T-Day 2023

10 jaar T-Day op 1 april in Mechelen

10 jaar T-Day komt eraan!

Zaterdag 1 april van 10.30 uur tot 19.30 uur in Lamot in Mechelen

Schrijf je in voor de tiende editie van T-Day. Het formulier daarvoor vind je helemaal onderaan. Je kan je inschrijven tot en met zondag 26 maart.

Om dit jubileum te vieren halen we dit jaar alles uit de kast. Maak jullie klaar voor een extralange en een extragrote editie! Het volledige programma vinden jullie hier onder terug. Enkele verrassingen houden we nog even geheim. 
 

Dit jaar zakken we opnieuw af naar de provincie Antwerpen. We komen samen in het congres- en erfgoedcentrum Lamot in Mechelen

Het adres is Van Beethovenstraat 8-10, 2800 Mechelen.

We starten om 10.30 uur.

We eindigen om 19.30 uur.

T-Day is helemaal gratis.


T-Day is een samenwerking tussen de werkgroep T-Day van çavaria, Transgender Infopunt (TIP), Wel Jong, Het Roze Huis (Antwerpen), Aut&Out, ...

Wist je dat TIP dit jaar ook tien jaar bestaat? Dat wordt het dus dubbel feest! Kom hen feliciteren tijdens T-Day.

 

 

Is deze pagina voor jou niet goed leesbaar? Schakel dan je beeld naar hoger contrast. Je vindt die knop bovenaan deze pagina aan de rechterkant. Het staat aangeduid met het symbool van een zon en een maan.

 

In samenwerking met de stad Mechelen

Programma         
09.30 u - 10.30 u Ontvangst
10.30 u - 11.30 u Algemene inleiding
11.30 u - 13.00 u Workshopblok 1
13.00 u - 14.30 u Lunchpauze
14.30 u - 16.00 u Workshopblok 2
16.00 u - 16.30 u Pauze
16.30 u - 17.30 u

Workshopblok 3

17.30 u - 19.30 u

Receptie met vrij podium

Receptie met vrij podium

Tien jaar T-Day betekent een pak leuke extra's. Dit jaar heb jij de kans om jouw talent op podium te tonen aan het publiek. Alle talenten zijn welkom. De act kan maximum vijf minuten duren. Wil je graag deelnemen? Vink de optie aan op het inschrijvingsformulier. 

Workshopblok 1 (11.30 u - 13.00 u)

 • Non-binariteit en (seksuele) oriëntatie, door Dré (die/hun) (KLIQ) | VOLZET
 • Feminine move, door Aora (zij/haar)
 • Trans op de werkvloer, door Ilona (zij/haar) | VOLZET
 • De Genderspiegel: voorbij de schaamte, door Jamine (she/her/love) (Gendercoach Jamine) en Gert (hij/hem) (Mens in Verandering) | VOLZET
 • Gesprekskring voor partners, door het partnerproject van het Transgender Infopunt (TIP) | VOLZET
 • Non-binary Talks, door Gijs (hij/hem) (KLIQ) | VOLZET

Workshopblok 2 (14.30 u - 16.00 u)

 • Non-binary Talks, door Gijs (hij/hem) (KLIQ) | VOLZET
 • Meer hulpstukken, meer gendereuforie! door Eline (zij/haar) (TIP) en Norah (zij/haar) (GenderGender)
 • Transitie en relatie, door Ilona (zij/haar) | VOLZET
 • Find your voice - Antwerp Queer Choir, door Katrien (zij/haar) (Find your voice), Isaak (hij/hem) en Danny (hij/hem) (Antwerp Queer Choir - De Singel)
 • De beweging tegen rechten voor LGBTI+ mensen: wie is ze en wat kunnen we doen? door Anna (zij/haar) (KLIQ) | VOLZET
 • Non-binariteit en (seksuele) oriëntatie, door Dré (die/hun) (KLIQ) | VOLZET

