T-day 2022

T-day banner

T-day 2022 op zaterdag 2 april!

Na twee jaar digitaal keken we er naar uit om jullie opnieuw fysiek te mogen verwelkomen voor T-day 2022 op 2 april in de eventruimtes van Zebrastraat in Gent!

 

Deze dag stond volledig in het teken van genderdiversiteit, -expressie en trans of niet binair zijn. We hadden elkaar de voorbije maanden maar al te vaak moeten missen. Net als twee dagen voordien op de dag van de Transgendervisibiliteit, zetten we deze editie ook zelf graag in op zichtbaarheid! 

We sloegen de handen in elkaar met Wel Jong, Transgender Infopunt en Casa Rosa en stelden zo een mooi programma samen.

Wat stond er deze editie allemaal op de planning?

 • Een moment om elkaar terug te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen
 • De kans om nog meer bij te leren over genderdiversiteit
 • Explorerende workshops rond genderidentiteit en -expressie
 • Praktische tips rond juridische of financiële kwesties die komen kijken bij transitie
 • Een ruimte om helemaal jezelf te mogen zijn
 • En zoveel meer...

T-Day is een gratis evenement!

Dit event kwam tot stand met de steun van de Stad Gent

Programma         
09u30 - 10u30 Ontvangst
10u30 - 11u30 Algemene inleiding
11u30 - 13u00 Workshopblok 1
13u00 - 14u30 Lunchpauze
14u30 - 16u00 Workshopblok 2
16u00 - 16u30 Pauze
16u30 - 17u30 Voorstelling kortfilm: '11:33' - Jaouad Alloul

Wil je graag een buddy die je wegwijs maakt tijdens T-Day, of ben je zelf graag buddy?

Als Buddy ondersteun je een nieuwkomer doorheen de eerste T-Day ervaring. Ga samen eens langs de standenmarkt of klets gezellig bij tijdens de lunch.

Interesse?

Vink de optie aan op het registratieformulier!

Workshopblok 1

 • Verzekeringen & terugbetalingen, door Joz (Transgender Infopunt)
 • Imagospel, door Shalini (Blend-Inn)
 • Trans op de werkvloer, door Ilona 
 • Gesprekstafel: Coming Out, door Christel en Lena 
 • Non-Binary Talks, (KLIQ)
 • Barber Fred

Lunchpauze

We voorzagen lunch voor elke deelnemer. Alle opties waren vegetarisch of vegan.

Workshopblok 2

Doorlopend

 • Standenmarkt
  • Met tal van infostanden om jou nog beter bij te kunnen staan
  • PZ Gent geeft er meer info rond melding
  • Wil je graag een voorsmaakje? Kijk alvast even naar onze T'ser standenmarkt!
 • Onthaalgesprekken door Casa Rosa
 • T-Jong organiseert een plek waar jongeren (-30) welkom zijn om ervaringen uit te wisselen door creatief spel en leuke activiteiten! Wil je er graag bij zijn? Vink de optie aan op het inschrijvingsformulier.
 • Het Transgender Infopunt voert dit jaar een grootschalig onderzoek naar de seksuele gezondheid van transgender en non-binaire personen. Naast hun reguliere infostand zullen zij ook aanwezig zijn op T-Day voor de uitvoering van dit onderzoek. De kans bestaat dus dat je wordt uitgenodigd voor deelname. Meer informatie vind je op de website van het TIP.
  Verzekeringen & terugbetalingen

  Door Joz (Transgender Infopunt)

  De workshop van het Transgender Infopunt zal gaan over de algemene regels met betrekking tot terugbetaling en de conventie van transgenderzorg.

  Tijdens deze workshop kom je te weten welke medische kosten vergoed worden door het RIZIV, en wat het verschil is tussen de aanvullende ziekteverzekering en de hospitalisatieverzekering in terugbetalingen.

  Tevens wordt de conventie transgenderzorg toegelicht die zowel de psychologische als de psychosociale gesprekken en puberteitsremmers vergoed.

  Door Shalini (Blend-Inn)

  Blend-Inn is kleur- en imagoconuslente maar op een ander manier zoals we die kennen. Seizoenstypes zijn verleden tijd.

