LGBTI+ VLUCHTELINGEN IN VLUCHTELINGENKAMP KENIA: 'TOEN IK MIJN OGEN OPENDEED, STONDEN MIJN KLEREN IN BRAND'
In het voorjaar werd de jonge Oegandees Jordan Ayesigye (31) slachtoffer van een gruwelijke aanval met een Molotov-cocktail. Dit gebeurde in een omstreden vluchtelingenkamp in het Keniaanse Kakuma dat gerund wordt door UNHCR (de vluchtelingenorganisatie van de VN). De leefomstandigheden zijn er zo schrijnend en onthutsend dat het Europees Parlement er op 16 september 2021 een debat aan wijdde. Denis Bouwen, voormalig voorzitter van Het Roze Huis (Antwerpen) en Afrikakenner, analyseert de situatie en sprak met Jordan.
//trigger warning: geweld//
27/09/2021
De Belgische europarlementariërs Hilde Vautmans (Open VLD) en Marie Arena (PS) waren intens betrokken bij een resolutie waarover onlangs werd gedebatteerd en gestemd in het Europees Parlement. Mevrouw Vautmans had zich sterk ingespannen om de situatie in Kakuma op de agenda te krijgen.
In de resolutie werd onder meer verwezen naar trieste feiten die dateren van 15 maart 2021. Op die datum raakten twee Oegandese vluchtelingen zeer zwaar verbrand toen ze in hun slaap in het kamp werden aangevallen met een Molotov-cocktail. Jordan was één van de slachtoffers. Het andere slachtoffer, Chriton ‘Trinidad’ Atuhwera, overleed nadien aan zijn zware verwondingen. In Kakuma is het niet uitzonderlijk dat LGBTI+ vluchtelingen worden aangevallen en verwond; sommigen van hen ontvluchten het kamp in de hoop elders in Kenia veiliger te zijn.
De indieners van de resolutie toonden zich uitermate verontrust over de humanitaire situatie in Kakuma en de geregelde berichten over geweld in het vluchtelingenkamp. Ze uitten hun afschuw over de tragische feiten van 15 maart van dit jaar en hun ongerustheid over de aanhoudende dreigementen tegen LGBTI+ bewoners van het kamp. In de voorbije maanden werden meer dan 30 personen noodgedwongen overgebracht naar andere locaties in Kenia. Vorig jaar, meer bepaald in oktober 2020, werd in Antwerpen overigens een symbolische kaarsenwake gehouden om de aandacht te vestigen op de droevige situatie van LGBTI+ vluchtelingen in Kakuma en Kenia.
Volgens de bezorgde europarlementariërs moet de EU inspanningen doen om de voedselbevoorrading in het kamp te verbeteren en andere basisbehoeften te helpen dekken. De EU zou ook nauw moeten samenwerken met de Keniaanse regering, UNHCR en de ruimere internationale gemeenschap om te zoeken naar oplossingen voor de vluchtelingen in de regio. Bovendien heeft de EU ook een rol te spelen wanneer het gaat om de bescherming en bevordering van de mensenrechten in Kenia.
‘Resettlement’
Hilde Vautmans en een aantal van haar collega’s in het Europees Parlement dringen aan op grotere inspanningen om LGBTI+ vluchtelingen te beschermen. De EU en de internationale gemeenschap moeten veel meer doen om de ‘resettlement‘ (hervestiging) van zulke vluchtelingen mogelijk te maken. Momenteel doen de meeste landen veel te weinig om mee te werken aan resettlement. Wellicht laten veel regeringen zich afschrikken door de misplaatste vijandige gevoelens tegenover vluchtelingen en migranten die tegenwoordig zo ‘bon ton’ zijn in Europa.