Workshopblok 3 (16.30 u - 17.30 u)

 • Debat: trans activisme doorheen de tijd, in gesprek met verschillende generaties trans personen.
  • Alle informatie vind je onderaan
  • Voor dit debat dien je niet in te schrijven
 • Genderexpressie Beurs
  • Alle informatie vind je onderaan
  • Voor deze beurs dien je niet in te schrijven
Non-binariteit en (seksuele) oriëntatie

Door Dré (die/hun) (KLIQ)

Heeft je gender een impact op je oriëntatie en andersom? Kan je non-binair én hetero zijn? Wat betekent het om je aangetrokken te voelen tot personen van een bepaald geslacht of gender? We exploreren dit en zo veel meer in de workshop non-binariteit en (seksuele) oriëntatie.

Soort workshop: groepsgesprek.

Aanbevolen voor: non-binaire, genderquestioning en gender non-conforming personen.

Inhoudswaarschuwing: het thema seks kan aan bod komen.

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen.

Door Aora (zij/haar)

Aora is gepassioneerd door vrouwelijkheid. Ze benadrukt die vrouwelijkheid zowel door Urban als academische dans. Dankzij enkele reizen rondom de wereld, om te trainen maar ook door haar job bij het nationale Urban Dance Team, ontwikkelde ze een unieke stijl. Wees niet bang om jouw vrouwelijke sensualiteit te ontplooien op krachtige en fierce ritmes en klanken.

Aora zal de workshop in het Engels geven. Er zal een tolk deelnemen om te helpen vertalen.

Soort workshop: dansworkshop.

Aanbevolen voor: iedereen die graag wil bewegen. iedereen die graag vrouwelijke sensualiteit wil ontplooien.

Inhoudswaarschuwing: geen.

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen. Ook personen met een handicap kunnen deelnemen. Dat duid je best aan op het inschrijvingsformulier. Zo kunnen we de juiste ondersteuning voorzien.

 

Door Ilona (zij/haar)

Een transitie is op zich al een zwaar traject, maar als je er tegenop ziet om dat op je werk te vertellen werkt dat niet echt mee in het verloop van je proces. Tijdens deze workshop neemt Ilona je mee in haar eigen traject ten opzichte van trans zijn op de werkvloer. Ilona verteld over tips en tricks om dit stuk van je sociale transitie zo goed mogelijk te doorlopen. Haar eigen ervaring op dit gebied speelt hierin een grote rol maar dat neemt niet weg dat iedereen hier uiteraard op een eigen manier mee omgaat. Tijdens deze workshop mag je ten alle tijden vragen stellen en is er zeker ruimte voor een open dialoog.

Soort workshop: interactieve lezing.

Aanbevolen voor: trans personen, non-binaire personen, voor de directe sociale omgeving van trans- of non-binaire personen, voor partners van trans- of non-binaire personen.

inhoudswaarschuwing: geen.

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen.

Door Jamine (Gendercoach Jamine) en Gert (Mens in Verandering)

In deze workshop verkennen we samen tijdens een kringgesprek gedurende een 1,5 uur de grenzen van het genderspectrum.

Wat betekent het om Man/Vrouw/X te zijn?
Wat is mannelijkheid? Wat is vrouwelijkheid? En vooral wat betekent dit voor mij?
Is transseksualiteit een noodzaak?
Wie bepaalt mijn zelfbeleving?
Gaat gender over expressie of zit er meer achter?
Wat is de genderimpact op mijn identiteit en mijn omgeving?
...
Op een uitdagende manier houden Jamine & Gert een spiegel voor in wat het betekent om transgender te zijn. 

Soort workshop: groepsgesprek.

Aanbevolen voor: trans- en non-binaire personen.

Inhoudswaarschuwing: deze workshop kan confronterend overkomen. Een basis assertiviteit is aanbevolen maar het hoeft geen drempel te zijn.

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen.

