Holebi's

regenbooghart

Alle basisinformatie rond holebi's vind je hier. 

Holebi is een afkorting van drie woorden: homoseksueel/homoromantischlesbisch en biseksueel/biromantisch. Heel simpel gezegd, is een homo man een man die enkel op mannen valt. Een lesbische vrouw is een vrouw die enkel op vrouwen valt. Iemand die bi is, kan een man of vrouw zijn. Zij vallen op meer dan enkel mannen of enkel vrouwen. Holebi zijn is een seksuele en romantische oriëntatie. 

 

Woordgebruik

Holebi

 • Letterwoord voor homoseksueel, lesbisch en biseksueel. De term is ontstaan in België, en wordt gebruikt als verzamelnaam om verschillende seksuele oriëntaties aan te duiden.

Homoseksualiteit

 • Als je je seksueel en/of emotioneel aangetrokken voelt tot personen met dezelfde genderidentiteit, dan kan je jezelf homoseksueel noemen. De term wordt vooral gebruikt door mannen die op mannen vallen.

Lesbienne/lesbisch

 • Als je als vrouw romantisch en/of seksueel aangetrokken bent tot andere vrouwen, dan kan je jezelf lesbienne noemen. Deze term kan ook gebruikt worden voor mensen van andere genderidentiteiten, bijvoorbeeld non-binaire mensen.

Biseksualiteit

 • Dit is een romantische en/of seksuele oriëntatie. Als je de mogelijkheid ervaart om tot meer dan één genderidentiteit romantisch of seksueel aangetrokken te zijn, dan kan je je identificeren als biseksueel. Tot welke genderidentiteiten je je aangetrokken voelt en de intensiteit van die aantrekking kunnen veranderen doorheen de tijd. Naast ‘biseksueel’ bestaan er nog andere termen die je oriëntatie kunnen helpen uitdrukken.

 

Homoflexibel

 • Een term die gebruikt wordt als je voornamelijk homo(seksueel) bent maar soms romantische en/of seksuele contacten aangaat met personen met een verschillende genderidentiteit.

Homohuwelijk

 • Er bestaat niet zoiets als “het homohuwelijk”. Het wettelijke huwelijk werd in 2003 opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht. Dit betekent dat het huwelijk er nu niet meer enkel is voor heterokoppels.
   

Holebifobie

 • Holebifobie gaat over negatieve gevoelens van afkeer en onbegrip tegenover holebi’s die ontstaan uit hardnekkige vooroordelen over seksualiteit en gender. Deze gevoelens kunnen leiden tot verschillende situaties, van gemene opmerkingen en discriminatie tot zelfs fysiek geweld.
 • Als we spreken over holebi’s als groep, dan gebruiken we holebifobie. Hebben we het echter over een specifiek voorval, dan gaan we verwijzen naar de seksualiteit van de persoon.
  • Vb. “Holebifobie is een wereldwijd probleem”.
  • Vb. “Gisteren werd een man het slachtoffer van homofoob geweld.”
  • Vb. “Toen mijn collega uit de kast kwam als biseksueel kreeg die te maken met bifobe opmerkingen.”

Çavaria werkt rond verschillende thema's met betrekking tot holebi's. Meer uitleg daarover vind je hier:

bordje met symbool gelijkheid

Een overzicht van de actuele lobbydossiers waar çavaria mee bezig is.

Intersectionaliteit

Bij elke doelgroep houden we rekening met intersectionaliteit of kruispuntdenken. 

Dat gaat over hoe verschillende aspecten van iemands identiteit (afkomst, leeftijd, lichaam, genderidentiteit…) elkaar beïnvloeden en de positie in de maatschappij bepalen. De kruispunten waarop je je bevindt hebben invloed op de kansen die je krijgt, het geweld waar je mee te maken kan krijgen, of de vooroordelen die er over je kunnen bestaan. Zo ga je als een witte hetero cisgender vrouw waarschijnlijk andere ervaringen hebben dan als een zwarte homoseksuele transgender man. 

Meer informatie

Lumi

Zit je met vragen over holebi's? Ben je zelf op zoek naar je seksuele of romantische oriëntatie? Onze opvang- en infolijn Lumi luistert en is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 18.30u tot 21.30u. Op hun website vind je ook antwoorden op veelgestelde vragen rond het thema. 

Logo Lumi

KLIQ

Wil je een vorming volgen over het holebithema? Op de website van ons vormings- en trainingscentrum KLIQ vind je de vorming die bij je past.

Logo KLIQ