Lumi waarschuwt voor afpersing

een jongen grijpt een andere jongen van achteren vast

Lumi krijgt, als hulplijn voor holebi’s, de laatste tijd verhalen binnen van mensen die worden gechanteerd nadat ze op een chatsite contact hadden met jongeren die eerst meerderjarig waren, maar na een paar sms-berichten minderjarig blijken.

Jan De Leeuw, verantwoordelijke voor Lumi, waarschuwt voor de afpersing: “De chatter wordt dan gecontacteerd door de verontwaardigde ‘vader’ van de minderjarige of door een andere volwassene die ermee dreigt om naar de politie te stappen. Als de schrik er bij de chatters goed inzit, blijken de minderjarige en zijn omgeving toch bereid tot een minnelijke schikking. Er wordt dan gevraagd om af te spreken en het nodige geld mee te nemen. Soms wordt er ook gesuggereerd dat er na de betaling wel gelegenheid is om met de minderjarige samen te zijn.”

Afpersing en schrikbeelden

Lumi raadt aan om niet in te gaan die duidelijke gevallen van afpersing. Sommige slachtoffers zijn echter nog te jong om die praktijken te doorprikken. “Ze raken in paniek, zien de politie en journalisten bij wijze van spreken al aan hun deur staan, zien zichzelf al als veroordeeld pedofiel door het leven gaan,” vertelt Jan, “Anderen zijn nog niet uit de kast, hebben misschien een partner en durven niet toegeven dat ze op een datingsite zitten en kunnen er met niemand over praten of durven niet naar de politie te stappen.“ Naar de politie stappen is nochtans het belangrijkste advies in zulke gevallen. “Je hoeft niet bang te zijn voor een eventuele veroordeling. Als je niet weet dat de persoon met wie je chat, nog minderjarig is of als hij zelf beweert dat hij meerderjarig is, dan doe je niets strafbaars. Het is trouwens nog maar de vraag of er minderjarigen aan de andere kant van de chat zitten”, verduidelijkt Lumi verantwoordelijke.

Klacht neerleggen

Langsgaan bij lokale politie is een mogelijkheid of eventueel online feiten melden. “Ook als je voor je omgeving nog niet uit de kast bent, hoef je niet bang te zijn. De politie zal je niet ‘outen’ als je dat niet wil, maar de afhandeling van je klacht alleen met jou afhandelen. Bij minderjarigen is dit uiteraard anders. Dan worden de ouders wel op de hoogte gebracht,” adviseert Jan, “Belangrijk bij het neerleggen van een klacht is dat je alles in de mate van het mogelijke bijhoudt als bewijsmateriaal: gesprekken, sms’jes, alle communicatie tussen jou en die persoon/personen.”

Slachtoffers kunnen uiteraard de Lumi contacteren. “Wat je zeker niet moet doen is een afspraak maken met deze mensen,” waarschuwt Jan De Leeuw, “Geld geven moet je al helemaal niet doen. Je kan de sms’en negeren, maar zo zal de praktijk niet stoppen. Als je een veilig chatverkeer wil, is het beter om dit soort misbruiken zo snel mogelijk te elimineren.