De EU heeft overigens een eigen delegatie in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Die delegatie moet, zo vinden de ongeruste europarlementariërs, de situatie van LGBTI+ vluchtelingen en Afrikaanse vrouwen nauwgezet blijven monitoren. Ze moet ook ondersteuning bieden aan organisaties uit het middenveld, mensenrechtenverdedigers en LGBTI+ mensen in Kenia, luidt het.
Europese Commissie
Aan het slot van het debat in het Europees Parlement reageerde Ylva Johansson, lid van de Europese Commissie, op de interventies van diverse europarlementariërs. Zij sprak er in naam van Josep Borrell Fontelles, de Hoge vertegenwoordiger van de EU voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid.
De EU ziet Kenia als een belangrijke partner in Oost-Afrika en wil graag de relaties met het land voort uitbouwen. Volgens Johansson verdient Kenia een pluim omdat het land sinds lang honderdduizenden vluchtelingen opvangt en beschermt. Ze is van mening dat veel van die vluchtelingen op termijn beter zouden terugkeren naar hun land van oorsprong. Tegelijkertijd maakt de EU zich zorgen over het plan van de Keniaanse autoriteiten om Kakuma en andere vluchtelingenkampen op te doeken. Veel van de vluchtelingen in Kenia komen uit Zuid-Soedan en Somalië, landen waar de veiligheidssituatie problematisch blijft.
'Het is belangrijk dat vluchtelingen toegang krijgen tot essentiële diensten en dat ze een veilig en productief bestaan kunnen leiden', onderstreepte Johansson. Ze erkende ook dat de rechten van kwetsbare groepen zoals LGBTI+ vluchtelingen en niet-begeleide minderjarigen afdoende moeten worden beschermd.
De Europese Commissie is zich bewust van de ‘incidenten in de voorbije lente’ en van de reacties die nadien volgden vanwege de Keniaanse overheid en UNHCR. Ze is naar eigen zeggen in gesprek met haar partners over ‘de uitdagingen voor LGBTI+ personen’ en bekijkt of er ‘bijkomende maatregelen mogelijk zijn om hen te beschermen’. 'We zullen ook bekijken op welke manier we meer kunnen doen op het vlak van resettlement', beloofde Johansson.
Het verhaal van Jordan
Jordan Ayesigye ondervond aan den lijve wat het betekent om als homoseksuele vluchteling in het kamp van Kakuma te verblijven. Hij is afkomstig uit Oeganda, waar hij afstudeerde als maatschappelijk werker. Uit heel wat Afrikaanse landen komen LGBTI+ mensen naar Kenia in de hoop daar iets veiliger te kunnen leven. In de praktijk stuiten ze ook daar echter op heel veel homo- en transfobie, onverdraagzaamheid, discriminatie, uitsluiting en stigmatisering.
'Voor mij was het heel moeilijk om in Oeganda te leven', vertelt Jordan. 'Als men daar ontdekt dat iemand homoseksueel is, is dat een soort doodsvonnis. Ik probeerde het er vol te houden, maar het liep mis. In 2019 werd ik met mijn vriend betrapt. We werden toen verjaagd uit het dorp waar we samen naartoe waren getrokken rond Kerstmis. Er zat niets anders op dan naar de stad te vluchten. Ik verloor al mijn bezittingen, mijn partner verdween en ik had maar één keus: ontsnappen naar Kenia om mijn leven te redden'.
Op 20 februari 2020 nam Jordan het besluit om naar buurland Kenia te gaan. Hij hoopte daar bescherming te vinden met hulp van UNHCR. 'Toen ik in Kenia werd ingeschreven, werd me verzekerd dat ik zou worden beschermd. Maar in werkelijkheid werd het daar nog erger dan de situatie die ik in Oeganda had meegemaakt.'
Op 15 maart 2021 nam het leven van Jordan een heel tragische wending. Hij werd toen aangevallen met een Molotov-cocktail. 'Ik hoorde iets vreemds, en toen ik mijn ogen open deed, stonden al mijn kleren in brand. Ik liep weg, en viel op de grond. Anderen deden mijn kleren uit: die zaten vastgekleefd aan mijn lichaam. Ik voelde vreselijk veel pijn. De aanvallers heb ik niet kunnen zien.'
