De regenboogvlag
Wil je je solidariteit tonen met de LGBTI+ community, maar weet je niet welke vlag je best gebruikt? Benieuwd naar de geschiedenis van de regenboogvlag?
Je ontdekt het allemaal op deze pagina!
Verschillende regenboogvlaggen
Er is een divers aanbod aan soorten regenboogvlaggen, en het kan moeilijk zijn daar je weg in te vinden. Wij helpen je dan ook graag op weg met een overzicht van de verschillende vlaggen en hun betekenis. Op basis daarvan kan je zelf een geïnformeerde beslissing maken over welke vlag je het liefst gebruikt!
De 6-kleuren regenboogvlag
Deze vlag is een finale versie van de regenboogvlag die in juni 1978 ontworpen werd door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. De vlag is nu nog steeds een teken van trots en diversiteit van de LGBTI+ community.
Progress Pride vlag
De Progress Pride vlag werd ontworpen om een grotere nadruk te leggen op inclusie en vooruitgang. Deze nieuwe versie vraagt ook aandacht voor gemarginaliseerde en onderdrukte groepen.
Intersekse Inclusieve Progress Pride Vlag
In de Intersekse Inclusieve Progress Pride vlag zit de intersekse vlag (geel met een paarse cirkel in het midden) verwerkt. Hiermee wordt er aandacht gevestigd op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.
Geschiedenis van de regenboogvlag
Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de LGBTI+ beweging. Maar hoe veranderde ze doorheen de jaren?
Gilbert Baker regenboogvlag
De regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van trots en diversiteit. Baker zou voor het ontwerp van de regenboogvlag geïnspireerd zijn geweest door de Flag of the Human Race, waarmee in de jaren zestig door sommigen werd gedemonstreerd voor de wereldvrede en die bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit.
De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker hadden de volgende symbolische betekenis:
- Roze: seks
- Rood: leven
- Oranje: geneeskracht
- Geel: zonlicht
- Groen: natuur
- Turkoois: magie/kunst
- Blauw: sereenheid
- Violet: karakter
Deze vlag werd voor het eerst gebruikt op 25 juni 1978, tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco. De allereerste twee regenboogvlaggen werden door 30 vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid.
Van acht, naar zeven, naar zes...
Toen de Paramount Flag Company, waar Gilbert Baker jarenlang zou werken, een vlag in de bovengenoemde acht kleuren wilde gaan produceren, bleek echter dat de betreffende kleur roze niet gefabriceerd kon worden. Als gevolg daarvan werd de roze baan in de tweede versie van deze vlag weggelaten.
Vervolgens bleek in 1979 bij het verticaal ophangen van de vlag, dat de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast, waarna besloten werd om de turkooise baan weg te laten. Sindsdien bestaat de oorspronkelijke regenboogvlag van de LGBTI+ gemeenschap uit zes strepen.
Philly pride vlag
In 2017, maakte de Philadelphia Office of LGBT affairs een eigen versie van de regenboogvlag met hun campagne ‘More Color More Pride’. Alles was hetzelfde als de 6-kleuren vlag, met toevoeging van een zwarte en bruine streep bovenaan. Die kleuren werden toegevoegd om specifieke aandacht te vragen voor mensen van kleur in de LGBTI+ gemeenschap.
Progress Pride Vlag
In 2018, ontwierp Daniel Quasar, een grafisch ontwerper, de Progress Pride Vlag door een vijfkleurige ‘Chevron’ (dubbel onderscheidingsteken) toe te voegen aan de klassieke zeskleurige regenboogvlag.
Hij hield de originele zes kleur gescheiden, omdat hij hun originele betekenis wou behouden. De kleuren van de trans vlag (wit, roze en blauw) en de bruine en zwarte strepen van de Philly Pride Vlag werden links aan de vlag toegevoegd in een ‘chevron’- vorm. De pijl wijst naar rechts om vooruitgang te symboliseren.
Intersekse Inclusieve Progress Pride Flag
In 2021 lanceerde intersekse artiest en activist Valentino Vecchietti samen met Intersex Equality Rights U.K. een nieuwere versie van de Progress Pride Vlag. Deze nieuwe vlag verwerkt ook de intersekse vlag (geel met een paarse cirkel in het midden) in het ontwerp. Hiermee vestigen ze de aandacht op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.
Wil je graag een regenboogvlag kopen?
Bestel er eentje op onze webshop!
Leuk extraatje: daarmee steun je ook meteen de de werking van çavaria!
Ontdek ook:
Wat betekent LGBTI+? Welke regenboogvlag moet ik gebruiken? Wat is de genderkoek? Bekijk hier onze meest populaire informatie!