Çavaria zet strijd voor LGBTI+ mensen onverminderd verder!

Verkiezingen 2024: çavaria zet strijd voor LGBTI+ mensen onverminderd verder!

De uitslag van de nationale en regionale verkiezingen 2024 zijn binnen. N-VA haalt de meeste stemmen. Vlaams Belang staat op twee. N-VA is nu aan zet partijen te verzamelen rond de onderhandelingstafel om tot een nieuwe regering te komen. 
 

Wij houden de partijen aan hun beloftes uit de verkiezingsprogramma’s. We verwachten dat ze erover waken dat de schadelijke ideeën van het Vlaams Belang niet doorsijpelen in ons beleid. Wij bieden daarbij graag onze expertise aan. 

Çavaria strijdt onverminderd verder voor LGBTI+ rechten, veiligheid en welzijn. Discriminerend en onveilig beleid kunnen, willen en zullen wij niet laten gebeuren.

Als Vlaams Belang hun ideeën omgezet worden in beleid, heeft dat een verwoestend effect op de rechten en het welzijn van LGBTI+ mensen.

De manier waarop Vlaams Belang continu inslaat op de LGBTI+ community met leugens en provocerende communicatie blijft een verwoestend effect hebben op het welzijn van LGBTI+ mensen. Bovendien draagt dit bij aan het afbrokkelen van het maatschappelijk draagvlak voor LGBTI+ mensen waardoor het steeds onveiliger wordt. Ook hun beleidsvoorstellen zijn gevaarlijk maar kunnen gelukkig niet zomaar omgezet worden in wetgeving.

N-VA en LGBTI+  

De analyse die çavaria maakte van alle partijprogramma’s toont dat N-VA het eens is met veel van onze eisen. N-VA vindt onder andere dat mannen die seks hebben met mannen bloed mogen geven onder dezelfde voorwaarden als iedereen. Daarnaast willen ze ook dat de interseksewet goedgekeurd wordt. Die zorgt voor een verbod op onnodige operaties bij intersekse mensen zonder hun toestemming. 

 

Het is positief dat N-VA deze standpunten inneemt en we zullen hen aan dat engagement houden. Maar voor ons is dat niet genoeg.

Uit de analyse blijkt namelijk ook dat de partij het oneens is met enkele belangrijke eisen rond onder andere werkvloer, onderwijs en asiel: uit onze analyse werd ook duidelijk dat N-VA geen verplichte lessen rond genderdiversiteit en seksuele oriëntatie wil op school. Ook wil de partij niet dat er via praktijktesten onderzocht wordt hoe het gesteld is met de aanvaarding en het welzijn van LGBTI+ mensen op de arbeidsmarkt. En ze willen zich niet inzetten voor veilige opvang voor LGBTI+ asielzoekers. Nochtans zijn dit allemaal punten die de maatschappelijk aanvaarding, het welzijn en de veiligheid van LGBTI+ mensen gevoelig kunnen verhogen. Daar kunnen wij niet op toegeven.

We vragen dan ook uitdrukkelijk aan de mensen die de komende weken aan de onderhandelingstafels zitten om hun engagement voor de rechten en het welzijn van LGBTI+ mensen na te komen. Wij bieden daarbij graag onze expertise aan.

Europese verkiezingen

De resultaten van de Europese verkiezingen zijn bijna volledig. Progressieve en centrumrechtse partijen hebben samen nog een meerderheid in het parlement.  

Maar er stemden meer Europese kiezers voor conservatieve en extreemrechtse partijen dan 5 jaar geleden. Ook in België is dit het geval. Vlaams Belang haalde het meeste stemmen.

Deze verschuiving maakt ons erg bezorgd. We willen niet dat hun anti-LGBTI+ voorstellen en ideeën omgezet worden naar Europese regelgeving.

Onze partners, zoals ILGA-Europe en Forbidden Colours, blijven zich inzetten voor LGBTI+ mensen op het Europees niveau.

Met çavaria versterken wij hen door onze Vlaamse Europarlementsleden op de noden van onze community te wijzen.

Dit nieuws komt voor veel LGBTI+ mensen hard binnen. Zorg voor jezelf, zoek een veilige omgeving op. Weet dat onze info- en luisterlijn Lumi er altijd voor je is via www.lumi.be 

Aan alle bondgenoten die dit meelezen: onderschat de impact niet. Steun je LGBTI+ vrienden en familie. Vraag hoe het gaat en wat je voor hen kan betekenen.