 

Door het partnerproject van Transgender Infopunt

Deze activiteit is gericht op alle partners van trans- en non-binaire personen voor het delen van ervaringen met lotgenoten en het stellen van vragen die je bezig houden. Het groepsgesprek wordt begeleid door ervaringsdeskundigen die opgeleid zijn door het TIP. 

Soort workshop: groepsgesprek.

Aanbevolen voor: partners van trans- en non-binaire personen.

Inhoudswaarschuwing: deze workshop gebeurd in groep en als open gesprek. Sommige persoonlijke verhalen zouden af en toe confronterend kunnen zijn. 

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen

Non-binary Talks

Door Gijs (hij/zijn) (KLIQ)

Non-Binary Talks is een terugkerende, veilige(re) ruimte op T-Day voor en door non-binaire personen. Tijdens dit onmoetingsmoment staat verbinding centraal en kan je anderen leren kennen door onze ervaringen te delen.  

Aan de hand van verschillende gespreksmethodieken staan we stil bij maatschappelijke thema's en leren we bij van elkaar. Wanneer wist jij dat je non-binair was? Twijfel je soms nog? Hoe ga jij om met je non-binariteit in een binaire wereld? En gebruik je die/hun voornaamwoorden of toch liever niet?

Soort workshop: groepsgesprek, debat.

Aanbevolen voor: non-binaire personen.

Inhoudswaarschuwing: geen

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen

Door Eline (zij/haar) (TIP) en Norah (zij/haar) (GenderGender)

Er zijn verschillende hulpstukken om een mannelijker, vrouwelijker of neutraler/androgyn voorkomen te bekomen. Dit kan zowel ter vervanging van, in afwachting van, of ter aanvulling van medische opties, zoals genderbevestigende hormonale therapie of/en chirurgie. Denk aan binders, borstprotheses, pruiken, packers, corrigerend ondergoed,... Wij nemen je mee op weg! 

Soort workshop: lezing, groepsgesprek.

Aanbevolen voor: non-binaire en trans personen, jongeren en partners van non-binaire en trans personen.

Inhoudswaarschuwing: we kiezen er bewust voor om hulpstukken niet/zo weinig mogelijk te genderen, omdat we vinden dat iedereen diens genderexpressie op een vrije manier moet kunnen vormgeven en beleven. Omdat we er voor kiezen om hulpstukken niet/zo weinig mogelijk te genderen en ze bijgevolg niet op te delen in een categorie ‘vermannelijking’ en categorie ‘vervrouwelijking’, kan je in contact komen met info over en foto’s van hulpstukken die voor jou confronterend zijn. Ook hebben sommige hulpstukken betrekking op seksualiteit of intimiteit. Dat is vooral zo wanneer we het hebben over penis- en vulvaprotheses. Je kan de workshop op elk moment vrij verlaten.

Toegankelijkheid: mensen met een zintuiglijke handicap kunnen mogelijk hinder ervaren gedurende de workshop. Wil je toch graag volgen? Dat kan zeker! Duid het aan op het inschrijvingsformulier en we nemen verder contact met jou op.

Door Ilona (zij/haar)

Een relatie tussen twee personen komt meestal tot stand doordat mensen voor elkaar kiezen op dat bepaalde moment. Bijna altijd zijn gender en seksualiteit bekend op het moment dat die relatie begint. Maar wat nou als één van die mensen in transitie gaat, hoe gaat/gaan die ander(en) daar mee om en vooral, hoe ga jij hiermee om. In deze workshop neem ik je mee in mijn eigen ervaring en hoe ik hier zelf mee omga. Wat kan er zoal veranderen qua gevoel, communicatie en seksualiteit. Ook vertel ik je wat het is om als trans persoon te daten. De workshop heeft een open karakter, wat inhoud dat je me ten alle tijden vragen mag stellen en ga ook graag de dialoog aan.

Soort workshop: interactieve lezing.

