Onderzoek LGBTI+ & COVID-19: resultaten
We werkten samen met Universiteit Antwerpen, Instituut voor Tropische Geneeskunde en Sensoa in een onderzoek naar het welzijn en de gezondheid van LGBTI+-personen tijdens de lockdown.
Om een beter zicht te krijgen op de invloed van de maatregelen en hoe de zorg beter kan worden aangepast, verspreidden we in april een online vragenlijst. Op deze manier gingen we na hoe LGBTI+-personen deze COVID-19 periode ervaren. We wilden ook specifiek een beter zicht krijgen op de huidige zorg voor PrEP gebruikers en personen met hiv.
Bi- en homomannen: veel minder losse seksuele contacten
Via de online survey beantwoorden in totaal 692 bi- en homomannen vragen over hun ervaringen en seksuele contacten tijdens de lockdown. Van hen gaf maar 9% aan in april nog losse, nieuwe of anonieme sekspartners te hebben. Voor de lockdown was dit nog ongeveer 59%. De preventieve maatregelen tegen COVID-19 werden tot nu dus relatief goed opgevolgd. Het Instituut voor Tropische Geneeskunde vermoedt dat dit ook zal zorgen voor een daling in het aantal hiv- en soa-infecties in België.
Deze cijfers bieden ook een unieke kans om in te grijpen op de hiv-epidemie. Sensoa lanceerde recent een campagne die bi- en homomannen oproept om zich te laten testen op hiv voor het einde van de lockdown. Het duurt altijd even voor hiv kan aangetoond worden met een test, maar door de lockdown is de wachttijd al achter de rug. Wie geen nieuwe seksuele contacten had tijdens de lockdown kan nu dus 100% zeker zijn van hun testresultaat, meteen medicatie opstarten in het geval van een positief testresultaat, en nadenken over eventueel PrEP-gebruik bij een negatief resultaat.
LGBTI+-personen: meer depressieve symptomen en meer eenzaamheid
De cijfers rond mentaal welzijn zijn bijzonder zorgwekkend. Uit de antwoorden van de 965 LGBTI+-personen die de online survey invulden, blijkt dat de preventieve maatregelen tegen het verspreiden van COVID-19 een enorme impact op depressieve gevoelens, angstgevoelens en eenzaamheid hebben.
7.6% van de bevraagden worstelden meerdere dagen per week met gevoelens van zelfdoding of zichzelf pijn te willen doen. Dat is een stijging van 74% vergeleken met voor 18 maart. En dat terwijl ons mentaal welzijn sowieso gemiddeld lager ligt en ons zelfdodingscijfer hoger vergeleken met personen die niet LGBTI+ zijn.
En nu?
Sensoa roept de Veiligheidsraad op om, in samenspraak met experten, een advies rond intimiteit en seksualiteit voor niet-samenwonende partners uit verschillende 'bubbels' uit te werken. De preventieve COVID-19 maatregelen werden immers versoepeld, maar het is nog steeds niet de bedoeling om losse seksuele contacten te hebben.
Ook wij roepen beleidsmakers op om bij de verdere aanpak van de coronacrisis rekening te houden met onze noden als LGBTI+-personen. We publiceerden daarom het rapport 'De impact van COVID-19 op LGBTI-personen. Een oproep aan beleidsmakers'. Daarin lees je onze aanbevelingen voor de overheid.
We zijn er voor je
- Deel je zorgen, frustratie, verdriet, ... via een anoniem en gratis gesprek met Lumi. Dat kan via chat, mail of telefoon. De chat-capaciteit werd verdubbeld tijdens deze crisisperiode.
- Hoe zorg je goed voor jezelf tijdens deze stressvolle periode? Je vindt algemene tips én specifieke coronatips op de website van Lumi.
Ons COVID-19-rapport roept beleidsmakers op: "Maak van het welzijn van LGBTI+ personen een prioriteit!"