Studiedag: LGBTI+ in het secundair onderwijs

Paarse cirkel met 'studiedag LGBTI+ in het onderwijs' en de logo's van çavaria en Kazerne Dossin

Çavaria en Kazerne Dossin slaan de handen in elkaar en organiseren op dinsdag 17 oktober de studiedag ‘LGBTI+ in het secundair onderwijs’.

De thema’s gender en seksuele identiteit lijken meer dan ooit te leven bij jongeren. Vele leerkrachten doen elke dag hun best om vragen hierrond zo goed mogelijk te beantwoorden, zowel in de klas als daarbuiten. Vaak gaat het goed, maar soms zorgen deze thema’s toch voor spanningen en polarisatie. Gelukkig zijn er heel wat goede praktijkvoorbeelden en strategieën die je als onderwijsprofessional kan gebruiken om deze thema’s op een positieve manier aan te brengen, en te werken aan een LGBTI+ inclusief schoolklimaat.

Tijdens deze studiedag wordt in de voormiddag nieuw onderzoek gepresenteerd over de schoolervaringen van LGBTI+ jongeren in Vlaamse scholen en vindt een panelgesprek plaats waarbij leerkrachten hun eigen ervaringen in alle openheid delen.
In de namiddag kan je kiezen uit verschillende inspirerende workshops die gericht zijn op de praktijk. Je krijgt ook de kans om de expo ´Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa´ in Kazerne Dossin te bezoeken. Het volledige programma vind je hieronder terug.

De studiedag en de lunch zijn gratis, maar inschrijven is verplicht. De plaatsen zijn beperkt.

Datum: Dinsdag 17 oktober 2023
Locatie: Kazerne Dossin, Goswin de Stassartstraat 153, 2800 Mechelen
Voor wie: leerkrachten, directies en beleidsmakers secundair onderwijs
Prijs: gratis, inschrijving verplicht, via deze link: https://forms.gle/FrL4c9uzjKweiUkM7
Organisatie: Kazerne Dossin en çavaria

Programma  
09:30 u - 10:00 u Onthaal met koffie en thee
10:00 u - 10:15 u Welkomstwoord door çavaria en Kazerne Dossin
10:15 u - 10:45 u Onderzoeksresultaten op basis van schoolervaringen van LGBTI+ jongeren tijdens het schooljaar 2021-2022
Sprekers: Kaj Poelman (çavaria) en Jakob Van den Broucke (KUL)
10:45 u - 12:00 u

Panelgesprek: Hoe kan je werken aan de aanvaarding van LGBTI+ in het secundair onderwijs?

12:00 u - 13:00 u Vegetarische lunch  
13:00 u - 14:15 u Workshopblok ronde 1
14:15 u - 14:30 u Pauze
14:30u - 15:45u Workshopblok ronde 2

Onderzoeksresultaten op basis van schoolervaringen van LGBTI+ jongeren

Vijf jaar geleden peilde çavaria voor de eerste keer naar de schoolervaringen van LGBTI+ jongeren in het secundair onderwijs. I.s.m. KULeuven werd dit onderzoek een tweede maal gevoerd. De resultaten geven een beeld over veiligheidsgevoelens, het schoolklimaat, LGBTI+ inclusief onderwijs en het mentaal welzijn van LGBTI+ jongeren in het Vlaamse onderwijs. Tijdens deze sessie zullen de nieuwe resultaten toegelicht worden. Er worden aanbevelingen gepresenteerd over hoe het Vlaams onderwijs kan werken aan een veilig en LGBTI+ inclusief schoolklimaat. Er zal ook ruimte zijn voor vragen vanuit het publiek.

Panelgesprek

Er zijn verschillende manieren om een gender- en LGBTI+ inclusief schoolklimaat te stimuleren. Tijdens dit panelgesprek komen leerkrachten aan het woord die allemaal vanuit hun eigen perspectief bijdragen aan een gender- en LGBTI+ inclusief schoolklimaat. Aan het einde  kunnen vragen worden gesteld aan de panelleden.

Workshops

Tijdens de namiddag heb je de mogelijkheid om twee verschillende sessies te volgen. Bij je inschrijving kan je aanduiden welke sessies je verkiest. 

