Çavaria solidair met Bulgaarse LGBTI-gemeenschap

pride Sofia

Çavaria solidair met Bulgaarse LGBTI-gemeenschap 

//Contentwarning: LGBTI+-geweld//

Na verschillende aanvallen, kreeg de LGBTI-gemeenschap in Bulgarije opnieuw een klap te verduren toen relschoppers op zaterdag 30 oktober het LGBTI-gemeenschapscentrum in Sofia vernielden. Als langdurige partner toont çavaria zich solidair met de lokale LGBTI-organisaties en community. 

Wat is er gebeurd?  

Op zaterdag 30 oktober werd het kantoor van Rainbow Hub in de Bulgaarse hoofdstad Sofia aangevallen. De Rainbow Hub is een LGBTI gemeenschapscentrum dat gerund wordt door de Bulgaarse LGBTI organisaties Bilitis en GLAS Foundation. Tijdens een bijeenkomst voor de trans community stormde een groep van 10 personen het kantoor binnen. Ze sloegen een medewerker van Bilitis in het gezicht en vernielden materiaal en meubilair. Eén van de relschoppers, ook de persoon die de medewerker sloeg, was Boyan Rasate. Rasate is de oprichter en leider van de extreemrechtse Bulgarian National Union, én kandidaat voor Bulgaarse presidentsverkiezingen op 14 november.  

Deze gebeurtenis is de laatste van een reeks aanvallen gericht tegen de LGBTI gemeenschap. De meeste gebeurden tijdens het Pride seizoen. Ze komt ook tien dagen nadat een petitie met meer dan 8000 handtekeningen werd overgedragen aan het Bulgaarse ministerie van Justitie, die inclusie van anti-LGBTI haatmisdrijven eiste in het strafwetboek.  

Welke acties werden ondertussen genomen? 

Van binnen en buiten Bulgarije kwamen berichten en acties in solidariteit met de Bulgaarse LGBTI-gemeenschap. 11 ambassades, waaronder die van België, veroordeelden de aanval. Bovendien werd op maandag 1 november de immuniteit die Rasate geniet als presidentskandidaat opgeheven, zodat hij vervolgd kan worden. Zijn arrestatie volgde op dinsdag 2 november, hij wordt o.a. verstoring van de openbare orde en vandalisme ten laste gelegd.   

Wat vragen Bilitis en GLAS Foundation? 

Bulgaarse LGBTI-organisaties eisen een deftig onderzoek en vervolging van de relschoppers, waaronder ook presidentskandidaat Rasate. Ondanks zijn arrestatie is het belangrijk de druk hoog te houden. Daarnaast herhalen ze hun eis om haatmisdrijven op basis van seksuele oriëntatie, genderidentiteit en expressie en seksekenmerken op te nemen in de Bulgaarse strafwet. De gebeurtenis van 30 oktober illustreert pijnlijk duidelijk hoe hard dit nodig is.  

Wat doet çavaria? 

Zoals steeds hanteren we onze principes voor internationaal werk. We handelen op vraag van de lokale partners en volgens de manier die zij voorop stellen.  

In deze situatie betekent dit dat çavaria: 

  • informatie over de gebeurtenissen publiek verspreidt 

  • anderen oproept tot actie 

  • de Belgische ambassadeur in Sofia aanschrijft met de vraag om de lokale LGBTI+-gemeenschap te steunen in hun eisen aan de Bulgaarse autoriteiten: een deftige juridische procedure en het opnemen van haatmisdrijven t.a.v. LGBTI+-personen in de Bulgaarse strafwet 

  • de situatie verder opvolgt 

Hoe kan jij steunen?  

  • Verspreid de boodschap over wat gebeurd is door berichten van Bilitis, GLAS Foundation of çavaria te delen 

  • Doe een financiële bijdrage aan GLAS Foundation of Bilitis 

  • Teken en deel de petitie van All Out  

Maakt dit nieuws je bang of overstuur? Heb je nood aan een luisterend oor? Onze info- en luisterlijn Lumi is er voor je. Je kan bij ons terecht met je vragen en bezorgdheden via https://lumi.be/word-geholpen.