Aanbevolen voor: voor non-binaire en trans personen, voor de directe sociale omgeving en partners van non-binaire en trans personen.

Inhoudswaarschuwing: geen.

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen.

Door Katrien (zij/haar) (Find your voice), Isaak (hij/hem) en Danny (hij/hem) (Antwerp Queer Choir - De Singel)

We gaan aan de slag met jouw stem gelinkt aan je genderidentiteit. Hierbij gaan we eerst kijken naar de aspecten van een stem die eventueel hieraan gelinkt zijn en wat deze voor jou betekenen. In het teken van de opstart van het Antwerp Queer Choir van logopediste Katrien Eerdekens en theatermakers Isaak Duerinck en Danny de Jong (Conservatorium Antwerpen) gaan we samen een nummer zingen om je stem te kunnen laten horen op een leuke en positieve manier. No matter how you sound, iedereen is welkom! 

Soort workshop: zang, koor.

Aanbevolen voor: iedereen.

Inhoudswaarschuwing: geen.

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen.

Door Anna (zij/haar) (KLIQ)

Met çavaria komen we op voor seksuele en genderdiversiteit. Maar niet iedereen wil dit. Er zijn mensen en groepen die de vrijheid van LGBTI+ personen willen verminderen. In deze workshop krijg je info over deze tegenbeweging. We bekijken wie deze mensen en groepen zijn, wat ze willen, wat ze doen om dat te bekomen en wat hun invloed is. Daarna bespreken we hoe we de slechte invloed van deze tegenbeweging samen kunnen verminderen. Welke acties kunnen wij doen? Welke taal kunnen wij gebruiken? Want samen staan we sterk!

Soort workshop: interactieve lezing, groepsgesprek.

Aanbevolen voor: LGBTI+ personen en -bondgenoten.

Inhoudswaarschuwing: kwetsende uitspraken over LGBTI+ personen. (De focus ligt op een slechte evolutie. Dat kan gevoelens van angst, boosheid, radeloosheid, ... losmaken. Weet dat er ook heel wat goede dingen gebeuren rond seksuele en genderdiversiteit).

Toegankelijkheid: iedereen kan deelnemen.

Debat: trans activisme doorheen de tijd

Tijdens het derde workshopblok nodigen we jullie graag uit voor het debat: trans activisme doorheen de tijd, in gesprek met verschillende generaties trans personen.

Vier panelleden spreken uit vanuit hun eigen ervaring over wat activisme voor hen betekent. Waar ontstond de noodzaak om actie te ondernemen? Welke verschillen zijn er tussen het hedendaagse activisme, en dat van pakweg 20 jaar geleden? Wat is de rol van de trans verenigingen binnen het activisme?

Axie, Jules, Lisa en Samuel nemen je mee in hun wereld, onder begeleiding van Olivia.
Meer info over de panelleden lees verderop.

Je kan de dag zelf kiezen of je het debat volgt, of toch liever een kijkje neemt op de genderexpressiebeurs in de centrale ruimte waar de standenmarkt is.

Axie (hij/hem en die/hun) meet 21 lentes en is erg actief binnen de werking van T-Jong. Van daaruit botste die op te veel verhalen van onrecht dat (jonge) trans personen vaak wordt aangedaan.
Zijn activisme ontstond uit de noodzaak om iets te veranderen, om de onrechten aan te vechten en trans personen te ondersteunen in hun strijd. Axie is erg geïnspireerd door de vorige generaties activisten en popelt om met hen in gesprek te gaan.

Jules (die/hun) identificeert zich als non-binair lesbisch persoon en is intussen 30 jaar, maar voelde als kind al een ongelooflijk engagement om te vechten tegen onrecht. Hun motto is om nét op te staan voor de community, in plaats van op de tegenstemmen in te gaan. Dit ondanks de kwaadheid die opduikt bij het ervaren en zien van zoveel holebi- en transfobie.
Het samenbrengen van de community (door bijvoorbeeld Salon Saphique, hun filmavond project), hun engagement bij de T-Buddy’s van Het Roze Huis maar zeker ook protesteren, manifesten schrijven, mensen proberen laten bij leren, zijn kenmerkende elementen in hun persoonlijk activisme-verhaal. Jules co-presenteert het queer radioprogramma Pink Wave op Radio Centraal.

