Paul Rademakers ontvangt Lifetime Achievement Award 2020

glitter

Jaarlijks reiken we een Lifetime Achievement Award uit. Die award gaat naar iemand die zich hun leven lang verdienstelijk maakte voor de rechten en het welzijn van LGBTI+-personen.

Jaarlijkse uitreiking çavaria Awards

In 2020 reikten we de Lifetime Achievement Award uit aan Paul Rademakers. Hij zet zich al heel zijn leven in om hulp te bieden aan holebi’s en vierde maandag 31 augustus 2020 zijn 100ste verjaardag. Naar aanleiding daarvan verrasten we Paul in het woonzorgcentrum het Gouden Anker.

Hij kreeg een bedankwoord van de Regenboogambassadeurs, de uitreiking van zijn Award door onze coördinator Yves Aerts en een DJ set van DJ Kat. Uiteraard verliep alles op een veilige manier, met aandacht en respect voor de huidige coronamaatregelen.

Paul krijgt bloemen van Yves Aerts, coördinator van çavaria
Paul heeft als één van de pioniers een cruciale rol gespeeld in de Vlaamse LGBTI+-beweging, hij zette zich heel zijn leven lang in voor het welzijn en de maatschappelijke acceptatie van holebi’s. We willen hem dan ook op deze manier bedanken voor zijn jarenlange toewijding en activisme.
Yves Aerts, algemeen coördinator van çavaria.

Aan de basis van de huidige holebi-bewegingen in Vlaanderen

Paul Rademakers

Foto: Sofie De Backer

Paul Rademakers speelde in de jaren 60-70 een cruciale rol bij de opkomst van de Vlaamse LGBTI+-beweging.

Hij was het boegbeeld van Het Gesprekscentrum in Antwerpen dat in 1968 werd opgericht.  Die vereniging ving homo’s op en leerde hun zichzelf te aanvaarden. Daarboven legde Paul het contact met de buitenwereld, en maakte zo het begrip homoseksualiteit bij het brede publiek kenbaar. Hij organiseerde lezingen, discussies en gaf voorlichtingen over heel Vlaanderen. Vastberaden sprak hij met zoveel mogelijk mensen, om zo hun visie op homoseksualiteit te veranderen. 

 In 1971 richtte Paul samen met Priester Wilfrid Lammens een nieuwe groep op, het GOC: Gespreks-en Onthaalcentrum. Die vereniging was enorm succesvol en legde de basis voor latere holebi- en transgenderverenigingen.  

Leer meer over Paul Rademakers

Paul in het project 'Holebipioniers' (Het Roze Huis – çavaria Antwerpen)

In de jaren ’50 van de 20e eeuw werden in België en Vlaanderen de eerste stappen gezet om te komen tot een holebibeweging.  Via een erfgoedproject ging Het Roze Huis – çavaria Antwerpen in 2013 op zoek naar de geschiedenis van de holebistrijd in Vlaanderen van 1953 tot vandaag, en het verhaal van de pioniers die aan het begin ervan stonden.

Het project verzamelde meer dan 30 getuigenissen van pioniers, waaronder ook Paul Rademakers, in de holebi- en transgenderbeweging. Op basis van die getuigenissen schreef auteur Paul Borghs het boek 'Holebipioniers: een geschiedenis van de holebi- en transgenderbeweging'. Je kan het boek vinden via de website van LGBTI+-boekhandel Kartonnen Dozen. Fragmenten van de getuigenissen kan je bekijken op www.holebipioniers.be/pioniers.

In zijn getuigenis vertelt Paul over het Vlaamse COC in Antwerpen in de jaren 70.

Paul Rademakers
artikel van ZIZO over Paul Rademakers

Paul in ZIZO magazine

In 2018 sprak ZIZO magazine met Paul over zijn coming-out en jarenlange engagementen in de holebibeweging, maar ook over hoe hij even opnieuw in de kast kroop in het woonzorgcentrum.

Çavaria reikte zaterdagavond haar jaarlijkse awards uit in Vooruit in Gent. ‘Het Transgender Boek’ van professoren Guy T’Sjoen en Joz Motmans won de Media Award. De POC* Pride nam de Campaign Award mee naar huis. Fleur Pierets en Julian Boom werden geëerd met een Lifetime Achievement Award.