Samen voorbij trauma, van preventie tot herstel

Jongere in groene jumpsuit die naar muziek luistert op bed met kat ernaast

Met het project 'Samen voorbij trauma, van preventie tot herstel' wil çavaria een positieve impact op het welzijn en preventie van ontwikkelingstrauma bij LGBTI+ kinderen. We ontwikkelen tools voor eerstelijnsprofessionals, zodat zij op een inclusieve manier met LGBTI+ kinderen jonger dan 14 jaar en hun omgeving kunnen omgaan.

 

Dit project loopt van 1 januari 2024 tot 31 december 2024. 

Waarom doen we dit project?

LGBTI+ kinderen en jongeren lopen hoger risico op mentale en fysieke gezondheidsgevaren zoals depressie, suïcide en laag zelfvertrouwen. Niet omwille van hun LGBTI+ identiteit, maar door reacties van de maatschappij hierop.  LGBTI+ jongeren worden vaker gepest en ervaren meer geweld dan anderen. Wanneer jongeren geen veilige thuis hebben, worden deze risico’s groter. Onderzoek toont dat hulpverleners, ouders, familieleden en vrienden met gebrek aan kennis en/of negatieve houdingen ten aanzien van iemands seksuele oriëntatie, gender en seksekenmerken deze risico’s significant vergroten.   

In het Health4LGBTI onderzoek gaven hulpverleners een gebrek aan kennis & competenties, handelingsonzekerheid en hun eigen denkkader als drempels in LGBTI+ inclusieve zorg- en welzijnsbevordering aan. We willen hen versterken door kennis & tools aan te bieden vanuit hun perspectief. We ontwikkelen daarvoor werkbare en context-specifieke tools met concrete handvaten voor hen.  

Partners en financiering

We werken voor dit project samen met Transgender Infopunt (TIP) en Eerstelijnszone Gent. Dit project wordt mogelijk gemaakt door de financiering van de Koning Boudewijnstichting. 

 

We organiseren een gratis studiedag over traumapreventie bij jonge LGBTI+ kinderen en jongeren (0 – 14jaar) voor zorgverleners van de eerstelijnszone. Schrijf je hier in! 

Wil je meer weten over dit project? Zit je met een vraag en ben je op zoek naar input? Stuur dan een mailtje naar [email protected]