Israël-Palestina: wij eisen een staakt-het-vuren

Staakt-het-vuren. Nu.

De situatie in Palestina blijft escaleren. Het Israëlische leger begaat aan de lopende band oorlogsmisdaden, en de wereld kijkt toe hoe mensenrechten geschonden worden. We sluiten ons aan bij het statement van ILGA Asia, die in nauw contact staat met de LGBTI+ gemeenschap in de regio en een onmiddellijk staakt-het-vuren eist. 

Bovendien maken we ons grote zorgen nu LGBTI+ personen misbruikt worden om oorlogsmisdaden goed te praten. Israël schept het beeld dat zij de enige verdediger van LGBTI+ rechten zijn in het Midden-Oosten. We vestigen daarom de aandacht op een brede coalitie aan LGBTI+ organisaties en activisten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika die zich achter de vrijheid van de Palestijnen schaart. Via een open brief zeggen ze duidelijk: 'Wij zijn geen speelbal om een Israëlische bezetting van Palestina te verantwoorden.'

We sluiten ons aan bij de eis van ILGA Asia voor een onmiddellijk staakt-het-vuren en het toestaan van humanitaire hulp.

Wat doet çavaria? 

  • Zondag 22 oktober liep çavaria mee in een manifestatie. Daarmee sloten we ons aan bij een brede coalitie van organisaties die zich inzetten voor internationale solidariteit.
     
  • Binnen onze internationale werking zet çavaria zich steeds in voor mensenrechten. Op dit moment komen die rechten in het bezette Gaza meer dan ooit onder druk te staan. 
     
  • Als mensenrechtenorganisatie toont çavaria zich solidair met de slachtoffers van deze ongelijke strijd, waaronder ook LGBTI+ mensen. We onderschrijven de vraag voor een staakt-het-vuren en het toestaan van hulpverlening aan alle inwoners van Gaza.

Waarom spreekt çavaria zich uit over de situatie?

Çavaria zet zich internationaal in voor de rechten van alle LGBTI+ personen, ongeacht waar ze wonen. Dat houdt bijvoorbeeld in dat we maatschappelijke tendensen of wetgeving met een directe impact op onze community nauw in de gaten houden. Maar ook als LGBTI+ rechten misbruikt worden om een haatdragend discours uit te dragen, gaan onze alarmbellen af. Dat merken we op dit moment bij Israël.

Israël pakt graag uit met hun tolerantie ten aanzien van de LGBTI+ gemeenschap. Uiteraard staat çavaria achter positieve wetgeving, maar enkel als die niet hand in hand gaat met mensenrechtenschendingen. De Israëlische overheid bezet al decennia lang Palestijnse gebieden op illegale wijze, en maakt daarbij geen uitzondering voor LGBTI+ Palestijnen. Het promoten van LGBTI+ rechten om anderen schendingen te verdoezelen of goed te praten, noemen we ook wel 'pinkwashing'.

Op dit moment begaat Israël oorlogsmisdaden tegen de Palestijnse bevolking. De militaire operatie, onder het mom van zelfverdediging na de aanval door Hamas, is uitgegroeid tot een disproportionele vergeldingsactie, waarbij het internationaal humanitair recht geschonden wordt en intussen al meer dan 10.000 Palestijnse burgers gedood werden. Via X, het voormalige Twitter, verwijst Israël naar het gebrek aan respect voor LGBTI+ rechten vanuit Hamas, en misbruikt daarmee onze community om oorlogsmisdaden te vergoelijken. Çavaria veroordeelt dit discours ten stelligste: geen oorlogsmisdaden in onze naam. Eigenaarschap is een van de pilaren van onze internationale werking, en dus steunen we in de eerste plaats het recht van de Palestijnen om zelf te kunnen strijden voor hun LGBTI+ rechten.

Ook çavaria steunt de oproep om het Eurovisiesongfestival te boycotten!

Ondanks de aanhoudende oorlogsmisdaden mag Israël dit jaar meedoen aan het Eurovisiesongfestival. EBU, de organisatie achter de wedstrijd, spreekt van een 'apolitiek feest'. Hoewel we graag geloven in de verbindende kracht van muziek, mogen we niet blind blijven voor de strategie van Israël die hier achter zit. Het Songfestival is een uitgelezen kans voor Israël om haar positieve imago te versterken bij de Europese LGBTI+ gemeenschap. Die is traditiegetrouw sterk vertegenwoordigd in het publiek van het Songfestival. Ook hier zien we de 'pinkwashing'-strategie van Israël.

Wereldwijd roepen artiesten, LGBTI+ activisten en mensenrechtenorganisaties daarom op om het Eurovisiesongfestival dit jaar te boycotten. Ook çavaria steun deze oproep. Zolang de onophoudelijke aanvallen tegen de Palestijnen niet stoppen, is er voor Israël geen plaats op een muziekwedstrijd die vrede en verbinding wil uitstralen.