Lisa (zij/haar) heeft er heel lang over gedaan om de sleutel van haar kast te vinden. Maar toen ze er eindelijk uit was, mocht het allemaal wel vooruitgaan. Sindsdien is ze een erg actieve kracht als vrijwilliger bij Keerpunt, dé Limburgse trans vereniging. Dat combineert ze vol overgave met haar moeder- én -ondernemerschap! Een ware inspiratie.

Samuel (hij/zijn) is ons vierde panellid en heeft zichzelf na ruim 20 jaar activisme de term oldtimer aangemeten. Hij stond aan de wieg van T-Jong en schreef een autobiografisch boek ‘Aan de achterkant was alles in orde’. Vorig jaar schitterde Samuel met zijn eigen verhaal in een aflevering van het televisieprogramma ‘Taboe’. Op een enorm gulle manier schenkt hij een blik in zijn eigen leven om trans personen te helpen in het ontplooien van hun eigen verhaal.

Olivia (zij/haar) is beleidsmedewerker welzijn & directe sociale omgeving bij çavaria. Vanuit haar eigen queer identiteit koos ze ervoor om te werken aan gelijke kansen & rechten voor LGBTI+ personen. In haar werk vindt ze het cruciaal aandacht te besteden aan kwetsbare groepen. Hierbij probeert ze steeds te starten vanuit hun verhaal.

Volg je liever geen debat? Dan kan je deelnemen aan de Genderexpressiebeurs in de centrale ruimte!

Verschillende standhouders geven een heleboel tips. Zo kan je onder andere terecht bij Outside-in voor stijladvies (alle genders), Lisasstore geeft een heuse demonstratie over hoe je met make-up jouw gezichtskenmerken kan versterken en Maxine neemt jullie mee in de wereld van kleurenanalyse.

Wist je dat Maxine ook een clothing swap organiseert tijdens T-Day?
Neem dus zeker de stuks waar je zelf op uit bent gekeken mee naar Mechelen!

Toegankelijkheid | Bereikbaarheid | Doorlopend programma

Toegankelijkheid en ondersteuning

 • Wil je graag een buddy die je wegwijs maakt tijdens T-Day, of ben je zelf graag buddy?
  • Als Buddy ondersteun je een nieuwkomer doorheen de eerste T-Day ervaring. Ga samen eens langs de standenmarkt of klets gezellig bij tijdens de lunch. Dit jaar werken we hiervoor samen met de T-Buddy's van Het Roze Huis Antwerpen. Interesse? Vink de optie aan op het inschrijvingsformulier!
 • T-Day is helemaal gratis, inclusief dranken en de lunch.
  • We voorzien een gratis broodjeslunch voor alle deelnemers. Alle opties zijn vegetarisch of vegan. Op het inschrijvingsformulier kan je eventuele intoleranties of allergieën doorgeven.
 • T-Day is een safe(r) space event.
  • Er zal een safe(r) space-team zijn waar je terecht kan met vragen of ter ondersteuning. 
 • Alle ruimtes zijn volledig rolstoeltoegankelijk.
 • Er wordt een prikkelarme ruimte voorzien om even terug te trekken.
 • Heb je nood aan specifieke ondersteuning? Duid de optie aan op het inschrijvingsformulier.

 

Le Néerlandais est la langue principale au T-day. Si ça te dérange, fait nous signe sur [email protected].

Dutch is the main language at T-Day. Is this a problem for you? Contact us at [email protected].

 

Doorlopend programma

De inschrijvingen voor T-Day 2023 zijn gesloten. Vragen? Contacteer ons via [email protected].