Verkiezingen 2024: stem voor ons allemaal

Persoon die een stembriefje in een doos steekt

Op 9 juni 2024 is het zover: dan staan we in de rij voor de stembureaus. We kiezen dan beleidsmakers op Vlaams, federaal en Europees niveau. Op 13 oktober stemmen we op lokaal niveau. Met de slogan ‘Stem voor ons allemaal’ trekt çavaria naar de verkiezingen in juni!  

Want een ‘Stem voor ons allemaal’ is een stem voor gelijke LGBTI+ rechten, voor een toekomst waar je kan zijn wie je wil zijn. Een 'Stem voor ons allemaal' is een stem zonder haat, discriminatie en geweld.  

Tot aan de verkiezingen voeren we campagne. We maken een eisenpakket, ontleden de partijprogramma's, hielden een kopstukkendebat tijdens onze Algemene Vergadering, vertellen verhalen uit de community en nog veel meer. 

Zo krijg jij alle informatie om op 9 juni, samen met je familie, vrienden, collega's, achterban... een LGBTI+ inclusieve stem uit te brengen. Een 'Stem voor ons allemaal'. 

Het eisenpakket van çavaria 

Voor de verkiezingen stelden we een eisenpakket op. Daarin staat alles wat er nodig is om volledige inclusie van LGBTI+ personen te bereiken. Wij trekken daarmee naar de beleidsmakers en verwachten dat zij die eisen meenemen naar de verkiezingen, opnemen in het beleid en ook uitvoeren. 

Wat zeggen de verschillende partijen?  

In het eisenpakket onderscheiden we acht thema’s rond LGBTI+ inclusie. Ben je benieuwd wat de reactie van de partijen op onze eisen zijn? Wil je weten wat er over LGBTI+ in hun partijprogramma's staat? Ontdek het hier per thema!

Wat hebben Petra De Sutter, Zuhal Demir, Benjamin Dalle, Caroline Gennez, Gwendolyn Rutten en Jos D'Haese met elkaar gemeen? Ze deden mee aan ons verkiezingsdebat op 20 april! Herbekijk nu het debat.

Één stem voor gelijke kansen

RoSa vzw, Vrouwenraad, çavaria, Kif Kif, GRIP vzw, Netwerk tegen Armoede en Ella vzw sloegen de handen in elkaar. In aanloop naar de verkiezingen zullen onze organisaties, elk vanuit onze eigen expertise, de partijprogramma’s van de zeven grootste Vlaamse partijen grondig analyseren. Op basis hiervan schrijven we vijf thematische gelijkekansendossiers, waarin we uiteenzetten hoe de thema’s gender, LGBTI+, racisme, handicap en armoede aan bod komen in de verschillende partijprogramma’s. We lichten uit welke knelpunten de partijen naar voren schuiven, hoe ze beogen werk te maken van gelijke kansen op deze gebieden en welke hiaten ons eventueel opvallen.

Wil je op de hoogte blijven van alles wat we doen rond de verkiezingen?

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief!

 

Lokaal eisenpakket

Voor de lokale verkiezingen lanceerden ook de regenbooghuizen hun eisenpakket. De regenbooghuizen ondersteunen lokale actoren in Oost- en West-Vlaanderen (Casa Rosa), Vlaams-Brabant (UniQue), Antwerpen (Het Roze Huis) en Limburg (Regenbooghuis Limburg). Hun eisenpakket geeft aan wat belangrijk is om een lokaal bestuur inclusief te maken voor LGBTI+ personen. Het bevat ook een bijlage specifiek gericht op LGBTI+ inclusie in centrumsteden. 

Download het lokaal eisenpakket via www.casarosa.be