Give a sh*t: grijp in tegen haat

Give a shit: grijp in tegen haat

Çavaria lanceerde de stickeractie ‘Give a sh*t: grijp in tegen haat’ om mensen aan te zetten tot ingrijpen als ze getuige zijn van geweld en hen te informeren over hoe ze dat kunnen doen. Alle Vlaamse jeugdhuizen kregen gratis een pakket stickers toegestuurd.

Het merendeel van de Belgen keurt holebifobie en transfobie af maar wanneer ze getuige zijn van een haatmisdrijf grijpen weinigen in. Çavaria wil mensen aanmoedigen dat toch te doen en slachtoffers te helpen. “De ‘Give a sh*t’-sticker is een ludieke manier om aan te geven dat jij ingrijpt wanneer je getuige bent van haat”, legt çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs uit. “Omstaanders die stilzwijgend toekijken zonder in te grijpen, geven de indruk dat ze goedkeuren wat er gebeurt. Dat heeft een zware bijkomende impact op slachtoffers van geweld.”

Drempels wegnemen

Çavaria beseft dat de drempel om als eerste tussen te komen groot kan zijn. “We geven tips over wat je kan doen: de dader of het slachtoffer aanspreken, hulp vragen aan andere omstaanders, het voorval registreren, de hulpdiensten bellen en achteraf checken hoe het met het slachtoffer gaat bijvoorbeeld”, somt Borghs op.

Geen plaats voor haat

Uitgaansbuurten zijn een risicovolle context voor haatmisdrijven. Uit Europees onderzoek over de attitudes over holebifobe en transfobe haatmisdrijven in België, blijkt bovendien dat empathie met slachtoffers daalt wanneer ze dronken aan het uitgaan zijn. “Het is belangrijk dat jongeren kunnen uitgaan in een veilige omgeving. Alle Vlaamse jeugdhuizen krijgen een gratis stickerpakket om zo de discussie over haatmisdrijven te voeren en aan te geven dat er voor haat bij hen geen plaats is”, verklaart Borghs. Çavaria werkt daarvoor samen met Formaat, de federatie van Vlaamse jeugdhuizen.

Respect en opkomen voor elkaar

Çavaria komt op voor holebi’s, transgender en intersekse personen, maar de stickers kunnen gebruikt worden tegen alle vormen van haat. “In jeugdhuis Safe Space in Antwerpen stelden we de stickers voor aan jongeren en gingen we het gesprek aan over verschillende vormen van haat. Al snel trokken zij parallellen tussen verschillende vormen van discriminatie en geweld, ongeacht of het om seksuele oriëntatie, genderidentiteit, afkomst, religie, lichaam of wat dan ook gaat”, vertelt Borghs. “Respect en opkomen voor elkaar stonden centraal.”

Deze campagne kadert in het Europese project Call It Hate dat bewustwording wil creëren bij de algemene bevolking en binnen de LGBT-gemeenschap rond holebi- en transfobe haatmisdrijven.: https://cavaria.be/call_it_hate

‘Call It Hate’ was een Europees project dat bewustwording creërde bij de algemene bevolking en binnen de LGBT-gemeenschap rond holebi- en transfobe haatmisdrijven.