SPARKLE 2021

sparkle save the date

Een geslaagde Sparkle, voor het eerst online!

Sparkle is ons jaarlijks feest. We blikken er terug op het afgelopen jaar, bedanken enkele bijzondere personen en initiatieven via onze awards, en zetten het nieuwe jaar samen al dansend in. Gewoonlijk gaat Sparkle door in kunstencentrum Vooruit in Gent, maar dit jaar gingen we door corona voor een online alternatief. Dat werd gesmaakt met een drukbezochte uitzending op Facebook Live en Zoom, en de online afterparty met DJ die tot na 1u 's nachts doorging.

Show gemist?

Je kan de volledige Sparkle-show van 30 januari 2021 herbekijken. Ontdek hieronder ook wie de winnaars werden van de Çavaria Awards 2020 en wie de andere genomineerden waren.

?DE INTEGRALE SPARKLE-SHOW?

?DE WINNAARS VAN ONZE AWARDS?

Campaign Award:
Protest to support Polish LGBT+ community

BARTOSZ KOSKA EN VAN PROTEST TO SUPPORT THE POLISH LGBT+ COMMUNITY - BEELD: MARIAN COPPIETERS

"You will never walk alone. Brussels will walk with you!"

Çavaria reikte een award uit aan deze actie omdat het een duidelijke solidaire boodschap is vanuit LGBTI-activisten (en sympathisanten) uit de hele Unie. De activisten lieten hun stem luid horen wanneer er mensenrechten werden geschonden binnen een EU-lidstaat. En roepen de Europese instellingen op om actie ondernemen. Op 19 augustus organiseerden ze dan ook een (Covid-proof) protestactie in Brussel tegen het schenden van de mensenrechten wat betreft LGBTI-rechten. Dat is voor çavaria zeer belangrijk, aangezien wij ons ook inzetten voor die duurzame internationale solidariteit.

Lees meer over de protestactie.

Media Award:
Boekhandel Kartonnen Dozen

EIGENAAR VAN KARTONNEN DOZEN JOHANNA PAS - BEELD: MARIAN COPPIETERS

Çavaria reikte een award uit aan boekhandel Kartonnen Dozen omdat het een unieke winkel is in hun branche die enorm veel betekent voor de LGBTI+-community en bijdraagt aan de zichtbaarheid. Het is de enige Nederlandstalige LGBTI-boekhandel in de wereld. Ze zetten zich in voor LGBTI+-auteurs en organiseren ook regelmatig evenementen, lezingen... Ze richten zich niet enkel op de LGBTI+-community zelf, maar tonen ook aan de samenleving wat LGBTI+-personen allemaal neerzetten op vlak van cultuur. Bovendien is de winkel een knusse en gezellige plek waar werkelijk iedereen welkom is en zich ook welkom voelt.

Lees meer over Kartonnen Dozen en uitbaatster Johanna.

Lifetime Achievement Award: Paul Rademakers
 

Paul Rademakers

We reikten op 28 augustus 2020 de Lifetime Achievement Award al uit aan Paul Rademakers omdat hij zijn hele leven heeft ingezet om hulp te bieden aan holebi's. Gewoonlijk reiken we de award uit tijdens Sparkle, maar dit jaar werd het vervroegd om het (bijna) te laten samenvallen met Pauls honderdste verjaardag, die hij op 31 augustus vierde.

Leer meer over Paul Rademakers' rol in de Vlaamse LGBTI+-beweging.

?DE ANDERE GENOMINEERDEN?

Andere Genomineerden
Campaign Award

çavaria awards

Actie ivm situatie in Marokko

#queer_revolution_morocco 

Sofia Talouni, een influencer op Instagram, zette Marokkanen aan om queers op te sporen via datingapps. De Marokkaanse LGBTI+-gemeenschap reageert op de online klopjacht met ‘#Queer_Revolution_Morocco’. Een aantal Belgisch-Marokkaanse en Nederlands-Marokkaanse queers en bondgenoten maakten een filmpje om de boodschap te verspreiden. Çavaria nomineert deze actie vanwege de mooie, sterke en verbindende boodschap. Bovendien is het ook een duidelijke actie voor duurzame internationale solidariteit, waar çavaria zich ook voor inzet.

Lees meer

 

çavaria awards

Kaarsenwake voor holebi-vluchtelingen

Çavaria nomineert de LGBTI-activisten die op 3 oktober 2020 een kaarsenwake op de Antwerpse Scheldekaaien organiseerden. Ze wilden daarmee de aandacht vestigen op het lot van een grote groep holebi en transgender vluchtelingen in het vluchtelingenkamp in het Keniaanse Kakuma. Çavaria nomineert de actie omdat die solidariteit toont aan mensenrechten voor LGBTI-personen wereldwijd. Dat is voor çavaria zeer belangrijk, aangezien wij ons ook inzetten voor die duurzame internationale solidariteit.

Lees meer

 

çavaria awards

GO Atheneum van Mariakerke

Het GO Atheneum van Mariakerke werd genomineerd omdat ze een duidelijke boodschap meegeven aan hun leerlingen: iedereen mag zichzelf zijn. Ze riepen hun leerlingen op om 22 oktober in een rok naar school te komen, ongeacht hun genderidentiteit. Daarmee maken ze duidelijk dat ze niet akkoord gaan met de traditioneel binaire opvatting van het schoolreglement. Çavaria ijvert zelf actief naar inclusievere schoolomgevingen, en nomineert dan ook het GO Atheneum van Mariakerke omdat zij hier actief aan werken.

Lees meer

 

Andere Genomineerden
Media Award

çavaria awards

Boer zkt vrouw

Het nieuwste seizoen van ‘Boer zkt Vrouw’ op VTM zorgde voor een primeur: de 25-jarige Tristan Swennen uit Ellikom ging namelijk opzoek naar een man om zijn leven mee te delen. Daarmee was er voor het eerst ook een ‘boer zoekt man’ in het programma. Tristan wil daarmee helpen om het taboe over homo’s in de boerenwereld te verbreken. Çavaria nomineert dit programma omdat de LGBTI+-representatie in televisieprogramma’s zeer belangrijk is voor de zichtbaarheid van onze beweging.

Lees meer

 

çavaria awards

Boek ‘Gloei’ van Edward van de Vendel

In het boek ‘Gloei' laat de populaire Nederlandse kinderboekenschrijver en -dichter Edward van de Vendel eenentwintig jongeren tussen de zestien en de drieëntwintig jaar aan het woord. Hun ontroerende persoonlijke verhalen geven een breed beeld van de ‘queer’ jongeren van nu. Çavaria nomineert dit boek omdat de verhalen hier zeer mooie representatie en zichtbaarheid geven aan de diversteit binnen de LGBTI+-beweging.

Lees meer

 

çavaria awards

#LikeMe

De jeugdserie #LikeMe gaat over een groep jongeren en hun avonturen in een middelbare school. Het is een samenwerking tussen Ketnet en Fabric Magic Producties. In het verhaal is er aandacht voor het huwelijk tussen twee mannen. Die twee mannen zijn de ouders van een van de hoofdpersonages en één ervan komt uit de voetbalwereld. In de sportwereld rust er vaak nog een sterk taboe op LGBTI+-personen. Deze serie draagt bij aan het bespreekbaar maken en doorbreken van dat taboe. Çavaria nomineert dit programma dus vanwege de positieve aandacht en representatie van het LGBTI-thema bij de jeugd.

Lees meer