Workshopblok ronde 1

Workshop 1: In dialoog met jongeren over gevoelige samenlevingsthema’s (deel 1)
 Begeleider: Eef Cornelissen (Odisee hogeschool)

Workshop 2 : Hoe kan je samen met leerlingen werken aan een LGBTI+ inclusieve school?
Begeleider: Els Verbeelen (çavaria)  

Workshop 3: Toolkit & lessenpakket 'Gender in het secundair onderwijs'
Begeleider: Zoë Velghe (RoSa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme)

Workshop 4: Rondleiding door de expo ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’

Workshopblok ronde 2

Workshop 1: In dialoog met jongeren over gevoelige samenlevingsthema’s (deel 2)
 Begeleider: Eef Cornelissen (Odisee hogeschool)

Workshop 2 : Hoe kan je samen met leerlingen werken aan een LGBTI+ inclusieve school?
Begeleider: Els Verbeelen (çavaria)  

Workshop 3; Toolkit & lessenpakket 'Gender in het secundair onderwijs'
Begeleider: Zoë Velghe (RoSa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme)

Workshop 4: Rondleiding door de expo ‘Homo’s en lesbiennes in nazi-Europa’

    Workshop 1

    In dialoog met jongeren over gevoelige samenlevingsthema’s
    Begeleider: Eef Cornelissen (Odisee hogeschool)

    Wanneer gevoelige onderwerpen in je klaslokaal botsen, sta je als leerkracht voor uitdagende beslissingen. Hoe reageer je op uitspraken die tegen je waarden ingaan? Moet je duidelijk stelling nemen of kan dat wij-zij denken versterken? 

    Tijdens een interactieve workshop leer je via de filosofische dialoogmethode ‘BurgerschapsReflex’ om constructieve dialogen te voeren over onderwerpen als seksuele identiteit en discriminatie. Zo stimuleer je leerlingen om verschillende perspectieven in te nemen en respectvol andere meningen te onderzoeken. De methode omvat casussen, dilemma's, gedachte-experimenten en reflectievragen.

    Geschikt voor: leerkrachten secundair onderwijs die werken aan burgerschapscompetenties en die het kant-en-klaar dialoogmateriaal willen uittesten in de klas tussen oktober 2023 en februari 2024.

    Deze workshop bestaat uit twee delen. Schrijf je je voor deze workshop in, dan kan je dus geen tweede keuze maken. 

    Hoe kan je samen met leerlingen werken aan een LGBTI+ inclusieve school?
    Begeleider: Els Verbeelen (çavaria)  

    Het werken aan een LGBTI+ inclusieve school is niet alleen het werk van het schoolpersoneel. Samen met je leerlingen kan je namelijk zoveel meer bereiken en (indien nodig) echt je schoolcultuur ten positieve veranderen. Maar hoe begin je hier aan? Welke stappen moet je nemen en waar moet je rekening mee houden? Tijdens deze vorming leer je alles wat je moet weten om een actiegroep succesvol op te starten en te leiden.

     

    Begeleider: Zoë Velghe (RoSa vzw, kenniscentrum voor gender en feminisme)

    In juni 2023 bracht RoSa vzw, het kenniscentrum voor gender en feminisme, een toolkit en lessenpakket 'Gender in het secundair onderwijs' uit.

    In deze vorming stelt RoSa vzw beide educatieve tools voor en kan je zien hoe je er als onderwijsprofessional mee aan de slag kan gaan. Bovendien wordt gender en de impact ervan in de klas en op school concreet en behapbaar gemaakt en krijg je heel wat tips en tricks voor een genderbewuste aanpak in de klas en een genderbewust schoolbeleid.

     

    Het lot van homo’s en lesbiennes tijdens de Tweede Wereldoorlog werd lange tijd miskend. De overgrote meerderheid van de bevolking was niet op de hoogte. De expo brengt hun precaire situatie aan het licht in België en buurlanden Duitsland, Frankrijk en Nederland. De expo toont niet alleen de omvang van de nazivervolging. Door stil te staan bij de rijkdom aan subculturen van homo’s en lesbiennes die al sinds het begin van de 20e eeuw bestaan, wil de expo dit deel van de geschiedenis redden van de vergetelheid. Een gids neemt je mee op pad doorheen deze geschiedenis tot de herdenking en erkenning van de slachtoffers vandaag.

    https://kazernedossin.eu/aanbod-item/rondleiding-groep-volwassenen/