Vlaams regeerakkoord: Is het aanvaarden van LGBTI+ mensen nu wel of niet een taak van alle ministers?

Verschillende mensen staan op een rij met de regenboogvlag rond hen gewikkeld

Çavaria is blij dat het regeerakkoord specifieke aandacht heeft voor gelijke rechten, discriminatie en geweld tegen de LGBTI+ gemeenschap. 

We pleiten er al jarenlang voor dat gelijke rechten en kansen door alle beleidsdomeinen worden opgenomen; en dat er zowel gewerkt wordt aan maximale inclusie als specifiek beleid waar nodig. We zijn blij dat het regeerakkoord die visie ook uitdraagt.

Jammer genoeg zien we die visie niet verder weerspiegeld in het regeerakkoord. Seksuele, gender- en seksediversiteit komt, los van één vermelding bij ‘sport’, enkel aan bod bij het hoofdstuk ‘Gelijke Kansen’, dat slechts 3 van de 200 pagina’s uitmaakt.

Het is nu aan alle ministers om op te komen voor LGBTI+ mensen in hun beleidsnota’s. Wij kijken daarnaar uit en werken hiervoor graag samen.

Aandacht voor pesten door LGBTI+ identiteit ontbreekt 

Zo is het bij onderwijs positief om te lezen dat scholen naast een plek om te leren een veilige haven moeten zijn, een plek waar jongeren zich goed voelen. Want onze schoolklimaatenquête toonde dat dat voor heel wat LGBTI+ leerlingen niet het geval is. Çavaria volgt de regering er dus in dat onder andere een doortastend antipestbeleid nodig is om aan de mentale gezondheid van jongeren te werken. We zijn blij dat ze scholen daar meer in wil ondersteunen.  

Daarbij lezen we nergens iets over de noodzakelijke aandacht voor pesten om de LGBTI+ identiteit. Ook bij het stuk rond de lerarenopleiding vinden we niets over hoe de regering leerkrachten in wording wil vormen om diversiteit en inclusie in de klas op te nemen. Dat is een gemiste kans.

Praktijktesten, eigen verantwoordelijkheid en wat met onderzoek naar welzijn op het werk? 

Wat werkvloer betreft, zijn we blij dat er praktijktesten ingevoerd worden om discriminatie op basis van beschermde kenmerken tegen te gaan, waaronder seksuele oriëntatie. Tegelijk zien we nog steeds een sterke nadruk op zelfregulering door de verschillende sectoren. Dit was de afgelopen beleidsperiode te vrijblijvend en niet transparant. Dat er nu resultaatsverbintenissen aan gekoppeld zullen worden, lijkt een verbetering. Zo komt er hopelijk controle of de maatregelen tegen discriminatie het nodige effect hebben. Maar we lezen nergens dat er het nodige onderzoek zal gebeuren naar het welzijn op de werkvloer, waaronder van LGBTI+ personen.
 

Welzijn zonder aandacht voor LGBTI+ personen? 


Hoewel we bij welzijn een inclusieve én doelgroepgerichte aanpak zien bijvoorbeeld voor ouderen, is er nergens specifieke aandacht voor LGBTI+ personen.  Nochtans pleiten we daar al jaren voor omdat het welzijn van LGBTI+ personen gemiddeld lager ligt dan bij niet-LGBTI+ mensen. Het is goed dat er een focus komt op eetstoornissen, verslaving, obesitas en zelfdoding. Op die manier wordt er werk gemaakt van uitdagingen waarbij LGBTI+ mensen een risicogroep vormen. Maar dan moet er bij de aanpak van die zaken wel rekening worden gehouden met de specifieke noden van LGBTI+ personen. En dat lezen we niet. Ook niet bij suïcidepreventie en ook niet in de opleiding van zorgverleners.

Buitenlands beleid zonder mensenrechten op de voorgrond 


Op vlak van buitenlands beleid betreurt çavaria  de gemiste kans om mensenrechten, waaronder die van LGBTI+ personen, op de voorgrond te plaatsen. De Vlaamse regering stelt op dat vlak ook geen eisen aan de Europese Unie. En dat terwijl de EU net meer aangesproken moet worden om op te treden tegen discriminatie en geweld tegen LGBTI+ personen. Extreme en conservatieve krachten worden sterker binnen en buiten de EU. Vlaanderen moet, samen met de EU, zich internationaal als een bondgenoot LGBTI+ personen blijven opstellen.
 

Aanpakken wildgroei aan meldpunten geweld en discriminatie 


Als we inzoomen op gelijke kansen, lezen we dat de regering de wildgroei aan meldpunten wil aanpakken en voor vlotte doorverwijzingen wil zorgen. Ook de ambitie van het Vlaams Mensenrechteninstituut om een ‘geen verkeerde deur’-principe te gebruiken, is dringend. We wachten ongeduldig het nodige samenwerkingsakkoord af. Al jaren pleiten we voor een één-loket-principe. Slachtoffers zouden maar één keer hun verhaal moeten doen.
 

Gelijke kansen, een taak van alle bevoegdheidsdomeinen 


Het lijkt de Vlaamse regering menens dat gelijke kansen, ook voor LGBTI mensen, een taak is van alle bevoegdheidsdomeinen. ‘Dan is het nu aan alle ministers om seksuele, gender- en seksediversiteit op te nemen in hun beleidsnota’s. We kijken dan ook reikhalzend uit naar de concrete plannen voor welzijn, onderwijs en werk, maar ook voor justitie, jeugd en sport. Ons eisenpakket is daar een goede leidraad voor. En zoals steeds willen we daar graag bij samenwerken.