  Blend-Inn gaat samen met jou kijken hoe je je vanbinnen voelt om zo via kleur naar buiten te kunnen schijnen.

  Bij blend-Inn starten we met wat er zich nu afspeelt en verlangens en dromen die je in toekomst wil bereiken en dit vertalen we via kleur, stijl en snit.

  Blend-Inn is ook gecertificeerd als persoonlijke kracht expertise en ook als hulpverlener in genderdysforie.

  Kortom kunnen we jouw imago meten, versterken en zichtbaar maken en dit allemaal op een kleur- en stijlvolle manier.

   

  ? Workshop in groep colourtelling: deelnemers leren elkaar op een andere manier kennen met als uitkomst hoe bijzonder je wel bent door de ogen van een ander met het Imagospel.

   

  Blend-Inn ontvangt iedereen met open armen, ongeacht met welk gender je jezelf identificeert. Bij Blend-Inn is ieder individu bijzonder!'

  Door Ilona

  Een transitie is op zich al een zwaar traject, maar als je er tegenop ziet om dat op je werk te vertellen werkt dat niet echt mee in het verloop van je proces. Tijdens deze workshop neemt Ilona je mee in haar eigen traject ten opzichte van trans zijn op de werkvloer. Ilona vertelt over tips en tricks om dit stuk van je sociale transitie zo goed mogelijk te kunnen doorlopen. Haar eigen ervaring op dit gebied speelt hierin een grote rol maar dat neemt niet weg dat iedereen hier uiteraard met zijn eigen manier mee om gaat. Tijdens deze workshop mag je ten alle tijden vragen stellen en is er zeker ruimte voor een open dialoog.

  Door Christel & Lena

  Schuif mee aan tafel waar je in alle veiligheid jouw ervaring met (je) Coming Out kan delen. Over welke drempels struikelen we? En hoe kunnen we als groep elkaar erover tillen?

  (KLIQ)

  Voor het eerst voorzien we op T-Day een veilige(re) ruimte exclusief voor en door non-binaire personen. We komen samen om onze ervaringen te delen, gedachten uit te wisselen over maatschappelijke thema's en om bij te leren van elkaar. Wanneer wist jij dat je non-binair was? Twijfel je soms nog? Hoe ga jij om met je non-binariteit in een binaire wereld? En gebruik je die/hun voornaamwoorden of toch liever niet? Bereid je voor op een creatieve, interactieve en inspirerende 1,5 uur.

   Genderexpressie door kledij en hulpstukken

   Door Norah (GenderGender) en Eline (Transgender Infopunt)

   In deze interactieve workshop van Transgender Infopunt en GenderGender maak je kennis met verschillende hulpstukken die jouw genderexpressie kunnen beïnvloeden.

   Terwijl we het wonderlijke landschap doorkruisen van corrigerende kledij, protheses, haarstukken en accessoires kijken we waar je deze kan verkrijgen en wat jullie ervaringen zijn.

   Door Shalini (Blend-Inn)

   Blend-Inn is kleur- en imagoconuslente maar op een ander manier zoals we die kennen. Seizoenstypes zijn verleden tijd.

   Blend-Inn gaat samen met jou kijken hoe je je vanbinnen voelt om zo via kleur naar buiten te kunnen schijnen.

   Bij Blend-Inn starten we met wat er zich nu afspeelt en verlangens en dromen die je in toekomst wil bereiken en dit vertalen we via kleur, stijl en snit.

   Blend-Inn is ook gecertificeerd als persoonlijke kracht expertise en ook als hulpverlener in genderdysforie.

   Kortom kunnen we jouw imago meten, versterken en zichtbaar maken en dit allemaal op een kleur- en stijlvolle manier.

    

   ? Workshop in groep colourtelling: deelnemers leren elkaar op een andere manier kennen met als uitkomst hoe bijzonder je wel bent door de ogen van een ander met het Imagospel.

