De LGBTI+ wereld
Heel wat LGBTI+ mensen voelen zich veiliger in het gezelschap van andere LGBTI+ mensen en mensen die hen steunen. Ze oordelen vaak minder hard, begrijpen je en vallen je niet aan om wie je bent.
Er bestaat dan ook een LGBTI+ wereld. Het is een uitgebreide subcultuur met eigen cafés, verenigingen, evenementen, fuiven, winkels... Heel wat LGBTI+ personen hebben ook vriendenkringen die merendeels uit LGBTI+ mensen bestaan. Je hoeft geen deel uit te maken van deze wereld. Sommigen voelen zich niet aangetrokken tot die subcultuur of hebben er geen behoefte aan.
De LGBTI+ beweging
In vergelijking met andere landen heeft Vlaanderen een grote LGBTI+ beweging. Elke provincie telt meerdere verenigingen die vaak ook zijn aangesloten bij de Vlaamse koepel çavaria.
Çavaria steunt deze verenigingen en komt op voor de rechten en het welzijn van LGBTI+ mensen. Zo speelde çavaria onder andere een rol bij de openstelling van het huwelijk voor holebi personen (de LGB in LGBTI+), de mogelijkheid tot adoptie voor holebi koppels, de bescherming tegen LGBTI+ discriminatie en de strijd tegen LGBTI+ fobie.
Çavaria heeft ook een info- en luisterlijn Lumi waar je terecht kan met je zorgen en vragen via www.lumi.be Bij hun advies- en vormingscentrum KLIQ kan elke professional op www.kliqvzw.be terecht voor meer info en ondersteuning op de werkvloer, in het onderwijs, in de zorg- en welzijnssector…
Online LGBTI+ community
Veel mensen komen online samen.
Waar kan je terecht?
- Er bestaan verschillende groepen en pagina’s voor LGBTI+ mensen op sociale media. Verken maar eens Facebook, Instagram, You Tube, Twitch…
- Jongeren tot 18 jaar kunnen terecht bij www.Min19.be Dit is een veilige privé-omgeving, waar volwassenen niet mee kunnen lezen. Transgender en genderdiverse jongeren kunnen ook chatten op het Discordforum van T-jong of lid worden van de T-Jong Facebookgroepen.
- Andere chatrooms: bullchat.be
gaydargirls.com - Grindr: app die homo mannen met elkaar in contact brengt
Hou het veilig online! Hoe? Lees de tips op www.lumi.be Hoe hou ik datingapps leuk en veilig? | Lumi
Pride
Enkele dagen per jaar komen heel wat LGBTI+ personen en iedereen die hen steunt, op straat. Om samen te feesten, maar ook met enkele specifieke eisen als protest. In heel wat landen beschikken LGBTI+ mensen nog niet over gelijke rechten en moet er nog veel gebeuren voor een beter welzijn en meer maatschappelijke aanvaarding van de LGBTI+ gemeenschap.
Ontstaan pride
Op 28 juni 1969 viel de politie binnen in de Stonewall Inn. Dat was een populaire bar voor homo mannen, lesbische vrouwen en trans personen in de Amerikaanse stad New York. Het draaide uit op een flinke rel waarbij heel wat gewonden vielen en de politie demonstranten arresteerden.
Een jaar na de rellen werden er herdenkingsmarsen georganiseerd in New York en enkele andere Amerikaanse steden. De marsen werden een jaarlijkse traditie die in meer landen en steden georganiseerd werden tot op de dag van vandaag. De marsen werden ook wel beter bekend als ‘Pride’.