Jordans benen raakten erg zwaar verbrand, tot aan zijn dijen. Hij was niet het enige slachtoffer van de drieste aanval. Ook Chriton 'Trinidad' Atuhwera liep zeer zware verwondingen op. 'Bijna heel zijn lichaam raakte verbrand', herinnert Jordan zich.
De twee slachtoffers van de aanval werden overgebracht naar het Kenyatta-ziekenhuis in Nairobi, waar ze zowat drie weken verbleven. 'Trinidad' stierf uiteindelijk aan zijn verwondingen. 'Naar mijn mening was zijn dood te wijten aan de nonchalance in dat ziekenhuis', aldus Jordan.
'Toen de verpleegkundigen beseften dat we Oegandezen waren en uit het kamp van Kakuma kwamen, begonnen ze contact te vermijden. Ik werd tegen mijn zin weggehaald van de intensive care. Een week na het overlijden van Trinidad begon het medisch personeel me te isoleren. Mijn verwondingen werden niet verzorgd zoals het hoorde, en mijn benen stonken verschrikkelijk. Wanneer er dan toch iets voor me werd gedaan, kreeg ik zelfs geen pijnstillers toegediend. Ik was bang dat ik ook zou sterven, maar uiteindelijk dook er een weldoener op die ervoor zorgde dat ik werd overgebracht naar een ander ziekenhuis in Nairobi, Beleview; daar word ik gelukkig beter verzorgd.'
Jordan ervaart dat andere LGBTI+ mensen zich solidair tonen nu hij zo’n zware periode in zijn leven moet doormaken. 'Ik krijg van hen financiële, sociale en psychologische steun. Ze zijn een stukje van mij geworden'. Voor de Oegandees is het heel belangrijk dat europarlementariërs aandacht hebben voor de gang van zaken in Kakuma en het lot van LGBTI+ vluchtelingen. 'De Keniaanse poot van UNHCR heeft altijd proberen te verdoezelen wat wij meemaken. De EU weet nu eindelijk hoe de vork precies in de steel zit. Ik hoop dat Europa zal handelen en ons zal redden.'
Volgens Jordan moeten LGBTI+ mensen beter worden beschermd in Kenia, en moeten vluchtelingen de kans krijgen om een beter bestaan op te bouwen in een veilig land. 'In veel Afrikaanse landen zijn er wetten die homoseksuelen criminaliseren. Buiten Afrika zullen wij een veel betere kans hebben om een normaal leven uit te bouwen.' Vluchtelingen als Jordan denken daarbij aan Europa, Noord-Amerika of Australië.
Het is nu afwachten of de mooie woorden van de Europese Commissie ook in de praktijk zullen worden omgezet. Ook België heeft daarbij een rol te spelen, tenminste als daartoe de politieke wil bestaat. In het regeerakkoord van de Vivaldi-coalitie, geleid door Alexander De Croo, staat trouwens duidelijk: 'België speelt een internationale voortrekkersrol wat betreft de kinderrechten, genderdimensie en gendergelijkheid. Ook wat LGBTI+ rechten betreft neemt ons land het voortouw en focust daarbij op decriminalisering, en op bescherming van LGBTI+ personen'. Sammy Mahdi, de staatssecretaris van Asiel en Migratie, heeft in Kenia een uitgelezen kans om te laten zien wat ons land kan doen om LGBTI+’ers beter te helpen beschermen én hen te hervestigen. Hopelijk zal hij die kans ook willen grijpen.
Maakt dit nieuws je bang of overstuur? Heb je nood aan een luisterend oor? De info- en luisterlijn van çavaria, Lumi, is er voor je. Je kan bij hen terecht met je vragen en bezorgdheden via lumi.be.