De opmars van Russisch geïnspireerde anti-LGBTI+ wetten
Op 7 augustus 2024 voerde Bulgarije een nieuwe wet in tegen ‘LGBTI+ propaganda’. De wet verbiedt scholen om informatie te geven over "niet-traditionele" vormen van seksualiteit of gender.
Deze anti LGBTI+ wet is niet de eerste, en mogelijks ook niet de laatste. De wetten zijn sterk gebaseerd op de Russische aanpak om de LGBTI+ beweging in te perken en zelfs te vervolgen.
Wat houdt de nieuwe Bulgaarse wet in? Wat is het verband met Russische anti-LGBTI+ wetten? Wat doet çavaria?
Ontdek het op deze pagina!
Wat is de situatie in Rusland?
De nieuwe Bulgaarse wet is sterk gebaseerd op een gelijkaardige wet die Rusland in 2012 invoerde. Die wet verbiedt het om minderjarigen te informeren over niet-traditionele vormen van seksualiteit of genderidentiteit. De regering van Poetin wil naar eigen zeggen kinderen op die manier beschermen van "propaganda" of van "pornografisch materiaal". In de realiteit zorgt de wet ervoor dat wetenschappelijke correctie informatie niet kan worden gedeeld.
In Rusland wordt de aanval op de LGBTI+ beweging steeds verder opgevoerd. Zo is het sinds 2022 niet enkel verboden om minderjarigen over seksuele en genderdiversiteit te vertellen, maar is er een algemeen verbod voor alle leeftijden. In maart 2024 bestempelde de Russische regering de internationale LGBTI+ beweging als 'terroristische organisaties'. Dat is de zoveelste stap in het criminaliseren van LGBTI+ personen en organisaties.
Hoe beïnvloeden de Russische wetten andere landen?
De Poetin-regering wil LGBTI+ personen zo veel mogelijk vervolgen, en wil dat ook in andere landen zien gebeuren. Rusland gebruikt haar invloedsfeer dus om in naburige landen een gelijkaardig beleid te introduceren. Daarvoor financiert de Russische overheid verschillende religieuze organisaties en conservatieve netwerken. Vaak lijken die van buitenaf op onschuldige organisaties die familiewaarden promoten, maar eigenlijk lobbyen ze intensief voor het invoeren van anti-LGBTI+ wetgeving.
In de recente jaren zagen we gelijkaardige wetten opduiken in landen als Hongarije, Georgië en nu dus ook Bulgarije. De strategie is telkens dezelfde: het begint met een wet die zogezegd kinderen zou beschermen, maar al snel evolueert richting een directe aanval op de LGBTI+ gemeenschap.
Wat is per land de situatie op dit moment?
Wat doet çavaria?
- We volgen deze evoluties nauw op.
- We luisteren naar wat de lokale LGBTI+ organisaties vragen en kijken hoe we steun kunnen betuigen.
- We helpen organisaties met een Europese focus, zoals ILGA Europe en Forbidden Colours, bij hun beleidswerk.
Maakt dit nieuws of deze informatie jou overstuur? Heb je nood aan een luisterend oor? Je kan terecht bij Lumi, onze info- en luisterlijn. We zijn bereikbaar via chat, telefoon en mail via www.lumi.be