De Roze Pagina
'De Roze Pagina' is er voor holebi's, transgender en intersekse mensen met een verstandelijke beperking. We verzamelen er alle informatie voor LGBTI-personen met een verstandelijke beperking en hun omgeving. Op De Roze Pagina vind je informatie terug over LGBTI zijn, over uit de kast komen, verliefdheid, relaties en seksualiteit.
Lumi
Als je ergens mee zit, moet je kunnen praten met iemand. Sommige dingen kan je bespreken met je familie, vrienden of begeleider. Maar soms wil je misschien anoniem je verhaal doen. Dan kan je bijvoorbeeld terecht bij Lumi.
Verenigingen
Heb je zin in een leuke activiteit in je buurt ? Wil je andere holebi’s, transgender of intersekse mensen leren kennen? Dan is een vereniging misschien iets voor jou. Je hoeft natuurlijk niet naar een vereniging te gaan. Het is vooral belangrijk om overal jezelf te kunnen zijn. Wel kan het een leuke manier zijn om nieuwe mensen te leren kennen.
Wat is een vereniging?
In een vereniging komen holebi’s en/of transgender en/of intersekse mensen samen. Ze doen allerlei activiteiten, om te ontspannen of om informatie uit te wisselen. Ze kunnen er ook praten met elkaar of met de begeleiders.
De eerste keer naar een vereniging gaan, kan een beetje eng zijn. Toch hoef je niet bang te zijn. Als je voor het eerst komt, word je goed begeleid.
Waar vind ik een vereniging?
In verschillende Vlaamse provincies zijn er verenigingen:
Oost-Vlaanderen: De Roze Joker (Gent)
De Roze Joker is een vereniging voor holebi's met een beperking, maar iedereen is welkom.
Per jaar zijn er ongeveer zes activiteiten. De activiteiten zijn heel toegankelijk en aangenaam voor iedereen.
Vlaams-Brabant: De Roze Ballon (Leuven)
De Roze Ballon is een vereniging voor holebi's met een verstandelijke beperking.
De vereniging komt regelmatig samen. Af en toe gaan ze ook samen op stap: bowlen, een museum… Soms brengen ze ook een bezoekje aan andere verenigingen voor holebi’s met een verstandelijke beperking.
Limburg: De Roze Bink (Hasselt)
De Roze Bink is een vereniging voor holebi’s en transgender personen met een beperking. Dat kan gaan over een verstandelijke beperking, een fysieke beperking of autisme.
De vereniging organiseert elke twee maanden een activiteit, zoals een praatcafé, een picknick, een filmavond of een bowling.
Regenbooghuizen
In elke provincie heb je een regenbooghuis. Een regenbooghuis is een ontmoetingsplaats voor holebi’s, transgender en intersekse mensen, een open huis waar iedereen welkom is.
In een regenbooghuis:
- kan je informatie krijgen over holebi-, transgender- en intersekseverenigingen voor mensen met een beperking
- kan je informatie krijgen over de activiteiten van álle holebi-, transgender- en intersekseverenigingen: zijn deze activiteiten toegankelijk?
- kan je gratis condooms krijgen
Overzicht
Oost-Vlaanderen
- Het Oost-Vlaamse regenbooghuis is in Gent en heet Casa Rosa.
- Toegankelijkheid: Casa Rosa is toegankelijk voor rolstoelgebruikers, de toiletten zijn dat ook.
Antwerpen
- Het Antwerpse regenbooghuis ligt in Antwerpen-stad en heet Het Roze Huis.
- Toegankelijkheid: de zalen van Het Roze Huis (Draakplaats 1) zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, de toiletten ook niet. Café Den Draak, op de benedenverdieping, is wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers. Draakplaats 2 (rechts van Het Roze Huis) is wel toegankelijk voor rolstoelgebruikers. De toiletten zijn toegankelijk voor een gewone rolstoel (niet voor een brede/elektrische).
Vlaams-Brabant
- Het regenbooghuis van Vlaams-Brabant ligt in Leuven en heet UniQue.
- Toegankelijkheid: de zalen van UniQue zijn niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers, de toiletten ook niet.
Limburg
- Het Limburgse regenbooghuis is in Hasselt en heet Regenbooghuis Limburg.
- Toegankelijkheid: Regenbooghuis Limburg is volledig toegankelijk voor rolstoelgebruikers.
Getuigenissen
Holebi
Wat betekent holebi?
Het woord ‘holebi’ staat voor ‘homo’, ‘lesbisch’ en ‘bi+’.
Homo betekent dat je als man aangetrokken bent tot andere mannen. Je kan verliefd worden op een andere man. Je kan ook een relatie of seks willen met een andere man.
Lesbisch betekent dat je als vrouw aangetrokken bent tot andere vrouwen. Je kan verliefd worden op een andere vrouw. Je kan ook een relatie of seks willen met een andere vrouw.
Bi+ betekent dat je je romantisch en/of seksueel aangetrokken voelt tot personen van meer dan één genderidentiteit.
Klik op de knop hieronder voor meer informatie over:
- Ben ik holebi?
- Uit de kast komen
- Verliefdheid en relaties
- Anderen ontmoeten
- Seksualiteit
Trans
Wat betekent transgender?
Je wordt geboren met het lichaam van een man of een vrouw.
Niet iedereen met een mannenlichaam, voelt zich ook een man.
Niet iedereen met een vrouwenlichaam, voelt zich ook een vrouw.
Dat heet 'trans' of ‘transgender’.
Klik op de knop hieronder voor meer informatie over:
- Ben ik transgender?
- Uit de kast komen
- Anderen ontmoeten
Meer weten?
Voor mensen met een beperking
Holebi en transgender
‘Zonder stempel’ is een website over de thema’s holebi en transgender. Je vindt er ook informatie over verenigingen in Nederland.
