çavaria awards 2021

Çavaria Awards 2021: winnaars bekend!

Naar jaarlijkse gewoonte reiken wij de Çavaria Awards uit! We zetten daarmee LGBTI+ initiatieven in de bloemetjes die het voorbije jaar serieus bijgedragen hebben aan een maatschappij waar iedereen zichzelf kan zijn.  
 

Op de hoogte blijven van de werking van çavaria? 

Van een true crime podcast en Regenbooghuizen tot 40 jaar hiv/aids

We deelden 3 awards uit:

  • De Diversity Award voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen, individuen...
  • De Community Award voor een actie van een van onze lidverenigingen.
  • De Lifetime Achievement Award voor iemand wiens leven in het teken staat van de LGBTI+ community.  

Op deze pagina vind je de uitreiking van de çavaria Awards, alsook wat meer informatie over elke winnaar en een overzicht van alle genomineerden.

 ? DE UITREIKING VAN DE CAVARIA AWARDS ?

De uitreiking van de Çavaria Awards 2021 vond plaats via ZOOM. 

Kijk hier mee naar de overhandiging van de awards en de reacties van de winnaars!

? DE DIVERSITY AWARD ?

De winnaars

De Diversity Award reiken we uit voor het meest LGBTI+ inclusieve initiatief van bedrijven, scholen, individuen... Dit jaar gaat die naar: De Volksjury!

De Volksjury is een Belgische truecrimepodcast van Laura Scheerlinck en Silke Vandenbroeck. In aflevering 65 brachten ze in maart 2021 de zaak van Ihsane Jarfi, de eerste officiële dode als gevolg van homohaat in België. 
 
Met deze aflevering brachten ze het onderwerp van anti-LGBTI+ geweld onder de aandacht. Iets dat, ook vandaag de dag, nog pijnlijk actueel is voor de LGBTI+ community. In de aflevering heeft Silke het ook over haar plaats in de LGBTI+ community. Positieve rolmodellen zijn van onschatbare waarde. Verdiend gewonnen dus!

We hebben gemerkt dat toen we het verhaal van Ihsane hebben gebracht, dat dat heel wat teweeg heeft gebracht bij onze community van luisteraars. Dit toont aan dat het heel belangrijk is dat zulke verhalen verteld worden. En dat we met onze podcast een safe space gecreëerd hebben waar iedereen zich veilig voelt.”
Laura en Silke

De andere genomineerden 

çavaria award 2021

Athena Oostende – Liefdesantigifcentrum

‘Het liefdesantigifcentrum’ is een verhalenroute langs de plaatsen in Oostende waar geweld tegen de LBGTI+-gemeenschap plaatsvond. Langs het parcours staan een aantal fietsen in de regenboogkleuren, met daarop een QR-code. Zo vindt de wandelaar telkens een link naar youtube-reportages met daarin getuigenissen van tien jonge leden van de LBGTI+-gemeenschap die slachtoffer waren van onverdraagzaamheid.  

çavaria award 2021

Wim Peumans – Habibi

Schrijver en doctor in de antropologie, Wim Peumans, brengt in het boek ‘Habibi’ tien krachtige getuigenissen die het taboe rond (homo)seksualiteit en religie bespreekbaar maken. Habibi creëert perspectief en zichtbaarheid: van LGBTI+-mensen binnen de moslimgemeenschap én van de diversiteit binnen de LGBTI+-gemeenschap. Elke getuige werd ook geschilderd in een levendig portret door opkomend Belgisch-Marokkaans kunstenaar Sami Ammar. Een reizende expo van de originele werken, voorzien van quotes uit het boek, was te bezichtigen in het MigratieMuseum (Molenbeek), Lagrange Points (Arabische boekhandel, Brussel) en het People of Colour Pride festival (Antwerpen).

çavaria award 2021

Hattér Society

Háttér Society is de grootste en oudste actieve lesbische, homo, biseksuele, transgender, queer en intersekse (LGBTI+) organisatie in Hongarije. Ze vechten voor een samenleving waar alle leden van de LGBTI+-gemeenschap vrij zijn om te leven volgens hun identiteit, en waar ze de hulp krijgen die ze nodig hebben. Háttér Society staat op de frontlinie bij het gevecht tegen politieke anti-LGBTI+-aanvallen in Hongarije. Háttér voerde o.a. campagne voor preventie van haatmisdaad, vroeg bewustzijn voor de legale en politieke situatie van regenboogfamilies en organiseerde een HIV/AIDS preventie programma.  

çavaria award 2021

Alexi De Greef - Zacht beton

Met Zacht Beton wil Alexi De Greef een veilige plaats bieden aan iedereen die zich niet welkom voelt in de toxische en op dieet-cultuur gestoelde fitnesswereld. De focus in de lessen ligt op het leren appreciëren van je lichaam en ontdekken wat het kán, niet hoe het eruit ziet. Want sport moet toegankelijk zijn voor iedereen. “Er is niets dat mijn eigen geest en aanvaarding van mijn genderidentiteit zo geholpen heeft als het in contact brengen met mijn lichaam”.  

? DE COMMUNITY AWARD ?

