çavaria awards 2021

Çavaria Awards 2021: stem op jouw favoriet! 

Door de toenemende coronamaatregelen, konden we helaas onze huidige datum (05 februari 2022) voor ons event Sparkle, niet redden. We willen op alle vlakken een safe space garanderen en door corona geloven we dat dit in februari 2022 nog niet mogelijk zal zijn.  
 
Maar niet getreurd! Zoals jullie weten delen we tijdens ons event de Çavaria Awards 2021 uit en sluiten we af met een groot feest. Dat feest verplaatsen we nu naar later in het jaar. Daarover binnenkort meer info. De awards delen we nog steeds uit in februari maar dan online.  


We reiken drie awards uit:   

  • De Diversity Award reiken we uit aan initiatieven, personen, media, acties, verenigingen, bedrijven... die zich inzetten voor gender- en seksuele diversiteit. Ze werken aan meer zichtbaarheid, inclusie en/of de rechten en het welzijn van LGBTI+-personen.  

  • De Community Award reiken we uit voor de meest hartverwarmende activiteit van het voorbije jaar van onze aangesloten lidverenigingen.  

  • De Lifetime Achievement Award reiken we uit aan iemand die hun leven wijdt aan de rechten en het welzijn van LGBTI+-personen.

Iedereen kan meestemmen op wie volgens hun de Diversity Award moet winnen. Aangesloten verenigingen kunnen ook stemmen voor de Community Award. 

Stem je favoriet naar de overwinning! 

Hieronder vind je een voorstelling van alle genomineerden. Beslist wie jouw favoriet is? Onderaan de pagina kan je je stem uitbrengen voor de Diversity Award! Stemmen kan tot en met 6 februari 2022. Leuk extraatje: wie stemt, maakt kans op een çavaria prijzenpakket! 

çavaria award 2021

Athena Oostende – Liefdesantigifcentrum

‘Het liefdesantigifcentrum’ is een verhalenroute langs de plaatsen in Oostende waar geweld tegen de LBGTI+-gemeenschap plaatsvond. Langs het parcours staan een aantal fietsen in de regenboogkleuren, met daarop een QR-code. Zo vindt de wandelaar telkens een link naar youtube-reportages met daarin getuigenissen van tien jonge leden van de LBGTI+-gemeenschap die slachtoffer waren van onverdraagzaamheid.  

çavaria award 2021

Wim Peumans – Habibi

Schrijver en doctor in de antropologie, Wim Peumans, brengt in het boek ‘Habibi’ tien krachtige getuigenissen die het taboe rond (homo)seksualiteit en religie bespreekbaar maken. Habibi creëert perspectief en zichtbaarheid: van LGBTI+-mensen binnen de moslimgemeenschap én van de diversiteit binnen de LGBTI+-gemeenschap. Elke getuige werd ook geschilderd in een levendig portret door opkomend Belgisch-Marokkaans kunstenaar Sami Ammar. Een reizende expo van de originele werken, voorzien van quotes uit het boek, was te bezichtigen in het MigratieMuseum (Molenbeek), Lagrange Points (Arabische boekhandel, Brussel) en het People of Colour Pride festival (Antwerpen).

çavaria award 2021

Alexi De Greef - Zacht beton

Met Zacht Beton wil Alexi De Greef een veilige plaats bieden aan iedereen die zich niet welkom voelt in de toxische en op dieet-cultuur gestoelde fitnesswereld. De focus in de lessen ligt op het leren appreciëren van je lichaam en ontdekken wat het kán, niet hoe het eruit ziet. Want sport moet toegankelijk zijn voor iedereen. “Er is niets dat mijn eigen geest en aanvaarding van mijn genderidentiteit zo geholpen heeft als het in contact brengen met mijn lichaam”.  

çavaria award 2021

Hattér Society

Háttér Society is de grootste en oudste actieve lesbische, homo, biseksuele, transgender, queer en intersekse (LGBTI+) organisatie in Hongarije. Ze vechten voor een samenleving waar alle leden van de LGBTI+-gemeenschap vrij zijn om te leven volgens hun identiteit, en waar ze de hulp krijgen die ze nodig hebben. Háttér Society staat op de frontlinie bij het gevecht tegen politieke anti-LGBTI+-aanvallen in Hongarije. Háttér voerde o.a. campagne voor preventie van haatmisdaad, vroeg bewustzijn voor de legale en politieke situatie van regenboogfamilies en organiseerde een HIV/AIDS preventie programma.  

çavaria award 2021

Volksjury – Aflevering Ihsane Jarfi

De volksjury is een Belgische truecrimepodcast van Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck. Daarin speculeren de twee al sinds 2017 over (on)opgeloste moordzaken. Maandelijks worden hun afleveringen maar liefst 200 000 keer gestreamd. In de podcast behandelen Laura en Silke zowel bekende als minder bekende zaken. In aflevering 65, eind maart 2021, brachten ze de zaak van Ihsane Jarfi, de eerste officiële dode als gevolg van homohaat in België.