Proces Schild & Vrienden

De tekst 'ik ben solidair' als titel, met als subtitel 'met de doelwitten van Schild en Vrienden'. Onderaan staan 11 gevarieerde vuisten

Zeven leden van Schild & Vrienden, waaronder de oprichter Dries Van Langenhove, moeten naar de rechtbank.

Ze moeten zich verantwoorden voor negationisme, aanzetten tot discriminatie en racistische haat of geweld op hun communicatieplatformen. Deze racistische en seksistische acties zijn deel van een groeiende beweging van geweld en intimidatie. Vooral vrouwen, mensen met een migratieachtergrond en LGBTI+ mensen worden geviseerd. 

Teken de petitie en toon je steun!

Stop samen met ons de opmars van deze haat.

Wat is de huidige situatie?

Op 12 september 2023 riepen de beklaagden een verdelingsincident in. De rechter stelde de zaak hierdoor uit naar 10 oktober 2023. Het proces werd opnieuw uitgesteld, door een wrakingsverzoek tegen 3 rechters. Een wrakingsverzoek vraagt om een rechter te laten vervangen door een andere rechter. Het wrakingsverzoek werd afgewezen. 

9 januari 2024 was de nieuwe zitting. Het openbaar ministerie eist een celstraf en geldboete. De uitspraak volgt op 12 maart.

Op 12 maart deed de rechtbank een uitspraak. De rechtbank heeft de beklaagden schuldig bevonden. Dat onder meer voor racisme en negationisme. Deze uitspraak is historisch! Het is een voorbeelduitspraak. Het geeft ons de tools om in de toekomst onze rechten te blijven verdedigen, uit te breiden en niet te laten vernietigen.

We blijven herhalen dat we geen haat, geweld of discriminatie tolereren. Tegenover niemand.

Bedankt iedereen voor jullie steun. Dankjewel aan de burgerlijke partijen voor jullie strijd. Samen blijven we vechten voor een land en toekomst waar iedereen zichzelf kan zijn. Zonder bang te zijn.  

Samen met andere middenveldorganisaties blijven we deze zaak opvolgen.

Meer uitgebreide informatie over het proces vind je hier. 

Online infomoment

Donderdag 7 september gaven wij een infomoment. Daarin kwam aan bod:

1. Inleiding: waarover gaat het proces? Waarom voeren we actie? Wat is de inhoud van het infomoment?

2. Wat zijn de strategieën van extreemrechts?

3. Gesprek met deelnemende organisaties over de impact van extreemrechts. 

4. Wat kan je doen om in te gaan tegen extreemrechts.

Kon je er niet bij zijn, maar heb je hier nog vragen over? Stuur dan zeker een mailtje naar [email protected]

De petitie en het online infomoment is een samenwerking van Hand in Hand tegen racisme, Kif Kif, Ella vzw, Rebelle vzw, Een Andere Joodse Stem, Het Groot Verzet, çavaria, Wel Jong en 8 mei coalitie.