Naar een LGBTI+ vriendelijke school

Pesten kan niet, ook niet op school. Als school is het dus belangrijk dat je pesten niet toelaat en onmiddellijk in actie schiet. Wat kan je dan doen om ervoor te zorgen dat LGBTI+ leerlingen veilig zijn op school? 

quote cai

Uit een groot onderzoek bij LGBTI+ leerlingen blijkt dat een groot deel van de deelnemende leerlingen zich onveilig voelt op school. En dat bijna iedereen te maken krijgt met LGBTI+ fobe opmerkingen, ook van leerkrachten.  Je leest het volledig onderzoek hier.

Met enkele kleine tips kan je heel wat doen om naar school gaan veiliger te maken voor LGBTI+ leerlingen.

5 tips voor een LGBTI+ vriendelijke school

  1. Maak LGBTI+ zichtbaar in de klas

Neem LGBTI+ koppels op als voorbeelden in leeslessen, vraagstukken of geschiedenislessen. Vermeld de gender- en seksuele diversiteit van openlijk LGBTI+ politici, artiesten of wetenschappers. Ook openlijke LGBTI+ leerkrachten kunnen een rolmodel zijn voor de leerlingen.

  1. Steun coming-out, maar leg niets op

Wie uit de kast wil komen, moet dat op eigen initiatief in een veilige, vriendelijke en verwelkomende omgeving kunnen doen. Maak duidelijk dat het geen enkel probleem vormt, maar verplicht niets. Noch aan leerlingen, noch aan leerkrachten.

  1. Bied vertrouwenspersonen 

Wie gepest wordt, moet terechtkunnen bij een vertrouwenspersoon: een leerkracht, leerlingenbegeleider, of iemand van de directie. Maak die vertrouwenspersoon ook bekend, en maak duidelijk dat die ook openstaat voor de LGBTI+ personen.

  1. Pak pestgedrag aan

Lach pestgedrag niet weg. Zeg niet ‘dat die zich maar moet harden’. Toon dat je het ernstig neemt, en treed op tegen pesterij. Zet anti-pestacties op. Zorg ervoor dat leerlingen zich veilig voelen om zichzelf te zijn.

  1. Geef aandacht aan gender- en seksuele diversiteit op school. 

Dat kan bijvoorbeeld door leerlingen te stimuleren een ‘Gender and Sexuality Alliance’ (GSA) op te starten. Een GSA is een groep scholieren die vindt dat iedereen op school de vrijheid moet krijgen om zichzelf te zijn. De groep bestaat vaak uit LGBTI+ leerlingen en leerlingen die bondgenoot zijn. Ze organiseren activiteiten die de LGBTI+ zichtbaarheid en aanvaarding op school vergroten. 

Meer info


Kan je een leerling aanspreken met hun nieuwe naam? En wat met voornaamwoorden? Hoe pak je pesten aan? Hoe geef je aandacht aan LGBTI+ thema’s? 

Het onderwijsteam van KLIQ is expert in gender- en seksuele diversiteit in het onderwijs. KLIQ is het advies- en vormingscentrum van çavaria. Hun onderwijsteam kan ook samen met jou een plan maken op maat van jouw school. Bekijk hier het aanbod

Trans @school


Wil je als school weten hoe je ervoor kan zorgen dat trans leerlingen zich ook veilig en welkom voelen?Je leest het in de brochure 'Trans@School' van çavaria.