Genomineerden Çavaria Awards 2019

Nyira Hens en Jaouad Alloul,

Zaterdag 25 januari reikt çavaria haar jaarlijkse awards uit. In drie categorieën (Media, Campaign en Lifetime Achievement) bekronen we personen en organisaties die in 2019 een positieve invloed hadden op het welzijn en de rechten van holebi’s, transgender en intersekse personen

Genomineerden Media Award

De Çavaria Media Award reikt çavaria uit aan tv-programma’s, radioshows, tijdschriften, auteurs, redacties, zenders, uitgeverijen, productiehuizen, enzovoort, die het afgelopen jaar op een uitzonderlijke manier bijdroegen aan de rechten en het welzijn LGBTI+-personen. De genomineerden voor 2019 zijn:

 

Make Belgium Great Again (VTM) met hun ‘doe gewoon’-actie. Bedenkster en presentatrice Frances Lefebure riep mensen op foto’s in te sturen voor een heuse kiss-wall om koppels die zich geremd voelen hun liefde te tonen in de publieke ruimte een hart onder de riem te steken. De slogan was enerzijds een warme oproep aan koppels om gewoon te doen waar ze zin in hebben, en anderzijds een uithaal naar mensen die holebikoppels aanstaren of naroepen op straat. Voor de actie baseerde de makers zich op het ‘Call it Hate’-onderzoek. Çavaria prijst de gedrevenheid van het productieteam om een positieve impact te hebben op de maatschappij, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en in nauw overleg met middenveldorganisaties.

 

Jongerenreeks wtFOCK (Sputnik Media/VIJF). Het derde seizoen draaide voornamelijk rond Robbe IJzermans, gespeeld door Willem Herbots, en zijn ontluikende relatie met Sander. De serie geeft een erg realistisch beeld van jongeren die hun seksualiteit ontdekken en doet dat op een expliciete manier. Doordat verschillende personages holebi zijn, overstijgt wtFOCK de clichés en draagt bij aan de gediversifieerde representatie van holebi’s. De serie bereikt enorm veel jongeren en snijdt naast seksuele identiteit veel relevante thema’s aan zoals mentale en fysieke gezondheid, zelfbeeld, feminisme, misbruik, vriendschap, enzovoort. Çavaria onderstreept het belang van series als wtFOCK als voorbeeldfunctie voor jongeren.

 

Het Transgender Boek van Guy T’sjoen, Joz Motmans en Ilse Degryse. Het boek staat vol toegankelijke en deskundige informatie van professor T’sjoen, diensthoofd van het centrum voor seksuologie en gender van het UZ Gent, en professor Motmans, coördinator van het Vlaamse Transgender Infopunt. Daarnaast doorbreekt het boek de vaak eenzijdige berichtgeving over transgender personen door een verscheidenheid aan mensen met zeer uiteenlopende ervaringen te laten getuigen. Op een laagdrempelige en begrijpelijke manier wordt de diversiteit binnen de transgender gemeenschap voorgesteld aan een breed publiek. Çavaria vindt het boek een onmisbare schakel in het informatieaanbod voor transgender personen en hun omgeving.

Make Belgium Great Again
wtFOCK

Genomineerden Campaign Award

De Çavaria Campaign Award reikt çavaria uit aan opmerkelijke LGBTI+-gerelateerde campagnes. Het kan om de meest uiteenlopende acties gaan van verenigingen, bedrijven, scholen, middenveldorganisaties die bijdroegen aan een brede kijk op seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie of seksekenmerken.

 

Speelgoedwinkel DreamLand (Colruyt Group) ontroerde eind vorig jaar vele harten met hun hartverwarmend Sinterklaaspromofilmpje. In de clip zie je hoe drie broertjes hun verlanglijstje voor de Sint samenstellen. Eén van de jongens verlangt naar een pop terwijl zijn broers enkel ook hebben voor stoerder speelgoed. Toch durft hij het prentje van de pop aan zijn verlanglijstje toe te voegen. Als de broers op 6 december de trap afrennen om te kijken wat de Sint heeft gebracht, ziet de jongen de pop liggen die op zijn verlanglijst stond. Çavaria juicht toe dat DreamLand met deze reclame ingaat tegen de heersende traditionele genderrollen bij kinderen. Niet enkel meisjes, maar ook jongens mogen met poppen spelen.

 

Behuman vzw en Zomerfabriek organiseerden in augustus de allereerste POC* Pride (POC staat voor People of colour). Nyira Hens, theatermaakster en community builder, en Jaouad Alloul, activist en performer zetten hun schouders onder het nieuwe festival dat mensen van kleur in de LGBTQ+-gemeenschap wil vieren. Ze willen ruimte scheppen voor een open dialoog over representatie, mensenrechten, emancipatie en diversiteit binnen de diversiteit. POC* Pride werkte daarvoor ook samen met Antwerp Pride, door solidair te zijn bouw je immers bruggen tussen de verschillende subgroepen in de LGBT+-beweging. Diversiteit is net datgene wat ons bindt en dat kunnen we bij çavaria alleen maar beamen.

 

In mei organiseerde Transemble de eerste Trans* March van België. Transemble is een nieuw collectief voor en door trans personen dat aandacht vraagt voor de veelheid aan verhalen die trans personen te vertellen hebben. Onder het motto “niets over ons, zonder ons” bouwt Transemble een inclusieve queer gemeenschap die over de taalgrenzen heen gaat. Transemble vindt dit soort ruimtes belangrijk voor mensen die hun genderbeleving (nog) in vraag stellen, voor mensen die hun genderidentiteit nog aan het verkennen zijn, maar ook voor mensen die hun transgender identiteit al omarmd hebben. Çavaria vindt het lovenswaardig dat mensen in hun vrije tijd dit inclusief initiatief uit de grond gestampt hebben.

 

Lifetime Achievement Award

De Lifetime Achievement Award werkt niet met nominaties. Hij wordt uitgereikt aan mensen die zich hun leven lang verdienstelijk hebben gemaakt voor de rechten en het welzijn van holebi’s, transgender en intersekse personen.

 

SPARKLE

Çavaria reikt de awards uit op haar jaarlijkse event SPARKLE op 25 januari in Kunstencentrum Vooruit in Gent. Dorianne Aussems en Roos Van Acker leiden de award show in goede banen. Na afloop is iedereen welkom in de concertzaal van Vooruit voor een spetterend feest.

 

 

Joz Motmans en GuyT'sjoen
Dreamland
Trans* March