Voornaamwoorden in e-mail

In de e-mailhandtekening van de medewerkers van çavaria kan je zien welke voornaamwoorden die persoon gebruikt. 

Waarom is het nuttig voornaamwoorden te vermelden in je e-mailhandtekening? 

Misgenderen vermijden

We sturen dagelijks e-mails of brieven naar mensen waarvan we de genderidentiteit niet kennen. Vaak maken we dan op basis van hun naam een veronderstelling. Af en toe kan dit wel tot misverstanden leiden. Door voornaamwoorden te vermelden, kan je dit vermijden. 

Actief bondgenootschap

Trans en non-binaire personen worden vaak verkeerd geïdentificeerd op basis van hun naam, uiterlijk of stem, wat bijzonder pijnlijk kan zijn. Voor hen kan het dus een noodzaak zijn om hun voornaamwoorden te vermelden. Door dit als bondgenoot ook te doen, draag je actief bij aan de normalisering ervan en maak je het voor trans personen iets makkelijker. Bovendien kunnen we zo ook vermijden dat trans personen zich (ongewild) zichtbaar en kwetsbaar maken voor reacties, wanneer zij er wel voor kiezen om voornaamwoorden te delen. 

Signaalfunctie

Voor velen is het vermelden van voornaamwoorden ook een manier geworden om te signaleren naar hun gesprekspartner(s) dat ze zich inzetten voor de LGBTI+ community. Het is een manier om aan te geven dat genderbinariteit voor jou niet vanzelfsprekend is en dat mensen bij jou kunnen zijn wie ze willen zijn, zonder oordeel.

Die/hun

Die/hun

Deze voornaamwoorden zijn vrij van gender. Daarom kunnen ze gebruikt worden om naar iedereen te verwijzen. Sommige personen gebruiken enkel deze voornaamwoorden.
Zij/haar

Zij/haar

Deze voornaamwoorden hebben een vrouwelijke connotatie en verwijzen doorgaans naar vrouwen.
Hij/zijn

Hij/zijn

Deze voornaamwoorden hebben een mannelijke connotatie en verwijzen doorgaans naar mannen.