De regenboogvlag

Gilbert Baker Flag

Wil je je solidariteit tonen met de LGBTI+ community, maar weet je niet welke vlag je best gebruikt? Benieuwd naar de geschiedenis van de regenboogvlag?

Je ontdekt het allemaal op deze pagina!

 

Verschillende regenboogvlaggen

Er is een divers aanbod aan soorten regenboogvlaggen, en het kan moeilijk zijn daar je weg in te vinden. Wij helpen je dan ook graag op weg met een overzicht van de verschillende vlaggen en hun betekenis. Op basis daarvan kan je zelf een geïnformeerde beslissing maken over welke vlag je het liefst gebruikt! 

De 6-kleuren regenboogvlag 

 

6 kleuren regenboogvlag

Deze vlag is een finale versie van de regenboogvlag die in juni 1978 ontworpen werd door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. De vlag is nu nog steeds een teken van trots en diversiteit van de LGBTI+ community. 

Progress Pride vlag 

Progress Pride Vlag

De Progress Pride vlag werd ontworpen om een grotere nadruk te leggen op inclusie en vooruitgang. Deze nieuwe versie vraagt ook aandacht voor gemarginaliseerde en onderdrukte groepen.  

Intersekse Inclusieve Progress Pride Vlag 

Intersekse Inclusieve Progress Pride Vlag

In de Intersekse Inclusieve Progress Pride vlag zit de intersekse vlag (geel met een paarse cirkel in het midden) verwerkt. Hiermee wordt er aandacht gevestigd op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen. 

Geschiedenis van de regenboogvlag

Sinds eind jaren zeventig fungeert een regenboogvlag als symbool van de LGBTI+ beweging. Maar hoe veranderde ze doorheen de jaren? 

Gilbert Baker regenboogvlag 

De regenboogvlag werd in juni 1978 ontworpen door de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker uit San Francisco als symbool voor de Gay Pride parade van dat jaar. De vlag moest een teken zijn van trots en diversiteit. Baker zou voor het ontwerp van de regenboogvlag geïnspireerd zijn geweest door de Flag of the Human Race, waarmee in de jaren zestig door sommigen werd gedemonstreerd voor de wereldvrede en die bestond uit vijf banen in de kleuren rood, zwart, bruin, geel en wit.  

Gilbert Baker Flag

De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van Gilbert Baker hadden de volgende symbolische betekenis: 

  • Roze: seks 
  • Rood: leven 
  • Oranje: geneeskracht 
  • Geel: zonlicht
  • Groen: natuur
  • Turkoois: magie/kunst 
  • Blauw: sereenheid 
  • Violet: karakter 

Deze vlag werd voor het eerst gebruikt op 25 juni 1978, tijdens de Gay Freedom Day Parade in San Francisco. De allereerste twee regenboogvlaggen werden door 30 vrijwilligers met de hand geverfd en in elkaar genaaid.

Van acht, naar zeven, naar zes... 

6 kleuren regenboogvlag

Toen de Paramount Flag Company, waar Gilbert Baker jarenlang zou werken, een vlag in de bovengenoemde acht kleuren wilde gaan produceren, bleek echter dat de betreffende kleur roze niet gefabriceerd kon worden. Als gevolg daarvan werd de roze baan in de tweede versie van deze vlag weggelaten. 

Vervolgens bleek in 1979 bij het verticaal ophangen van de vlag, dat de middelste baan wegviel achter de vlaggenmast, waarna besloten werd om de turkooise baan weg te laten. Sindsdien bestaat de oorspronkelijke regenboogvlag van de LGBTI+ gemeenschap uit zes strepen. 

Philly pride vlag

Philly Pride Flag

In 2017, maakte de Philadelphia Office of LGBT affairs een eigen versie van de regenboogvlag met hun campagne ‘More Color More Pride’. Alles was hetzelfde als de 6-kleuren vlag, met toevoeging van een zwarte en bruine streep bovenaan. Die kleuren werden toegevoegd om specifieke aandacht te vragen voor mensen van kleur in de LGBTI+ gemeenschap.  

Progress Pride Vlag

Progress Pride Vlag

In 2018, ontwierp Daniel Quasar, een grafisch ontwerper, de Progress Pride Vlag door een vijfkleurige ‘Chevron’ (dubbel onderscheidingsteken) toe te voegen aan de klassieke zeskleurige regenboogvlag.  

Hij hield de originele zes kleur gescheiden, omdat hij hun originele betekenis wou behouden. De kleuren van de trans vlag (wit, roze en blauw) en de bruine en zwarte strepen van de Philly Pride Vlag werden links aan de vlag toegevoegd in een ‘chevron’- vorm. De pijl wijst naar rechts om vooruitgang te symboliseren. 

Intersekse Inclusieve Progress Pride Flag 

Intersekse Inclusieve Progress Pride Vlag

In 2021 lanceerde intersekse artiest en activist Valentino Vecchietti samen met Intersex Equality Rights U.K. een nieuwere versie van de Progress Pride Vlag. Deze nieuwe vlag verwerkt ook de intersekse vlag (geel met een paarse cirkel in het midden) in het ontwerp. Hiermee vestigen ze de aandacht op de zichtbaarheid en inclusie van intersekse personen.  

Wil je graag een regenboogvlag kopen?

Bestel er eentje op onze webshop!

Leuk extraatje: daarmee steun je ook meteen de de werking van çavaria!