   Door Samuel De Schepper

   Samuel is transman en auteur van het boek: Aan de achterkant was alles in orde. Hij geeft lezingen in scholen, bij verenigingen en ijvert al jaren voor gendergelijkheid en inclusie. Op T-Day vertelt hij over zijn transitie, genderidentiteit, relaties en hoe je kan zijn wie je bent.

    

   (KLIQ)

   De federale overheid kondigde aan om werk te maken van het verwijderen van de gendermarker (M/V) op de identiteitskaart. Dit omdat ook non-binaire en genderfluïde mensen erkend moeten worden in hun identiteit. In deze sessie krijg je eerst uitgebreid achtergrondinformatie en word je verrijkt met wat historische kadering. Daarna gaan we samen op zoek naar wat dit voor ons als individuen zal betekenen. Welke gevolgen zal dit hebben op de manier waarop we samenleven? En hoe wrikken we ons verder los van de genderbinariteit in onze samenleving?

   Barber Fred

   Ben je transman en wil je graag een nieuwe snit? Barber Fred opent zijn salon tijdens T-Day! Tijdens dit blok zullen enkele deelnemers geknipt kunnen worden. Hiervoor zal je tijdens het event zelf een plekje kunnen reserveren. Ook voor een frisse baard ben je welkom.

   Is er geen plaats meer? Wandel gerust even binnen voor enkele tips & tricks van Barber Fred!

   11:33 - Jaouad Alloul - ©Sjamaan media

   11:33

   What if everything you were taught is wrong

   Kunstenaar en ondernemer Jaouad Alloul is artist in residence bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen. Om die start goed in te zetten gebruikt hij de lege museumzalen als een canvas voor zijn kortfilm 11:33.

   11:33 biedt een reflectie, houdt een spiegel voor, plaatst het religieuze dogma dat zich in elke monotheïstische religie manifesteert centraal. De spot staat op het individu dat lijdt onder dit dogma.

   Met 11:33 omarmt Jaouad nu ook voluit de camera. Hij is er zich van bewust dat de vele schermen in onze levens een ideaal kanaal zijn om onze geest verder te verrijken met cultuur. Met deze poëtische vertelling slaagt hij alvast in dit opzet.

   11:33 is een conceptuele videovertelling van productiehuis Sjamaan. Voor de muziek werkte Sjamaan samen met componist Neil Akenzua. Voor de regie tekende Kate Maveau. Direction of Photography en montage zijn van de hand van Sam Asaert. De rijke kostuums zijn de verdienste van Elif Korkmaz.

   (Content warning: geweld, zelfverminking, suïcide, naalden, touwen, verdrinking, naaktheid.)

   Bereikbaarheid

   De Zebrastraat heeft twee ingangen: Zebrastraat 32 en via het complex 'New Zebra' aan Gustaaf Callierlaan 231 - 9000 Gent.

   Met de auto

   Zebrastraat ligt aan de afrit E17/E40. Onder New Zebra (Gustaaf Callierlaan 231 - 9000 Gent) is er een ondergrondse parking aanwezig met 90 parkeerplaatsen. Parkeren kan hier aan een tarief van €1 per uur, af te rekenen aan de automaat. Inrijden is mogelijk tussen 6u en 23u, uitrijden kan 24u op 24u.

   Indien er geen plaats zou zijn in de ondergrondse parking, dan kan je als alternatief nog terecht op de openbare parking onder de fly-over ter hoogte van Gustaaf Callierlaan 147, of in de parkings Gent Zuid en het Sint-Pietersplein.

   Met het openbaar vervoer

   De site is ook bereikbaar met het openbaar vervoer. Het Sint-Pietersstation op 2 km wandelafstand en het stadscentrum (Korenmarkt) op 2,2 km wandelafstand. Zebrastraat is ook bereikbaar vanaf het Dampoortstation. Vanaf beide stations rijdt een bus van lijn 58, 70, 71, 72, 76, 77 of 78.

   Er is vlakbij een bushalte, "Gent Leeuwstraat", op 10 minuten per bus van het Sint-Pietersstation of op 20 minuten van het Dampoortstation.

   DE INSCHRIJVINGEN VOOR T-DAY 2022 ZIJN GESLOTEN. 

   Bij vragen kan je altijd contact opnemen via [email protected]!