Discriminatie & geweld
De LGBTI+ community maakt regelmatig discriminatie mee. Discriminatie en ongelijke behandeling kan een groot effect hebben op je dagelijkse leven. Ook op hun job maken LGBTI+ mensen discriminatie mee. Soms verliezen ze dan zelfs hun job.
Discriminatie
De wet is duidelijk. Er is sprake van discriminatie als iemand in dezelfde situatie ongelijk wordt behandeld zonder dat daar een gegronde reden voor bestaat. In de wet staat welke kenmerken of leefsituaties niet als reden mogen gebruikt worden om iemand anders te behandelen. We noemen dat ‘een beschermd criterium’.
Geslachtskenmerken, seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en sociale en medische transitie zijn zo’n beschermde kenmerken. Discriminatie is verboden volgens de Belgische wet.
Denk je dat je gediscrimineerd werd? Meld het dan!
Discriminatie kan je melden bij:
Bij elk van deze instellingen kan je terecht om een discriminatie te melden, maar ze verschillen qua bevoegdheden en qua aanpak. Dat is soms wel wat ingewikkeld.
Hulp nodig om een klacht in te dienen?
Neem dan contact op met Lumi, de info- en luisterlijn van çavaria. Je kan er anoniem terecht via mail, chat, telefoon op www.lumi.be
Samen kan je bekijken waar je terecht kan en hoe je dat best aanpakt.
Geweld
Heel wat LGBTI+ mensen komen in aanraking met geweld om wie ze zijn en op wie ze verliefd worden. Ze kunnen het slachtoffer zijn van verbaal, psychisch, materieel, seksueel en fysiek geweld. Als iemand je geweld aandoet omdat je LGBTI+ bent, dan is dat een haatmisdrijf en kan de dader een hogere straf krijgen.
Verschillende soorten geweld
Er bestaan verschillende soorten geweld.
We sommen ze even voor je op:
- Verbaal geweld: Klasgenoten schelden een leerling uit voor ‘vuile pot’.
- Seksueel geweld: Iemand betast de borsten van een trans vrouw en vraagt of ze echt zijn.
- Fysiek geweld: Een homokoppel krijgt klappen op de bus omdat ze elkaar kusten.
- Materieel geweld: De buur van een vrouw onderschept haar post omdat hij vermoedt dat ze lesbisch is.
- Psychisch geweld: Iemand dreigt dat hij een non-binair persoon bij hun collega’s zal outen als die promotie zou krijgen.
Hoe omgaan met geweld?
- Stap zo snel mogelijk naar de politie. Hoe meer details je je herinnert, hoe beter. Hoe langer je wacht, hoe meer je vergeet en hoe meer sporen verdwijnen.
- Is er schade? Kijk na of je een verzekering hebt die de schade dekt. Misschien heb je een verzekering van je werk, een diefstalverzekering, verzekering voor materiële schade, ... Neem contact op met je verzekeringsmaatschappij. Misschien is er een bepaling voor rechtsbijstand waardoor ze tussen kunnen komen in eventuele gerechtskosten.
- Blijf niet zitten met je verhaal. Praat erover. Zoek steun. Wil je met iemand praten, maar zijn ouders, vrienden, familie, leerkrachten of slachtofferhulp geen optie? Een hulplijn kan een oplossing zijn. Je kan terecht bij Tele-onthaal en Lumi.
Geweld meegemaakt? Meld het bij:
- Het politiebureau in de buurt waar de feiten zich afspeelden (bel 101)
- 0800 12 800 - een meldpunt voor discriminatie
- Lumi via 0800 99 533 - Lumi geeft je ook tips om de melding bij de politie vlot te laten verlopen.