De winnaars

De Community Award reiken we uit aan een actie van een van onze lidverenigingen. Dit jaar gaat die naar: de Regenbooghuizen! Dat gaat over Casa Rosa (Oost-Vlaanderen), Regenbooghuis Limburg, Unique Regenbooghuis Vlaams-Brabant en Het Roze Huis (Antwerpen)

De Regenbooghuizen wonnen met hun actie “zonder LGBTI+ haat straat”. Nadat in september 2021 overal in Antwerpen anti-LGBTI+ stickers verschenen besloten de Regenbooghuizen een eigen boodschap (Zonder LGBTI+ Haat Straat) uit te brengen op een poster en die te verspreiden. 

De Regenbooghuizen slaagden er met hun actie in een zeer negatief signaal om te draaien naar een positief signaal. Heel wat mensen hingen de poster aan hun raam, op kantoor, op school … Zo ontstond er een golf van solidariteit voor de LGBTI+ community.

Omdat onze actie zo'n succes was betekent deze award veel voor Casa Rosa, de andere regenbooghuizen en de hele community. We hebben nog maar eens getoond dat liefde gewoon liefde is.”
Fleur De Baerdemaeker, voorzitpersoon van Casa Rosa.  

De andere genomineerden 

Regenboogvlag met #G!FLeuven op

G!F Leuven - Postkaartenactie

Onder de slogan #IedereenVerbondenMetElkaar verbindt G!F Leuven (Gays! & Friends) jaarlijks verschillende mensen met elkaar. Ze doen dat samen met Regenbooghuis Unique-Vlaams Brabant. Steeds in de kleuren van de regenboogvlag. In 2021 brachten ze mensen met elkaar in contact via postkaarten met daarop een positieve boodschap. Een mooi verbindingsmoment in deze digitale tijden.       

Beeld uit actie in Beveren van Casa Rosa

Casa Rosa - “Stand up for LGBTI+ lives”

Na de moord op David Polfliet uit Beveren begin maart 2021, verspreidde Oost-Vlaamse regenbooghuis, Casa Rosa een oproep voor het hele land. Ze deden dat samen met alle Vlaamse regenbooghuizen. Onder de noemer 'Stand up for LGBTI+ lives' maakten ze duidelijk dat er geen plaats is voor onverdraagzaamheid, xenofobie, racisme of (verbaal) geweld. Ze brachten heel wat mensen digitaal samen en zonden dit live uit via een scherm op de Grote Markt in Beveren. Samen toonden ze hun verdriet, steun, solidariteit en verbondenheid aan de buitenwereld.   

? DE LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD ?

De winnaars

De Lifetime Achievement Award reiken we uit aan iemand wiens leven in het teken staat van de LGBTI+ community. Dit jaar gaat die naar: iedereen die steunde in de strijd van 40 jaar hiv/aids! 

Maar liefst 5 mensen winnen onze Lifetime Achievement Award. Voor de çavaria Awards 2021 zetten we de spotlight op hiv/aids. In 2021 was het 40 jaar geleden dat hiv/aids “ontdekt” werd. De ziekte liet een verwoestend spoor na binnen de LGBTI+ community. In die 40 jaar tijd zijn er heel wat mensen die het verschil gemaakt hebben. 

  1. Helen Byarugaba: Helen richtte een hiv/aids-zelfhulpgroep op voor mensen met een migratie-achtergrond.

    “Ik wil dat de zorg meer afgestemd wordt op verschillende patiënten. Ik hoop dat deze Award ervoor kan zorgen dat daar meer aandacht naar gaat.” 

  2. Peter Piot: Peter heeft als wetenschappelijk onderzoeker heel wat baanbrekend onderzoek verricht op het vlak van hiv/aids.  

    “Ik ben blij met de award want de rechten van LGBTI+ personen hebben me altijd nauw aan het hart gelegen. Er is nog veel werk aan de winkel en we moeten hier allemaal voor samenwerken zodat dit realiteit wordt.” 

  3. Darryl Woods: Als danser, acteur en zelf drager van het virus, heeft Darryl heel wat zichtbaarheid gecreëerd voor iedereen die te maken krijgt met hiv/aids. Hij danste o.a. mee in een productie van bekend choreograaf, Alain Platel.   

    "Ik ben blij verrast deze award te krijgen en vind het een grote eer”. 

  1. Marina Cloetens: Marina was verpleegkundige op een van de eerste hiv-afdelingen in België bij het instituut voor Tropische Geneeskunde in Antwerpen (ITG). 

     “Ik draag deze award op aan alle verpleegkundigen in het ITG”.  

  1. Chris Lambrecht (Sensoa): Chris richtte in 1987 Aids Team op dat de motor was achter hiv-preventie bij mannen die seks hebben met mannen. Hij richtte ook het Vlaams expertisecentrum voor seksuele gezondheid, Sensoa, op waar hij nog steeds directeur is.   
    "Het is steeds een eer en een genoegen geweest om met zoveel geëngageerde en deskundige mensen te kunnen samenwerken. Een epidemie kunnen we alleen het hoofd bieden als we de krachten bundelen, het lukt alleen als we alle middelen combineren die we hebben.” 

De winnaars van onze Lifetime Achievement Award hebben zich stuk voor stuk, op hun eigen manier, ingezet in die 40 jaar. Ze zorgden voor meer zichtbaarheid, betere zorg en ondersteuning. Zij zijn de terechte winnaars van onze Lifetime Achievement Award 2021”
Eef van çavaria