België stijgt opnieuw naar 2de plaats in Rainbow Index

rainbow europe map met kleuren en cijfers

Uit de nieuwste editie van de Rainbow Index van Europese LGBTI+ organisatie ILGA-Europe blijkt een positieve evolutie voor gelijke rechten ondanks anti-LGBTI+ aanvallen in verschillende EU-landen.

Vandaag, donderdag 11 mei, bracht ILGA-Europe, de Europese koepel van LGBTI+ organisaties, de Rainbow Map 2023 uit. Dat is de jaarlijkse evaluatie van wetgeving en beleid rond gender- en seksuele diversiteit van 49 Europese landen. De Rainbow Map beoordeelt hen op 6 categorieën, kent een ‘score’ toe van 0 tot 100% en rangschikt hen volgens dat percentage.

Ondanks het feit dat de publieke polarisatie rond gender- en seksuele diversiteit toeneemt zien we dat er heel wat politici blijven inzetten op gelijke rechten voor LGBTI+ personen. Dat is een hart onder de riem van LGBTI+ activisten, vrijwilligersgroepen, belangengroepen… kortom iedereen die opkomt voor de rechten van de LGBTI+ community.

Zwaardere straffen voor LGBTI+ fobe misdrijven 

In 2022 daalde België in de ranking en stond ons land op de derde plek met 72 %. Dit jaar kreeg ons land 4 punten extra doordat het in de strafwet heeft opgenomen dat gender- en seksuele diversiteit als bezwarende factor kunnen ingezet worden bij een strafbepaling. Dat betekent dat als een misdrijf gemotiveerd werd door LGBTI+ fobie, de rechter daar rekening mee kan houden en kan beslissen een zwaardere straf op te leggen.

Dat een rechter daar “rekening” mee kan houden is te vaag uitgedrukt en willekeurig. We blijven pleiten dat er in de strafwet een garantie ingebouwd wordt zodat bij élk LGBTI+ foob misdrijf een zwaardere straf opgelegd wordt.


Werkpunten België voor gelijke rechten LGBTI+ personen

België blijft punten verliezen door onnodige operaties en andere medische interventies op minderjarige intersekse personen, genderregistratie die niet toegankelijk is voor iedereen, de gebrekkige vervolging van haatspraak, beperkte bloeddonatie en conversiepraktijken.

Als België volgend jaar bovenaan de ranking wil blijven dan moet het deze punten aanpakken.

Hoe?

  • Operaties en andere medische interventies op minderjarige intersekse personen moeten verboden worden als die medisch niet noodzakelijk zijn. Daarnaast moeten ze uitgesteld worden totdat de intersekse persoon geïnformeerde toestemming kan geven.

    Hierover moet een wetsontwerp gemaakt worden binnen de regering, dat dan naar het parlement kan voor stemming. Wij vragen dat dit zo snel mogelijk gebeurt zodat minderjarige intersekse personen niet meer hoeven te lijden.
     
  • In de wet moet een garantie ingebouwd worden dat rechters automatisch bij LGBTI+ fobe misdrijven zwaardere straffen opleggen. Daarnaast moet artikel 150 in de Grondwet aangepast worden zodat haatspraak in de praktijk vervolgd kan worden.

    In België wordt nu heel wat haatspraak in de praktijk niet vervolgd. Dat heeft als gevolg dat de polarisatie enorm toeneemt en anti-bewegingen groter kunnen worden. Daarnaast heeft dit een vernietigend effect op het welzijn van LGBTI+ personen. Onze eis is dus dat artikel 150 van de Grondwet aangepast wordt zodat LGBTI+ fobe haatboodschappen voor de strafrechter kunnen komen en er dus effectief vervolging is.
     
  • Ons land moet ervoor zorgen dat genderregistratie toegankelijk is voor iedereen, zonder leeftijdsbeperking en inclusief voor non-binaire personen.
     
  • Het wetsontwerp rond conversiepraktijken moet zo snel mogelijk van voorstel naar wet gaan.
     
  •  Wij blijven pleiten voor de afschaffing van uitsluiting van mannen die seks hebben met mannen (MSM) bij bloeddonatie. Vorig jaar werd de termijn verlaagd van 12 maanden geen seks naar 4 maanden geen seks voor je als MSM bloed mocht geven. Toen was de afspraak om te evalueren welk effect dit had en te kijken naar de impact bij andere landen die uitsluiting volledig afschaften. Deze afspraak moet zo snel mogelijk worden nagekomen.

Malta blijft aan kop, Azerbeidzjan bengelt onderaan

Voor de achtste keer op rij staat Malta op de eerste plaats in de Rainbow Index met 89%. België volgt als tweede met 76%, dat is 4% meer dan in 2022. We delen deze tweede plaats met Denemarken (76%). 

Onderaan de lijst staat Armenië (9%), Turkije (4%) en Azerbeidzjan (2%). Deze drie bengelen al drie jaar helemaal onderaan de ranking. Alleen Armenië won een puntje omdat ze het verbod op bloed geven van mannen die seks hebben met mannen, hebben opgeheven.

Spanje, IJsland, Finland, Moldavië, Zwitserland en Kroatië maakten de grootste vooruitgang.