En dan leer je iemand kennen...
Het kan zijn dat je op een bepaald moment op zoek gaat naar iemand om verliefd op te worden, seks mee te hebben en misschien zelfs je leven mee te delen. Hoe ga je hiermee om als LGBTI+ persoon? En wat zegt de wet over trouwen en kinderen krijgen?
Daten
Voor sommige LGBTI+ personen kan iemand leren kennen extra spannend zijn, omdat ze tijdens het datingproces een coming-out doen. Wil je alles delen met je date? En wat is dan het juiste moment om hierover te vertellen?
Samenleven
Voor LGBTI+ mensen zijn in België dezelfde samenlevingsvormen mogelijk als voor heterokoppels. We hebben het over het huwelijk, feitelijk samenwonen en wettelijk samenwonen. België was het tweede land ter wereld dat het huwelijk openstelde voor koppels van hetzelfde geslacht. Sinds 1 juni 2003 hebben holebi koppels dezelfde rechten als gehuwde hetero stellen.
‘We zijn nog altijd even gelukkig als toen. Toen wisten we niet hoe iedereen in België ging reageren, onze omgeving reageerde uiteraard schitterend.’ – Marion Huibrechts en Christel Verswyvelen huwden als eerste Belgisch homo koppel
Adoptie
Sinds 2006 mogen koppels die allebei een V op hun identiteitskaart hebben of allebei een M, volgens de wet samen kinderen adopteren.
Meemoeder
Lesbische koppels kunnen via een donor een kind krijgen. De meeste ziekenhuizen staan open voor hun kinderwens. Indien gehuwd, wordt de niet-biologische ouder automatisch ook de officiële ouder van het kind. Als je niet getrouwd bent kan de niet-biologische ouder het kind erkennen om officieel de ouder te worden van het kind.
Draagmoederschap
Een draagmoeder draagt je kind negen maanden en bevalt van het kind.
Het traject met een draagmoeder houdt risico’s in omdat dit in België niet wettelijk geregeld is. Wensouders zijn tijdens en na de zwangerschap niet vanzelf de wettelijke ouder van het kind.
Draagouders
De woorden die het vaakst gebruikt worden zijn ‘meemoeder’ en ‘draagmoederschap’. Inclusiever zou zijn om het te hebben over ‘mee-ouders’ en ‘draagouderschap’.