T-Day 2020
De vorige editie van de T-Day, dé jaarlijkse trefdag voor trans* personen en hun omgeving, vond plaats op zaterdag 28 november 2020. Je vind hier alle documenten van de workshops terug en de planning die werd voorzien. Verder vind je hier de virtuele standenmarkt!
T-DAY?
Dé jaarlijkse trefdag voor trans* personen en hun omgeving.
Programma | |
---|---|
12u00 - 12u20 | Plenaire opening |
12u30 - 14u00 |
Workshop-blok 1 |
14u30 - 16u00 | Workshop-blok 2 |
16u30 - 17u30 | Plenair: Debat werkvloer |
17u40 - 18u30 | Plenaire afronding (met DJ-set) |
Workshop-blok 1
- Gender-inclusief taalgebruik
- Weerbaarheid
- Fit in je hoofd
- Transjongeren
Workshop-blok 2
- Gender-inclusief taalgebruik
- Weerbaarheid
- Fit in je hoofd
- Ouders
Genderinclusief taalgebruik
Wat is "genderinclusieve taal" precies? En waarom is dit zo belangrijk? Wat zijn de praktische implicaties als we een taal genderinclusiever proberen maken? In deze workshop kijken we naar de verhouding tussen taal en perceptie en naar de manieren waarop taal inclusiever kan worden gemaakt. Vanuit een korte taalkundige inleiding wordt er opgebouwd naar praktische oefeningen die kunnen helpen om bewuster om te gaan met taal. Je hebt geen voorkennis nodig om mee te kunnen doen.
Deze workshop wordt gegeven door Anke Truyers en Mars Frey Alvarez, beide hebben ze de Master Gender en Diversiteit op zak. Anke studeerde naast deze opleiding ook Taal- en Letterkunde. Samen maken ze deel uit van het bestuur van Genderspectrum Antwerpen.
Presentatie Genderinclusief Taalgebruik
De presentatie van Genderinclusief Taalgebruik
Weerbaarheid
Assertiviteit is opkomen voor jezelf op een positieve manier én rekening houden met de grenzen van anderen en jezelf. In deze workshop werken we rond dit thema.
Wat mag je verwachten van de training?
- Je leert bij over het thema.
- Je wordt aangemoedigd om te reflecteren over jezelf & eigen situaties.
- Je oefent er op een interactieve manier vaardigheden die een steun betekenen in concrete situaties.
Dit alles kan je helpen om je zelfzekerheid te versterken, ten opzichte van jezelf en mensen met wie je in contact komt.
De begeleiders van deze workshop zijn Gert Kruitbosch en Katrien Eerdekens. Gert is psychotherapeut, vrijwilliger bij Het Roze Huis en T-Day, en ook vrijwilliger bij TEJO. Katrien is stemtherapeut en logopediste. Ze heeft een specialisatie in stemtherapie bij transgender personen.
Werkbundel WS weerbaarheid
Je kan de presentatie ook bekijken in videoformaat, die vind je hier.
Fit in je hoofd
Goed in je vel zitten is belangrijk, maar niet altijd makkelijk. Waar en hoe begin je als je daaraan wil werken?
Neem je graag tijd voor jezelf, of zou je dat net meer moeten doen? Wil je veerkrachtig(er) zijn, zeker op moeilijke momenten? Dan is Fit in je Hoofd iets voor jou!
Tijdens deze workshop leer je meer controle hebben over je eigen leven. Je neemt stappen naar jezelf waarderen. Je hoort hoe je beter het hoofd kan bieden aan stress en tegenslag. Je leert positiever in het leven staan. En dat voelt goed! Via 10 tips kan je zélf aan de slag met je eigen veerkracht.
Workshopgevers:
Nans Luyten, trainer Emotioneel LichaamsWerk® en Lichaamsgericht Psychotherapeut www.tbruist.be
Willy Wuyts, trainer Emotioneel LichaamsWerk® en Lichaamsgericht Therapeut www.goestinginleven.be
Oefenboek 'Fit in je hoofd'
Transjongeren
De activiteiten van T-jong staan open voor alle jongeren die zichzelf aanvoelen als transgender, in de ruime zin van het woord. Of je nu een medische transitie wil of niet. Of je je nu af en toe kleedt als “het andere geslacht” of permanent in je gewenste genderrol leeft. Of je je nu ergens tussen of buiten man of vrouw definieert, of je je 100% als man/vrouw identificeert. Of je nu aan het begin van je transitie staat, nog heel erg zoekende bent naar wat je juist wil, of je transitie al jaren achter de rug hebt. Ben je zo een jongere en heb je daar vragen over? Dan kan je hier terecht.
Meer info vind je op www.t-jong.be/
Deze workshop is gericht naar jongeren tot 30 jaar.
Omgeving, met oog voor familie en omgeving
In deze workshop van Berdache België getuigt een van haar bezielers. Beni Monsecour richtte de vereniging voor en door ouders van een transgender kind zes jaar geleden mee op. Beni heeft zelf een dochter, Nora, op wie de film 'GIRL' gebaseerd is.
Hij neemt je mee in een verhaal doorspekt met leuke anekdotes, schrijnende verhalen en psychologische valkuilen. Beni vertelt in zijn eigen, harde, soms sarcastische stijl, wat de omgeving van een transgender kind moet weten.
De workshop is bedoeld voor (groot)ouders, familie, vrienden en indirecte omgeving (klas, vereniging, sportclub ...) van een (mogelijks) gendervariant kind of jongere.
Berdache is de enige vereniging in België voor ouders met een gendervariant kind. Meer info vind je op www.berdache.be.
Nog vragen of opmerkingen? Mail dan naar [email protected]