Haatdragende events moeten wegblijven, onze communities niet - frontnacht dan toch afgelast

Vier vuisten in de lucht met regenboogarmbandjes

Haatdragende events moeten wegblijven, onze communities niet - frontnacht dan toch afgelast

Na protest vanuit tal van belangenorganisaties en activisten besliste stad Ieper, na het verlenen van een vergunning in mei 2022, op dinsdag 16 augustus de vergunning voor Frontnacht in te trekken. Op dit extreemrechts event werden bands geprogrammeerd, met neonazistische gedachtegangen.

We betreuren dat het zo lang duurde voor de stad handelde ondanks advies vanuit OCAD (het nationaal veiligheidsorgaan). We roepen elk lokaal bestuur op verantwoordelijkheid te nemen om ervoor te zorgen dat alle inwoners en bezoekers veilig zijn. Ook de LGBTI+ personen en mensen van kleur.  

Onze communities worden vaak geviseerd, bedreigd en aangevallen door extreemrechtse en neonazistische groeperingen. Naar aanleiding van het event bleek dit gevaar reëel en werd hen afgeraden naar het event te gaan.

 

 

Ieper, dat zichzelf de vredesstad noemt, rolde tijdens IDAHOT (internationale dag tegen LGBTI+ fobie) onder andere een regenboogloper uit met de slogan ‘in Ieper mag iedereen zichzelf zijn’. We zijn positief over de acties die steden en gemeenten ondernemen, al mag dit niet bij een eenmalige actie blijven. Het hele jaar door dient ingezet te worden om een stad veilig te maken en houden voor iedereen. 

Casa Rosa is als Oost- en West-Vlaamse regenbooghuis partner van de stad Ieper en benadrukt nog eens dat het belangrijk is als LGBTI+ beweging scherp en kritisch te blijven. ‘Een integraal inclusief lokaal beleid houdt in dat een lokaal bestuur tijd en middelen uittrekt om voldoende onderzoek te verrichten waarop hun beleid gebaseerd wordt. Zowel bij het maken van beleidsplannen en acties, als het samenwerken met organisaties, bedrijven en andere instellingen is het noodzakelijk dat een lokaal bestuur aandacht heeft voor non-discriminatieclausules en daar actief op gecontroleerd en gesanctioneerd’, zegt Fleur De Baerdemaeker, voorzitpersoon van Casa Rosa. 

‘Hetzelfde geldt bij het toelaten van (communicatie)campagnes en evenementen. Een campagne of evenement dat - al dan niet indirect - haatdragende boodschappen een forum geeft of aanzet tot discriminatie en uitsluiting heeft geen plaats in een integraal inclusief lokaal beleid.' 

Met de juiste informatie op zak, moeten we als LGBTI+ beweging scherp en kritisch blijven tegenover dergelijke zaken. We vinden het dan ook normaal dat een stad als Ieper zo'n evenementen geen plaats geeft, net zoals geen enkele stad of gemeente dat zou mogen doen. Als West- en Oost-Vlaams Regenbooghuis blijft Casa Rosa mee aan deze kar trekken’
Fleur De Baerdemaeker, voorzitpersoon van Casa Rosa. 

Samen bevelen wij concreet aan dat: 

  • Evenementen en campagnes pas een vergunning krijgen van zodra alle informatie verzameld is. Dit is perfect mogelijk door dit mee op te nemen in het evenementen- en campagnebeleid van een gemeente of stad (door het opnemen van striktere voorwaarden inzake informatieverplichting van de organisator om op voorhand voldoende duidelijke informatie aan te leveren, zeker wat betreft de inhoudelijke programmatie).  

  • Een lokaal bestuur beter samenwerkt met experts (of op z'n minst advies inwint) als er twijfels zijn. 

  • Dat organisatoren bij het samenstellen van hun programmatie acts weren die haatdragend zijn of aanzetten tot discriminatie en uitsluiting. Dit gebeurde in het verleden o.a. bij een event van Studio Brussel.

 

Wij willen belangenorganisaties zoals Kif Kif, Hand in Hand tegen Racisme en heel wat andere activisten bedanken voor hun niet aflatende protest de voorbije dagen. Samen staan we sterk!  

Maak jij je als lokaal bestuur zorgen over de veiligheid van LGBTI+ inwoners en wil je meer doen? Hier vind je meer info bij KLIQ, ons trainings- en vormingscentrum: Lokaal beleid | KLIQ (kliqvzw.be)  

Maakt dit nieuws je overstuur? Ben je bezorgd? Heb je vragen? Onze info- en luisterlijn Lumi is er voor je! Je kan ons bereiken via telefoon, chat en mail via www.lumi.be Je vindt op deze site ook heel wat informatie.