Cisgender en safe space: enkele termen uitgelegd

Persoon met regeboogvlag aan het water

Cisgender en safe space: enkele termen uitgelegd

Je zag het misschien al passeren in de media: in het Gents café Blond mochten cisgender mannen tijdelijk niet langer binnen om de safe space te bewaken. Wat zijn cis mannen? Wat is het belang van een safe space? Wij lichten enkele zaken toe. 

Wat is een cis man? 

Cis is een afkorting van cisgender. Cisgender is een term die beschrijft dat het geslacht dat je toegewezen krijgt bij je geboorte (op basis van je geslachtsdelen) overeenkomt met je genderidentiteit. Als dit niet overeenkomt dan noemt men dit transgender. 

Dus: als je bij je geboorte het mannelijk geslacht krijgt toegewezen en je voelt je ook man, dan noemt men dit een cisgender man.  

 

Wat is een safe space? 

Een safe(r) space is een veilige omgeving waar mensen zichzelf kunnen zijn zonder veroordeeld, gediscrimineerd of slachtoffer van (fysiek & psychologisch) geweld te worden. Het is een plek waar mensen bij gelijkgestemden kunnen thuiskomen.  
  

Wat is het belang van een safe space? 

Voor LGBTI+ mensen is het belangrijk dat er een veilige omgeving is om zichzelf te kunnen zijn, waar ze anderen kunnen ontmoeten die begrijpen hoe het is om af te wijken van de maatschappelijke norm.  

Het is een plek waar mensen niet geconfronteerd worden met dezelfde discriminerende of onderdrukkende mechanismen als in de buitenwereld. Waar men even kan stoppen met vechten of overleven en gewoon tot rust kan komen of bijtanken. Daarin schuilt het belang van safe(r) space. De maatschappij biedt geen safe space aan LGBT’s. Zelfs wanneer er geen uitsluiting, veroordeling, geweld,… is, wijken LGBT’s af van de norm. Voelen zij zich anders. Het is belangrijk dat er plaatsen zijn waar LGBT’s kunnen samen komen en dat op een veilige manier. Zonder geconfronteerd te worden met wat ze in de maatschappij al dagelijks ervaren. Onderzoek (VLESP en UGENT - 2016) toont dat de welzijnscijfers van LGBT’s niet positief zijn. Dat onderzoek toonde ook het positieve effect op het welzijn aan van oa. een sociaal netwerk, steun en aanvaarding.  
  
Anderzijds is dit ook een veilige omgeving om bij te leren en te groeien. Ieder van ons is opgegroeid met het dominante discours, dat wil zeggen dat we ook wat zaken moeten ‘ontleren’ en we allen wel eens een verkeerde opvatting hadden. Het is begrijpelijk te verwachten dat je in de safe(r) space niet wordt geconfronteerd met wat je van de buitenwereld moet incasseren en dat het teleurstellend is wanneer dit toch gebeurt.    

  

Wat als iemand de safe space in gevaar brengt? 

Wanneer iemand de safe space in gevaar brengt, dan is het aan te raden die persoon daarop rustig aan te spreken en uit te leggen waarom iets niet oké is. Als mensen volharden en blijven negatief gedrag vertonen, dan kunnen deze mensen de toegang tot de safe space verliezen, al dan niet tijdelijk. Op die manier garandeer je de safe space voor de anderen. 

Het is niet mogelijk om een 100% safe space te creëren. Er kunnen zich steeds situaties voordoen waardoor iemand zich onveilig voelt. Maar we kunnen wel streven naar zo safe mogelijk en juist reageren wanneer er iets gebeurt. 

 

Zit je na dit artikel met vragen? Heb je nood aan een luisterend oor? Onze info- en luisterlijn Lumi is er voor je. Je kan bij ons terecht met je vragen en bezorgdheden via lumi.be/word-geholpen.