken die niet volledig passen binnen de normen. Normen die opgesteld zijn door de medische wereld en/of de gangbare socio culturele opvatting van de omgeving waarbinnen ze geboren worden of opgroeien.

Eén van deze intersekse personen die momenteel de aandacht trekt is Helki, beter bekend als Bella Titanium, uit Peer. Bella nam begin oktober deel aan het Arnold EK Strongman in Madrid en won er de titel "Sterkste Intersekse van Europa".  Arnold als in Arnold Schwarzenegger die de wedstrijd organiseert. Bij Strongman ligt de focus op extreme krachtsport, waarbij deelnemers gewichten tillen of verplaatsen die vaak meer dan twee maal het eigen lichaamsgewicht overtreffen zoals grote betonbollen op een platform laden, boomstammen drukken, vrachtwagens trekken…

Het is de allereerste keer dat een intersekse persoon zo'n kans krijgt, in de allereerste officiële non-binaire categorie bij Strongman. Bella (37) heeft een duidelijk doel voor ogen: die wil de titel van 'sterkste intersekse persoon ter wereld' veroveren en zo aandacht vragen voor intersekse personen
in de sportwereld.

Bella, waarom doe je eigenlijk mee aan een fysiek extreme sport als Strongman?

"Omdat het bij Strong man draait om kracht! En kracht is iets dat je niet kan ontkennen. Mijn motivatie is om tastbaar bewijs te leveren aan de buitenwereld en aan intersekse personen. Ik wil laten zien dat dit mogelijk is, zelfs als er geen duidelijke weg lijkt te zijn. Ik geloof sterk in volharding en overtuiging als middelen om mensen te inspireren om kansen te grijpen.

Nu, de Strongman competitie in Madrid was enorm zwaar voor mij; het uitvoeringsniveau was ongelofelijk hoog. Ik had er ook wel hard voor getraind, maar niet hard genoeg. Toch, zelfs in verliezen zit een winst: ik was er en ik heb er met mijn titel een onuitwisbaar bewijs van. Mijn uiteindelijke doel is om de wereld toleranter te maken, zodat kansen voor iedereen kunnen groeien, ongeacht hun geslacht."

 

Bella met armen gekruist
Ik wil aantonen dat intersekse personen er ook zijn en dezelfde kansen verdienen als ieder ander.

Je nam als enige intersekse persoon deel binnen de allereerste non- binaire categorie binnen Strongman? Waarom geef je de voorkeur aan deze categorie boven een specifieke intersekse categorie?


"Ik ben inderdaad voorstander van het introduceren van een non-binaire categorie in de sport, eerder dan het creëren van een specifieke intersekse groep. Dit standpunt komt voort uit mijn wens om non-binaire personen, die vaak ook onvoldoende vertegenwoordigd zijn, niet uit te sluiten. Een non-binaire categorie biedt de flexibiliteit om iedereen toe te laten die niet in de traditionele onderverdeling van mannen en vrouwenklassen past, ongeacht hun specifieke geslachtskenmerken. Het is in feite een categorie die meer mensen kansen biedt en tegelijkertijd de inclusiviteit bevordert.


Net als in de binaire categorieën geloof ik dat de focus in de sport moet liggen op individuele prestaties en vaardigheden, ongeacht iemands geslachtskenmerken. Een non binaire categorie kan een mooie stap zijn in de richting van het benadrukken van deze inclusieve zienswijze."

Kan je ons vertellen over je toekomstvisie en hoe je hoopt bij te dragen aan intersekse personen in de sportwereld?

"Mijn toekomstvisie omvat zowel persoonlijke doelen als bredere doelen die de intersekse gemeenschap in de sportwereld ten goede komen. Mijn persoonlijke ambitie is om tegen 2030 een wereldtitel te behalen. Vanuit die positie wil ik mijn invloed gebruiken om kansen te creëren voor anderen. Alles wat onderweg opbloeit als gevolg van de kansen die ik op dit moment krijg, is natuurlijk een welkome bonus.

