Nieuwe anti-LGBTI+ wet in Oeganda

vlag van Oeganda met bovenaan regenboogkleuren toegevoegd

Wij veroordelen de nieuwe anti-LGBTI+ wet in Oeganda en zijn solidair met de LGBTI+ community daar! 

Op 29 mei 2023 ondertekende de President van Oeganda een wet aan die het nu ook illegaal maakt om je als LGBTI+ te identificeren. 

Wat is de huidige situatie?

29 mei 2023

Op maandag 29 mei ondertekent Oegandees president Museveni de 'anti-homoseksualiteitswet 2023'. Seks met toestemming tussen personen van hetzelfde geslacht was al een misdrijf voor deze wet. De nieuwe wet verhoogt de straf en voert nieuwe misdrijven in zoals het 'promoten van homoseksualiteit'. Je kan nu in sommige gevallen hiervoor de doodstraf krijgen.

Wij veroordelen deze wet en zijn solidair met de LGBTI+ community in Oeganda. We steunen het werk van de Convening for Equality, een samenwerking tussen LGBTI+ activisten en bondgenoten voor gelijkheid in Oeganda. Zij vragen regeringen, ook de Belgische overheid, om sterk te reageren. Bijvoorbeeld door hulp aan het middenveld te geven en niet aan actoren die LGBTI+ fobie versterken, zoals sommige ministers en sommige ngo's. 

Çavaria blijft mee druk zetten op onze beleidsmakers om de eisen van de lokale LGBTI+ community uit te voeren.

2 mei 2023

Het parlement paste de wet op sommige punten aan. Zo staat de bepaling dat het strafbaar zou zijn om je als LGBTQ te identificeren, niet meer in de wet. Een andere aanpassing is dat de verplichting om 'homoseksuele activiteiten' aan te geven niet altijd zou gelden maar in gevallen waarbij een kind betrokken is. De wet gaat nu terug naar president Museveni. Hij kan het nieuwe voorstel goedkeuren, terugsturen naar het parlement of een veto geven.

21 april 2023

De deadline voor Museveni is verlopen. Hij maakt bekend dat hij het wetsvoorstel steunt. Hij wil het wel terugsturen naar het parlement om aanpassingen te doen. Hij wil de wet zo sterker maken. Dinsdag 25 april komen er acties van LGBTI+ organisaties. Die zullen protesteren tegen de beslissing van Museveni. Meer informatie vind je hier. Hou onze communicatie in de gaten om op de hoogte te blijven.

23 maart 2023

Het Parlement in Oeganda neemt een wet aan die het nu ook illegaal maakt om je als LGBTI+ te identificeren. Yoweri Museveni, de president van Oeganda, heeft na de stemming 30 dagen de tijd om een beslissing te maken. Hij kan het voorstel goedkeuren, terugsturen naar het parlement of een veto geven.

Wat doet çavaria?

  • Situatie opvolgen via internationaal netwerk
  • Boodschap lokale community* versterken
  • Gesprek met Belgische beleidsmakers

Wat kan jij doen?

*Wat bedoelen wij als we naar de lokale community verwijzen?

Çavaria is lid van verschillende koepels en samenwerkingsverbanden. Waarom?   

  • Om meer te leren/kennis te hebben over situatie van LGBTI+ community in andere regio’s/landen; 

  • zodat we hun vragen/stem kunnen versterken in België; 

  • en om ons samen in te zetten voor betere rechten en welzijn van LGBTI+ personen wereldwijd. 

In dit geval is dat Panafrica ILGA. Wij beseffen dat er uiteraard ook nog andere LGBTI+ stemmen zijn en dat we onmogelijk iedereen kunnen vertegenwoordigen.  

Maak dit nieuws je ongerust? Heb je nood aan een luisterend oor? Onze info- en luisterlijn Lumi is er voor je!