De Holebifoon verandert van naam en wordt Lumi

campagne lumi

De opvang- en infolijn van çavaria - De Holebifoon - verandert van naam en heet vanaf nu Lumi. De naamsverandering komt er omdat de oude naam de lading niet meer dekte. Het doelpubliek is veel ruimer dan enkel holebi’s en naast een telefoonlijn biedt Lumi ook chat, mail en een uitgebreide website aan.

Ruimer doelpubliek

Lumi is er voor iedereen met vragen over gender en seksuele voorkeur. “Holebi’s en hun omgeving kunnen nog altijd terecht bij Lumi”, verzekert çavaria-woordvoerder Jeroen Borghs “maar ook transgenders en hun omgeving kunnen bij ons hun verhaal en vragen kwijt. Net als mensen die zich als queer, non-binair, genderfluïde, aseksueel of aromantisch identificeren, of mensen die liever zonder label of hokje door het leven gaan.”

Ben je als meisje voor het eerst verliefd op een meisje en weet je niet goed wat je daarmee moet? Ben je bezorgd omdat je nog nooit verliefd bent geweest? Voel je je eerder een jongen dan een meisje? Of geen van beide? Lumi luistert anoniem en vertrouwelijk.

“Het komt er op neer dat iedereen die niet binnen de traditionele invulling van de begrippen ‘hetero’, ‘man’ en ‘vrouw’ valt bij Lumi terecht kan”, legt Borghs uit. “Twijfel je of Lumi er ook voor jou is? We zoeken het samen met je uit.”

Nood blijft hoog

“Sinds de oprichting van de Holebifoon is er veel veranderd. Het huwelijk en adoptie zijn opengesteld voor koppels van hetzelfde geslacht, er is een uitgebreide antidiscriminatiewetgeving en je geslachtsregistratie aanpassen werd sterk vereenvoudigd. Het aantal oproepen dat binnenkomt blijft echter even hoog”, aldus Borghs. “De maatschappij blijft heteroseksualiteit en traditionele genderrollen als norm zien waardoor vele mensen nog altijd het gevoel hebben uit de boot te vallen.”

De suïcidecijfers bij holebi’s en transgenders blijven disproportioneel hoog. “Lumi doorbreekt het sociaal isolement door een luisterend oor te bieden aan wie een verhaal kwijt wil. We verwijzen door naar andere verenigingen of hulpverlening wanneer nodig. We hebben niet op alles een antwoord, maar denken en voelen wel steeds met je mee”, zegt Borghs.

Ook wie eerder informatieve vragen heeft kan bij Lumi terecht. De website www.lumi.be is een goed startpunt voor wie op zoek is naar info over thema’s die te maken hebben met gender en seksuele of romantische voorkeur. Vind je niet direct een antwoord? Dan kan je altijd bellen, chatten of mailen naar [email protected].

Lumi?

“We zochten een naam die uitnodigt tot gesprek, die klinkt als een goeie vriend en die vertrouwen uitstraalt”, licht Borghs toe. “Een uitbreiding van de oude naam tot Holebi-transgender-aseksueel-queer-panseksueel-intersekse-plus-foon zou ons echt te ver leiden. De Holebifoon wordt gewoon Lumi.”

 

Extra info

We vroegen Ann Wauters (Basketster), Sam De Bruyn (Q-Music), Roos Van Acker (StuBru), Petra De Sutter(UZGent), Lukas Dhont (Regisseur 'Girl') en Dorianne Aussems (MNM) om de nieuwe naam van de Holebifoon aan te kondigen, maar die lag moeilijker dan verwacht: http://bit.ly/nieuwe-naam-holebifoon

Lumi is bereikbaar via het gratis nummer 0800 99 533 of chat via www.lumi.be van 18u30 tot 21u30 op maandag, woensdag en donderdag. Mailen kan altijd naar [email protected]. Je vindt ook veel info op onze website www.lumi.be.

Like Lumi op Facebook! www.facebook.com/lumivzw

 

Woordverklaring

Holebi = homo, lesbisch, biseksueel
Transgender = iemand waarbij het geslacht toegewezen bij geboorte niet overeenkomt met hoe die persoon zich voelt (M/V/X/...)
Cisgender = iemand waarbij het geslacht toegewezen bij geboorte overeenkomt met hoe die persoon zich voelt (M/V)
Aseksueel = iemand die zich niet seksueel aangetrokken voelt tot anderen
Queer = een koepelterm voor al wie zich niet hetero of cisgender identificeert
Panseksueel = iemand die zich aangetrokken voelt tot personen van alle genderidentiteiten
Intersekse = iemand die geboren is met geslachtskenmerken die niet duidelijk mannelijk of vrouwelijk zijn
Plus = geeft aan dat deze lijst niet exhaustief is