Houvast voor zij die moeilijk toegang vinden tot hulp

Op deze pagina vind je informatie die een houvast kan zijn voor mensen die moeilijk toegang vinden tot hulpverlening. Je vindt hier onder meer tips rond het starten van een gesprek met een hulpverlener. In de flyer onderaan deze pagina vind je de informatie in een downloadbare versie. Deze flyer kan je online, in je wachtkamer ... aanbieden. Op die manier kunnen we samen de toegang en kwaliteit van hulpverlening verbeteren.

Voel jij je niet zo goed in je vel?

Voel jij je niet zo goed in je vel? Twijfel je of je nu wel of niet verliefd wordt op hetzelfde geslacht? Voel je je een man, vrouw of (geen van) beide, maar komt dit niet overeen met je lichaam? Wil je hier graag over praten? Wil je hier informatie over krijgen? Dan is het leuk om bij iemand terecht te kunnen die je aanvaardt zoals je bent.

Het is soms moeilijk om te weten waar en bij wie je terecht kan. Daarom helpt çavaria je graag. Hieronder vind je informatie en tips.

 

Winne: Als ik nu jong zou zijn, zou ik NU mijn stap gezet hebben op mijn 17-18 jaar, daar ben ik 100% zeker van. In mijn tijd kon je die stap niet zetten, of het bestond niet. We hebben systemen van hulp: zoek die hulp. Je hebt zeer laagdrempelige systemen zoals het Transgender Infopunt, gebruik dat. 

Foto van een vrouw. Ze draagt een rode bril, lange oorbellen en heeft grijze haren die in een staart zijn samengebonden.
Foto van een jonge vrouw. Ze glimlacht, draagt een bril, en heeft lang donkerblond haar.

Janne: Vaak is er zo het idee van ‘ja maar er zijn nog mensen die het veel erger hebben dan ik’, en oké ja, dat kan goed zijn, er zal misschien altijd wel iemand zijn die het erger heeft, maar dat wil niet zeggen dat jij niet geholpen moet worden of dat jij geen recht hebt op hulp. 

Waar kan je terecht?

  • Lumi: Bij Lumi luisteren ze graag naar je verhaal of naar je vragen. Dit kan gaan over de persoon waar je op valt (seksuele voorkeur) of over hoe jij je voelt in het lichaam waarin je geboren bent (genderidentiteit). Je kan gratis en anoniem met een vrijwilliger van Lumi bellen, chatten of e-mailen.

    • De chat- en telefoonlijnen gaan altijd open om 18.30u. Na 21.15u wordt er geen nieuw gesprek meer gestart omdat ze om 21.30u sluiten.
    • Je kan chatten op maandag, woensdag en donderdag via lumi.be/word-geholpen.
    • Bellen kan op maandag en woensdag op 0800-99-533.
    • Je kan elke dag mailen op [email protected].  
  • Transgender infopunt / Gendervonk: voel je je man of vrouw, maar komt dat niet overeen met hoe je lichaam eruit ziet? Of voel je je net geen van beide of allebei? Je kan terecht bij het Transgender Infopunt met al je vragen. Je bent er ook welkom als je nood hebt aan een gesprek.

    • Je kan gratis bellen naar 0800 96 316.
    • Je kan een e-mail sturen naar [email protected].
    • Je kan er ook op bezoek in Gent van dinsdag tot vrijdag tussen 9u-16u. Let op! Hoe het zit met bezoek tijdens de coronacrisis lees je hier transgenderinfo.be/transgender-in-tijden-van-corona
    • Op trangenderinfo.be vind je alle mogelijke info over het transgender thema.
    • Op gendervonk.be vind je als transgender persoon (of ouder van een transgender jongere) info over omgaan met moeilijkheden.  
  • CAW: Is er voor iedereen die het al eens moeilijk heeft. Je kan er terecht met elke vraag en elk probleem. Je kan ook bij hen terecht voor begeleiding als je je vrouw, man of (geen van) beide voelt en dit niet overeen komt met hoe je lichaam eruit ziet.

    • Je kan hen bellen, een e-mail sturen, met hen chatten.
    • Je kan ook eens langsgaan bij een inloophuis. Let op! Dit kan anders zijn tijdens de coronacrisis. Controleer de info op hun website caw.be.
    • Meer info vind je op caw.be/contacteer-ons
  • JAC: Het JAC is een deel van het CAW, maar speciaal voor jongeren. Je kan ook met hen bellen, chatten, een e-mail sturen of langs gaan. Meer info vind je op: caw.be/jac/contacteer-ons/  

  • Merhaba: Ben je LGBT+ of stel je je vragen over je seksualiteit en/of genderidentiteit? Speelt je religieuze, culturele en migratieachtergrond een belangrijke rol in je verhaal? Ben je op zoek naar informatie of steun? Dan kan je terecht bij merhaba.be of op 0487 55 69 38. 

