Zorg & Welzijn
Hoewel er niks fout is aan verliefd te worden op wie je wil en te zijn wie je echt bent, kan dit voor LGBTI+ personen toch voor heel wat onrust zorgen. Dat heeft vaak te maken met het feit dat niet iedereen even positief staat tegenover hen. Tegelijk kan je als LGBTI+ persoon ook zelf worstelen met je identiteit.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde levenstevredenheid bij LGBTI+ personen 6,5 op 10 is. 26% geeft zelfs een score onder de 5 op 10. Voor de algemene Belgische bevolking is dit 7,4 op 10. Bovendien heeft bijna 70% er ooit ernstig aan gedacht een einde te maken aan hun leven en 52% dacht hier zelfs meer dan één keer aan.
Inclusieve zorg
LGBTI+ mensen ervaren de algemene hulpverlening en zorg nog vaak als niet toegankelijk of niet inclusief. Daarom zoeken ze soms geen hulp of kunnen ze niet de juiste ondersteuning krijgen. Voor LGBTI+ personen is het belangrijk om zeker te weten dat ze echt welkom zijn.
Hulpverleners geven soms aan niet de juiste kennis en ervaring te bezitten en zijn bang om iets verkeerd te doen. Daardoor kunnen ze moeilijker inspelen op de noden van LGBTI+ personen. Ze vragen hier ondersteuning voor.
Er is een zeer beperkt aanbod aan specifieke hulpverlening voor LGBTI+ mensen. Zo staan trans personen bijvoorbeeld op lange wachtlijsten voor een gesprek met gespecialiseerde diensten.
Naar betere zorg voor iedereen
Çavaria biedt ondersteuning aan hulpverleners. Met dit aanbod kunnen jij en je organisatie nog inclusiever werken en de drempel voor LGBTI+ personen verder verlagen.
Veilige omgeving
Een belangrijke stap naar een beter welzijn is dat je je veilig voelt, waar je ook bent, met wie je er ook bent. Spijtig genoeg is dat voor LGBTI+ mensen niet altijd vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat LGBTI+ mensen weten waar ze veilig zijn. En dat de omgeving actief werkt om veilig te zijn voor LGBTI+ mensen.
Tools voor een veilige(re) omgeving
- Queerkaart: Dit is een online kaart waar je plaatsen vindt waar het veiliger is voor LGBTI+ mensen en kan je zelf plaatsen aanvullen.
- Beleid Ongewenst Gedrag: Je kan aan de slag binnen je bedrijf, vereniging ... met een beleid rond ongewenst gedrag.
- Draaiboek Een veilig(er) en vertrouwd event: een draaiboek | çavaria: Stel een draaiboek op om jouw event veiliger te maken voor LGBTI+ deelnemers.
- Posters: Hang posters uit die naar de bovenstaande tools verwijzen en die je kan verspreiden in je omgeving.