Pridemonth: wat kan je doen?

banner pridemonth

Het is juni en dat betekent: #pridemonth! 

Deze maand herdenken we de Stonewall rellen en vieren we de LGBTI+-community. Laten we samen trots LGBTI+-personen vieren en blijven strijden voor de rechten en het welzijn van iedereen.

Wil je graag je trots tonen met regenboogartikelen? Bijleren over de geschiedenis? Weten waar je terecht kan voor een luisterend oor? Wij verzamelen tips voor deze pridemonth! 

Ben je een werkgever, ouder, bondgenoot...die deze maand graag iets meer wil betekenen voor LGBTI+-personen? Wij helpen je op weg!

 

LGBTI+

Wil jij deze pridemonth graag je trots tonen met regenboogartikelen? Dan kan je terecht in de webshop van çavaria! Je vindt er allerlei leuke artikelen in de regenboogkleuren: vlaggen, make-up sticks, mondmaskers, stickers... voor iedereen wat!

Leuk extraatje: bij elke aankoop steun je de werking van çavaria en dus ook onze strijd voor de rechten en het welzijn van LGBTI+-personen. 

In juni herdenken we ook de Stonewall rellen, de gebeurtenissen die aan de basis liggen van de pride. Het is belangrijk om bewust te blijven van de geschiedenis van onze LGBTI+-beweging, en daar kracht uit te halen om samen vooruit te blijven gaan.

Bij LGBTI+-boekhandel Kartonnen Dozen, die in 2021 de Sparkle Media Award won, vind je allerlei interessante geschiedenis boeken over de LGBTI+-beweging.

Wat als je jezelf niet kan of durft zijn? Wat als je met vragen zit? Misschien durf je wel niet uit de kast, of twijfel je over je gevoelens. Soms heb je nood aan een goed gesprek, ergens waar je terecht kan met je vragen, je twijfels, je verhaal. Weet dat je niet alleen bent.

Je kan altijd terecht bij onze info-en hulplijn Lumi voor een luisterend oor. Lumi is er voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur.  

Wil jij als leerkracht je steentje bijdragen?  

Deze maand is er om trots te zijn op wie je bent. Heel belangrijk daarbij is om op te groeien in een inclusieve schoolomgeving.  

Het onderwijsteam van KLIQ geeft alvast enkele tips. Je kan ook bij KLIQ terecht voor vormingen op maat, specifieke begeleiding en school inclusietrajecten. 

Wat doe je als een leerling het scheldwoord janet gebruikt? 

Janet is een van de meest gebruikte scheldwoorden onder jongeren. Veel jongeren zien dit niet meer als een scheldwoord maar als een ‘normaal’ onderdeel van hun taalgebruik. Daarom weten leerkrachten niet altijd goed hoe ze hierop moeten ...

Is jouw kind LGBTI+?  

Dat kan voor jou als ouder vragen meebrengen, waar je zelf ook niet zo snel het antwoord op weet. Je kind heeft nood aan begrip en hulp. Jij als ouder hebt misschien nood aan informatie over hoe hiermee om te gaan.  

Onze info- en hulplijn Lumi is er voor je. Bij Lumi verzamelen we informatie en bieden we een luisterend oor. Je krijgt er een duidelijk beeld van wat jij als ouder kunt betekenen voor het geluk van je kind. Je kan ook altijd chatten, bellen of mailen met Lumi. 

Ben je jongere en LGBTI+ of zoekende? 

Dan is pridemonth de ideale maand om Wel Jong Niet Hetero te leren kennen! 

WJNH is de jongerenorganisatie voor én door Vlaamse en Brusselse LGBT+ jongeren. Via hun Instagram blijf je op de hoogte van hun grote aanbod aan activiteiten, de actualiteit en leer je dagelijks bij over belangrijke thema’s!

Gemeenten

Sluipen er in jouw lokaal beleid onbewuste vooroordelen? Wil je als gemeente iets doen voor pridemonth en je stad LGBTI+-inclusief maken?   

Maak met behulp van ons vormings- en trainingscentrum, KLIQ je lokaal beleid inclusief!  

 

Hoe ondersteun je LGBTI-personen bij hun hulpvragen? 

LGBTI-personen ervaren de algemene hulpverlening en zorg nog vaak als niet toegankelijk of niet inclusief. Daarom zoeken ze soms geen hulp of kunnen ze niet de juiste ondersteuning krijgen.   

Maak het verschil als hulpverlener! Pridemonth is het ideale moment om structurele verandering in gang te zetten.

Çavaria biedt jou de tools aan die je nodig hebt. Hieronder vind je een overzicht: 

LGBTI-personen ervaren de algemene hulpverlening en zorg nog vaak als niet toegankelijk of niet inclusief. We bieden hier ondersteuning aan hulpverleners.

De regenboogvlag uithangen op IDAHOT en tijdens pridemonth is een mooi symbool en signaal als bondgenoot, maar hoe ga je ook daarbuiten verder aan de slag?

We geven je enkele ideeën en tips mee!

Bondgenoot 1
Bondgenoot 2
Bondgenoot 3
Bondgenoot 4
Bondgenoot 5
Bondgenoot 6
Bondgenoot 7
Bondgenoot 8
Bondgenoot 9