IDAHOT: Gemeenten tonen solidariteit met regenboog-gemeenschap

Regenboogvlag

Op 17 mei 2022 is het 32 jaar geleden dat de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit uit de lijst van geestesziekten schrapte. Sindsdien heeft de holebi- en transgendergemeenschap deze dag uitgeroepen tot de Internationale Dag tegen Holebifobie en Transfobie, kortweg IDAHOT. Om dat te vieren, worden deze week wereldwijd acties georganiseerd om aandacht te vragen voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgenders en intersekse personen.

Deel op Sociale Media

Ook bij ons wordt aan die oproep gehoor gegeven. Jaarlijks roepen çavaria – de koepelorganisatie van de LGBTI+ verenigingen – samen met UniQue, Casa Rosa, Regenbooghuis Limburg en Het Roze Huis Antwerpen de lokale overheden op om op deze dag de regenboogvlag in hun gemeente of stad uit te hangen. “We zijn trots om te kunnen melden dat voor het vierde jaar op rij alle Vlaamse gemeenten zich geëngageerd hebben om de regenboogvlag te hijsen,” zo zegt Jennifer Tuttle, coördinator van de Vlaamse IDAHOT-campagne. “Zo tonen ze zich solidair in de strijd tegen holebi- en transfobie. De symboolwaarde van die vlag op publieke plaatsen  moet niet onderschat worden. Als slechts één iemand zich daardoor minder eenzaam voelt hebben we al een verschil gemaakt.”

“Ook het onderwijs, de bedrijfswereld en andere organisaties besteden steeds vaker aandacht aan IDAHOT en we zien er ook meer vragen rond. Daarom hebben we besloten om ook hen dit jaar voor het eerst de mogelijkheid te bieden om hun deelname officieel te registreren op onze website www.idahot.be,” zo zegt Dimitri Cools, voorzitter van UniQue, het Vlaams-Brabantse regenbooghuis. “Op die manier kunnen ze het brede publiek informeren over hoe ze mensen uit onze gemeenschap ondersteunen.”

IDAHOT blijft niet beperkt tot het hijsen van de regenboogvlag. Dit jaar slaan KLIQ en de regenbooghuizen de handen in elkaar en bieden begin juni gratis online vormingen aan gemeenten en steden die verder willen werken rond een inclusief regenboogbeleid. Geïnteresseerden kunnen zich inschrijven op de website van KLIQ: www.kliqvzw.be.

 

Perscontact:

Jennifer Tuttle

Coördinator Vlaamse IDAHOT campagne en werkgroep politiek UniQue Regenbooghuis

[email protected]

+32 477 58 31 47