België daalt voor het eerst in vier jaar in Europese Rainbow Map 

Rainbowmap 2022

ILGA-Europe Rainbow Map 2022 bekend!

Uit de nieuwste editie van de Rainbow Map van ILGA-Europe (koepel van Europese LGBTI+ organisaties) blijkt dat er de voorbije 12 maanden stappen vooruit zijn gezet rond rechten van LGBTI+ personen, in verschillende Europese landen. Er is een positieve beweging op gang getrokken van politici en overheden die zich actief inzetten voor gelijke rechten.  

Toch is het niet allemaal positief; sommige landen die in het verleden voorbeelden waren zijn dit jaar gedaald in de rangschikking. België is naar de derde plaats gezakt nadat we vier jaar op rij op plaats twee stonden. Ons land moet waakzaam blijven en terug de voortrekkersrol opnemen.

Rainbowmap 2022

Deze donderdag, 12 mei, bracht ILGA-Europe, de Europese koepel van LGBTI+ organisaties, de Rainbow Map 2022 uit. Dat is de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid rond seksuele en genderdiversiteit van 49 Europese landen. De Rainbow Map beoordeelt hen op 6 categorieën, kent een ‘score’ toe van 0 tot 100% en rangschikt hen volgens dat percentage.  
 
Voor 2022 heeft ILGA-Europe een nieuwe categorie toegevoegd over lichamelijke integriteit voor intersekse personen. Ons land verliest o.a. op dit vlak punten, maar wordt wel erkend voor het politieke werk dat het doet om de rechten van deze mensen te garanderen. Dat moet zich nu zo snel mogelijk in wetten vertalen en dan ziet die score er volgend jaar beter uit. 

VK verliest zwaar en Malta blijft eenzaam aan de top 

Malta staat voor de zevende keer op de eerste plaats met 92%, gevolgd door Denemarken met 74%. België staat op de derde plaats met 72%. Het land dat de meeste punten verliest is het VK, dat maar liefst 11% lager scoort dan in 2021. Ze scoren zo laag omdat ze gemaakte beloftes rond gelijke LGBTI+ rechten niet nakomen. Denemarken, IJsland, Frankrijk, Griekenland en Letland maken de grootste vooruitgang. Zo hebben Frankrijk en Griekenland het verbod op bloeddonatie voor mannen die seks hebben met mannen afgeschaft, wat hun score gunstig heeft beïnvloed.  

Haatspraak en –misdrijven, onnodige operaties en afschaffing  genderregistratie

Uit de cijfers blijkt dat België nog werk heeft in de volgende categorieën:

- Haatmisdrijven en haatspraak’ (38%)

- ‘Lichamelijke integriteit Intersekse personen’ (0%)

- ‘Genderregistratie’ (73%).

Zo moet de correctionalisering van bepaalde persmisdrijven uitgebreid worden zodat LGBTI+ fobe haatboodschappen ook effectief vervolgd kunnen worden. Daarnaast is er in ons land nog geen algemeen verbod op onnodige, “normaliserende” operaties die uitgevoerd worden op intersekse minderjarigen. Zij moeten kunnen beslissen over hun eigen lichaam wanneer ze oud genoeg zijn om een geïnformeerde keuze te kunnen maken. Tenslotte moet ons land overgaan tot de afschaffing van genderregistratie.

Oekraïne  

Oekraïne is een plaats gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat komt omdat Oekraïne het verbod op bloeddonatie van mannen die seks hebben met mannen heeft opgeheven. Ze deden dit in juni 2021, zes maanden voor de Russische aanval. Voor de oorlog was de LGBTI+ community er voorzichtig optimistisch over de vooruitgang van hun rechten omdat er politieke bereidwilligheid was om over gelijke rechten te praten. Dat kan hopelijk na de oorlog een basis geven om verder te bouwen op deze beweging en voor vooruitgang te zorgen.