Transgender
Zoek je meer informatie over transgender? Dan kan je bellen naar het Transgender Infopunt (TIP).
Je kan gratis bellen op het nummer: 0800- 96 316. Je kan bellen op dinsdag, woensdag, donderdag & vrijdag tussen 9u en16u (behalve op feestdagen).
Je kan ook mailen naar [email protected]
Je verhaal vertellen
Wil je je verhaal kwijt? Zoek je een luisterend oor? Heb je vragen over holebi of transgender? Dan kan je altijd terecht bij Lumi.
Bellen kan gratis op het nummer 0800 99 533. Je kan bellen op maandag en woensdag van 18u30 tot 21u30 (behalve op feestdagen). Chatten kan je via www.lumi.be/chatten op maandag, woensdag en donderdag tussen 18u30 en 21u30.
Je kan ook wanneer je maar wil mailen naar [email protected]. Je krijgt dan zo snel mogelijk een antwoord.
Verhalen lezen
Wil je verhalen lezen van andere holebi’s met een verstandelijke beperking? Dat kan in het boekje ‘Twee tinten roze’. Luc en Sally vertellen over hun ervaringen. Het boekje is gratis. Je kan het bestellen op:
https://konekt.be/nl/product/twee-tinten-roze
Pesten
Sommige mensen begrijpen niet wat holebi of transgender is. Andere mensen kunnen niet aanvaarden dat iemand anders holebi of een transgender persoon is. Daarom gaan ze holebi’s of transgender personen pesten of uitsluiten. Gepest worden is echt niet fijn. Als je het meemaakt, blijf er dan niet alleen mee zitten:
- Je kan erover spreken met je begeleider of iemand die je vertrouwt.
- Je kan ook praten met Lumi.
Daten
- Wil je graag daten maar ben je wat nerveus? Dan kan je het boekje ‘Eerste hulp bij dating’ lezen. Het bevat veel nuttige tips. Je kan het hier downloaden: www.eerstehulpbijdating.nl.
- Wil je graag andere mensen leren kennen via internet? Dan zijn deze websites misschien iets voor jou:
- www.dottie.be: een Vlaamse sociale netwerksite voor mensen met een beperking (verstandelijk/fysiek). Je kan gratis lid worden. Je kan ook betalend lid worden (meer mogelijkheden).
- www.datingspecials.nl: een Nederlandse datingsite voor mensen met een beperking. Je kan gratis lid worden. Je kan ook betalend lid worden (meer mogelijkheden).
- www.G--date.nl: de grootste datingsite van Nederland voor mensen met een beperking (lichamelijk, visueel, licht verstandelijk). Je kan een tijdje gratis lid zijn. Daarna wordt het betalend.
- Wil je meer leren over digitale en sociale media? En wil je weten hoe je ze veilig kan gebruiken? Dan kan je deze cursus volgen: www.konekt.be/nl/project/onbeperkt-mediawijs
Veilig vrijen
Met vragen over veilig vrijen kan je terecht bij Lumi.
Relaties en seksualiteit
Seks @ relaties.kom! is een werkboek rond relaties en seksualiteit voor mensen met een verstandelijke beperking. Je kan het hier bestellen.
Voor ouders
Als ouder is het niet altijd makkelijk te begrijpen wat seksuele oriëntatie of genderidentiteit is. Het is evenmin evident om aan je kind uit te leggen wat er precies gebeurt als je zelf niet voldoende informatie hebt. De brochures "Alles wat je altijd al wilde weten over holebi's" en "Alles wat je altijd al wilde weten over transgender" bieden je het nodige kader en basisinformatie.
Ben je op zoek naar gelijkgestemde ouders?
Berdache België is een vereniging voor ouders met transgender kinderen (van alle leeftijden). Je kan er bij hen terecht voor een schouderklopje, een babbel en informatie. Voor ouders van holebi's is er in Gent en in Limburg een praatgroep.
Ben je op zoek naar individuele begeleiding mbt seksualiteitsbeleving?
Aditi vzw begeleidt ook individuele personen met een beperking bij al hun vragen omtrent seksualiteit en bij hun zoektocht naar seksuele dienstverlening en intimiteitsbeleving. Aditi vzw is sinds 2008 actief over heel Vlaanderen en is een vergunde zorgaanbieder vanuit het VAPH.
Voor begeleiders
Vorming en begeleiding
Konekt biedt vormingen en workshops aan voor begeleiders om te praten over (holebi)seksualiteit, relaties en intimiteit.
Aditi vzw biedt voorzieningen voor personen met een beperking, woonzorgcentra, thuisbegeleidingsdiensten... professionele ondersteuning met betrekking tot alle facetten van intimiteit en seksualiteit bij personen met een beperking.
Educatief materiaal
Via de leermiddelenbank van Sensoa vind je educatieve materialen waar je zelf mee aan de slag kan. Maar ook via deze site van Vonx kan je online materialen bestellen.
Tips
Je kan mensen met een beperking ook kennis laten maken met de holebi (en transgender)verenigingen.
In het boekje Twee Tinten Roze vind je de verhalen van Sally en Luc, twee holebi's met een beperking. Zij vertellen hoe ze ontdekten dat ze holebi zijn, wat dit voor hen betekent, welke reacties ze kregen uit hun omgeving en hoe ze in contact kwamen met andere holebi’s. Naast hun persoonlijke verhaal, krijg je ook info over seksuele geaardheden, ‘coming out’, ‘coming in’ en organisaties voor holebi’s.
Lumi
Zit je met vragen over gender of seksuele voorkeur? Zoek je een luisterend oor? Onze opvang- en infolijn Lumi luistert en is bereikbaar op maandag, woensdag en donderdag van 18.30u tot 21.30u.