IDAHOT: alle Vlaamse gemeenten hangen regenboogvlag uit!
Op 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebi- en Transfobie (IDAHOT). Het is dan 34 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. LGBTQI+ organisaties roepen gemeentes, bedrijven, scholen en burgers op om die dag de regenboogvlag te laten wapperen als teken tegen discriminatie en haat.
Al zes jaar lang slaan de regenbooghuizen van Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant, Oost en West-Vlaanderen en koepelorganisatie çavaria de handen in elkaar om Vlaamse gemeentebesturen te overtuigen om op 17 mei samen de regenboogvlag te hangen aan hun gemeente- of stadhuis.
Ook dit jaar kreeg de oproep massaal gehoor, want alle lokale besturen registreerden zich als deelnemer. Sinds 2022 kunnen ook organisaties zich registreren als bondgenoot. Een overzicht van alle deelnemers vind je op www.IDAHOT.be/deelnemers.
Een dag als deze blijft nodig. Hoewel België in 2024 op de derde plaats eindigde van de Rainbow Index van ILGA-Europe, worden LGBTQI+ personen nog vaak geconfronteerd met negatieve uitlatingen of discriminatie. Maar niet alleen in ons land, maar over de hele wereld worden LGBTQI+ mensen nog steeds geconfronteerd met verbaal geweld, lichamelijk geweld en discriminatie.
“We moeten erover waken dat verworven rechten tenminste gewaarborgd en waar nodig uitgebreid worden. De goedkeuring van wetten die homoseksualiteit en transseksualiteit in verschillende delen van de wereld strafbaar stelt, is alarmerend. Een internationale dag als IDAHOT helpt mee om bewustwording te vergroten. Samen staan we sterker voor een toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn en volwaardig meetelt in de maatschappij”, zo zegt Georgy Chtchevaev, ondervoorzitter van UniQue, het Vlaams-Brabants Regenbooghuis.
"Afstand nemen van je liefste, geen hand durven geven omwille van wie je houdt. Bang zijn en benadeeld worden omdat je jezelf wil zijn. Elke dag opnieuw, hier bij ons. Dat kan toch niet? En toch blijkt ook vandaag de strijd nog niet gestreden. Het is geen individuele strijd maar een kwestie van ons allemaal. Daarom wil ik nog eens iedereen oproepen: laat het niet gebeuren. Speak up. Lach het niet weg, kijk niet weg. Alle Vlaamse steden en gemeenten hangen de regenboogvlag uit. Laten we die symbolische daad ook omzetten in actie. Ga in gesprek, dien klacht in, kom op voor elkaar. Laat mensen vrij om te zijn wie ze zijn. En als je je eigen vrijheid koestert, gun ze dan ook aan iemand anders", zegt Vlaams minister van Gelijke Kansen Gwendolyn Rutten.
Dit jaar is bovendien een bijzonder jaar: We kiezen zowel een nieuwe regering als een nieuw gemeentebestuur.
De steun van de federale, gewestelijke en lokale overheden is onontbeerlijk in de strijd voor de acceptatie en tegen discriminatie van LGBTI+ personen. Vooral de rol van de lokale besturen wordt hierin nog steeds onderschat. We hopen dan ook dat de nieuwe verkozenen hier ook blijvend aandacht aan zullen besteden. Besturen die de daad bij het woord willen voegen voor een LGBTQI+ vriendelijk beleid, kunnen voor adviezen terecht bij een van de regenbooghuizen, of op de website van www.idahot.be.
Beleidsaanbevelingen vinden ze in het verkiezingsmemorandum van de regenbooghuizen en ze kunnen ook de regenboog check-box gebruiken om hun regenboogbeleid nog meer kracht bij te zetten. Lokale besturen kunnen altijd terecht bij hun regionale regenbooghuis voor educatieve mappen, vormingen en informatieve brochures.
Voor de burger geldt dat dit jaar voor het eerst de stemplicht voor de gemeenteraadsverkiezingen werd afgeschaft. De regenbooghuizen en çavaria roepen op om je stem niet verloren te laten gaan. “Informeer je over de partijprogramma’s in de gemeente, stel kritische vragen waar nodig. Heeft jouw gemeente bijvoorbeeld al een schepen van gelijke kansen? Er is altijd ruimte voor verbetering, ruimte om jouw gemeente nog inclusiever te maken voor al haar burgers”, besluit Georgy Chtchevaev.
Op 9 juni 2024 was het zover: dan stonden we in de rij voor de stembureaus. Met de slogan ‘Stem voor ons allemaal’ trok çavaria naar de verkiezingen in juni! Want een ‘Stem voor ons allemaal’ is een stem voor gelijke LGBTI+ rechten, voor een toekomst waar je kan zijn wie je wil zijn.