Ik zie het ook wel zitten om een referentiepunt te worden voor intersekse personen in alles wat met sport te maken heeft. Misschien zie je me zelfs mijn eigen sportschool openen. Ik vind echt dat intersekse personen dezelfde kansen en rechten in de sport moeten hebben als ieder ander, en ik wil hier echt mijn steentje voor bijdragen."

Bella met gewicht

Hoe zijn jouw kinderjaren verlopen, Bella? Hoe was het voor jou om op te groeien als intersekse persoon?

"Ik ben geboren als intersekse persoon en, net als veel andere jonge kinderen met intersekse kenmerken in die tijd, onderging ik op jonge leeftijd verschillende operaties. Ik werd opgevoed in een specifieke genderrol omdat mijn ouders al een dochter hadden en hoopten op een zoon. Hoewel ik niet als 'perfect of volmaakt' werd beschouwd, zoals men me vaak vertelde, werd ik door de maatschappij tot mijn tienerjaren altijd gezien als een jongen. Ik bracht veel tijd door bij doktersafspraken en miste soms schooldagen, maar dat was allemaal normaal voor mij, omdat ik niet beter wist. Er werd eigenlijk zelden over gesproken,  en de personen die er wel van op de hoogte waren, verzwegen het in mijn bijzijn. ‘Je kent de situatie van onze zoon’, hoorde ik dan.

Mijn ouders hebben dit waarschijnlijk met de beste bedoelingen gedaan, maar ik neem het hen kwalijk dat ik niet zelf de keuze had over mijn geslacht. Het voelde alsof mijn lichaam niet van mij was. Dat was mijn realiteit. Terwijl anderen vaak praten over zelfbeschikkingsrecht, kan ik me maar moeilijk voorstellen hoe iemand anders zelfbeschikking ervaart, want dat kwam voor mij pas toen ik volwassen werd."


Wat wil je de maatschappij en ouders van intersekse kinderen vertellen op basis van jouw eigen ervaring?

"Mijn boodschap aan de maatschappij en ouders met intersekse kinderen is helder: kinderen moeten de vrijheid hebben om hun eigen lichaam en identiteit te ontdekken en omarmen. Het is van essentieel belang om intersekse kinderen te steunen en te luisteren naar hun eigen wensen en gevoelens. Als ouder ben je er om kansen aan te reiken, niet om beperkingen op te leggen. Daarom is mijn diepste wens dat we als samenleving werken aan begrip en aanvaarding , zodat intersekse personen gewoon zichzelf kunnen zijn. Dat is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk, maar wel ontzettend belangrijk. Want iedereen heeft het recht om zichzelf te zijn, net als ieder ander!

Wat staat er nog op het programma in de sport, blijf je Strongman doen?

Absoluut! Ik heb mezelf ten doel gesteld om een Strongman-carrière op te bouwen, en ik ben vastberaden om dat doel te bereiken.

Dit jaar organiseer ik nog één evenement zelf, maar daarna ben ik van plan om aan andere grote aan andere grote wedstrijden deel te nemen. Nu ik deze titel heb, kan ik die als basis gebruiken om meer kansen te creëren. Met deze kansen kan ik op mijn beurt weer meer mogelijkheden ontdekken, voor mezelf en voor anderen. Mijn doel is niets minder dan de top te bereiken!

Intersekse personen krijgen net zoals holebi’s en transgender personen te maken met uitsluitingsmechanismen. Die zijn een gevolg van het binaire gendermodel, de klassieke tweedeling M/V dat in onze samenleving overheerst

Wil je meer weten over intersekse en welke eisen çavaria stelt voor de rechten van intersekse personen?

Intersekse personen krijgen net zoals holebi’s en transgender personen te maken met uitsluitingsmechanismen. Die zijn een gevolg van het binaire gendermodel, de klassieke tweedeling M/V dat in onze samenleving overheerst. Voor het eerst sloot ook een intersekse vereniging aan bij çavaria om samen de ...