Ben jij of zijn je ouders in een ander land dan België geboren? Dan kan je bij Merhaba terecht. Natuurlijk ben je bij de organisaties hierboven ook welkom!

Hulpverlening in een schema

Je vindt hier twee schema’s. Deze schema’s tonen waar je terecht kan voor hulp. Het eerste schema is voor jongeren. Het tweede schema is voor volwassenen.

Het schema voor jongeren: 

Schema voor hulpverlening jongeren

Het schema voor volwassenen:

Schema hulpverlening voor volwassenen

Tips om zelf het gesprek aan te gaan

Het is belangrijk dat de hulpverlener (dokters, psychologen, sociaal werkers, …) op de hoogte is van je seksuele voorkeur (val je op mannen, vrouwen of beide of maakt het helemaal niet uit en val je op een persoon). Of van het gevoel dat je man / vrouw / (geen van) beide bent, maar dat misschien niet overeen komt met hoe je lichaam eruit ziet. Hulpverleners vinden het vaak moeilijk om mensen hierover aan te spreken. Çavaria helpt hen daar zo goed mogelijk bij. Wil je er graag zelf iets over zeggen? Deze tips zijn handig als je zelf het gesprek wil starten:

  • Bereid het gesprek thuis al wat voor.  

  • Breng een vriend of familielid mee die je steunt. Zo is het makkelijker om over een moeilijker onderwerp te praten met je hulpverlener.  

  • Schrijf vooraf op een briefje wat je wil zeggen. Toon dit dan aan de dokter, therapeut, sociaal werker, … 

  • Probeer er meteen over te praten aan het begin of in het midden van het gesprek. Dat is makkelijker dan een nieuw gesprek beginnen als de hulpverlener al aan het afronden is.  

  • Begin het gesprek wanneer jij je er goed bij voelt. Doe het best niet tijdens een onderzoek bij bijvoorbeeld de dokter, maar liever ervoor of eventueel erna.  

  • Zeg vooraf al dat je over enkele dingen wil praten. Als de hulpverlener dan later vraagt over wat je nog wou praten, is het misschien makkelijker om over het onderwerp te beginnen. 
     

Positieve ervaring bij een hulpverlener

Citaat: "Bij een eerste gesprek met mijn psycholoog kwam mijn seksualiteit ter sprake. Ze reageerde zonder te oordelen en vroeg of het iets was waar ik over wilde praten. Toen ik nee zei, ging het gesprek gewoon verder. Maar ik weet dat ik er altijd over kan praten."

Misschien durfde je nog geen hulp zoeken? Of je zocht hulp, maar je had een mindere ervaring? Soms zijn de reacties van de hulpverlener goed bedoeld, maar kunnen ze wel kwetsend overkomen. Het is belangrijk om te weten dat niet alle hulpverleners hetzelfde zijn. Om een hulpverlener te zoeken, maakten çavaria en het Transgender Infopunt een aparte lijst: 

  • Op deze lijst staan verschillende hulpverleners. Bij hen kan je terecht zonder schrik te moeten hebben voor uitsluiting of minder goede hulp: lumi.be/adressenlijst

  • Deze lijst is speciaal voor personen bij wie hun lichaam niet (helemaal) overeen komt met hoe ze zichzelf voelen in hun hoofd (genderidentiteit): transgenderinfo.be/l/zorgaanbod

Tips voor als het gesprek minder vlot verlopen is  

Heb je toch een slechte ervaring gehad bij een hulpverlener? Dat is heel jammer en kan voor stress zorgen bij degene die het mee maakt. Het is belangrijk dat je hulp zoekt als je merkt dat je er te zwaar onder lijdt of als het om een geval van discriminatie gaat (als hulp geweigerd wordt omdat je bijvoorbeeld homo, lesbisch, bi+, transgender bent).

  • Als je hulpverlener (arts, therapeut, …) je niet kan of wil helpen, vraag gerust naar een andere hulpverlener.

  • Als je je sterk genoeg voelt kan je ook de hulpverlener aanspreken. Maak duidelijk dat jij de manier waarop je behandeld wordt niet fijn vindt. Je kunt de hulpverlener doorverwijzen naar Lumi. Daar vinden hulpverleners informatie en tips: lumi.be/professionals/gebruik-de-info-en-vorming-voor-jouw-specifieke-sector 

  • Je kan steeds bij Lumi of het Transgender Infopunt terecht voor meer informatie of gewoon om je verhaal te vertellen. Zij zijn ook officiële meldpunten. Je kan dus anoniem en gratis een melding doen van wat je overkwam. Leer hoe je beter kan omgaan met negatieve ervaringen op lumi.be/lgbt/negatieve-ervaringen en transgenderinfo.be.

Download hier de flyer