B Curious 2019

Bcurious_2019

Op zaterdag 21 september 2019 vond de derde editie van B Curious plaats, hét evenement dat volledig draait rond seksuele fluïditeit en biseksualiteit. Dit deden we naar aanleiding van Bi Visibility Day (23/09), de dag waarop wereldwijd bi+ activisten aandacht vragen voor biseksualiteit.

In samenwerking met Casa Rosa en Wel Jong organiseert de Werkgroep Bi van çavaria op zaterdag 21 september de derde editie van hét evenement dat volledig draait rond seksuele fluïditeit en biseksualiteit. Dit doen we naar aanleiding van Bi Visibility Day (23/09), de dag waarop wereldwijd bi+ activisten aandacht vragen voor biseksualiteit.

Via een brede waaier aan werkwinkels zorgen we ervoor dat er voor elk wat wils is op B Curious, ongeacht je seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Je kan in alle vrijheid het gesprek aangaan rond zelfontdekking en -aanvaarding, relatievormgeving,… Activisme, privileges en zichtbaarheid in de brede samenleving en binnen de regenbooggemeenschap komen ook aan bod.

Ben je nog een NewBi? We voorzien de nodige introductiemomenten, dus neem zeker deel! Ben je lid van een LGBT-vereniging en wil je graag bi+ personen beter kunnen bereiken? Ook dan ben je bij B Curious aan het juiste adres.

Het idee achter B Curious is voortgevloeid uit de nood aan meer informatie rond biseksualiteit, seksuele fluïditeit en queer als seksuele oriëntatie, en de goesting van de bestaande bi-verenigingen (Ertussenin, Dubbelzinnig en All Bi) en de Werkgroep Bi van çavaria om de grotere bi+ community in Vlaanderen te ontdekken. Je hoeft niet zelf bi+ te zijn; iedereen is van harte welkom!

Voor meer info over B Curious kan je altijd contact opnemen met Michael Van Roosbroeck ([email protected]).

Locatie

Zebrastraat 32, 9000 Gent

Ondergrondse parking via Gustaaf Callierlaan 231, 9000 Gent

Wanneer

zaterdag 21 september 2019

Prijs

Deelname aan B Curious is gratis!
We voorzien koffie, thee en water, alsook een lekkere broodjeslunch. Allergieën kan je doorgeven via het inschrijvingsformulier. We voorzien voor elke deelnemer een drankje tijdens de receptie. Andere dranken kan je zelf aankopen indien gewenst.

Toiletten

De toiletten op B Curious zijn volledig genderinclusief. 

Toegankelijkheid

De locatie is volledig rolstoeltoegankelijk.

Ondergrondse parking via Gustaaf Callierlaan 231, 9000 Gent

Dagplanning  
09u30-10u00 onthaal
10u00-10u30 plenaire inleiding
10u30-12u30 workshops blok 1
12u30-13u30 lunch met broodjes
13u30-15u30  workshops blok 2
15u30-17u00  plenaire activiteit + slotwoord
17u00-18u30 receptie 


Vragen? Mail Michael via [email protected]

Workshopblok 1 (10u30-12u30):

 • NewBi
 • Bi in een relatie
 • De bi in LGBTI+
 • Tussen seksuele oriëntatie en genderidentiteit
 • Bi creative

 

Workshopblok 2 (13u30-15u30):

 • VerBIndend communiceren
 • Bi en polyamorie
 • Consent culture
 • Activisme en zichtbaarheid in de brede samenleving
 • Free podium
  NewBi

  Je bent bi en wilt je eerste stappen zetten in de regenbooggemeenschap. Hoe begin je daaraan? Hoe praat je over je biseksualiteit? Via een informele babbelworkshop leren we mekaar en de LGBTI-wereld wat beter kennen.

  Tijdens deze bijeenkomst kan je in alle vrijheid ervaringen delen met en vragen stellen aan elkaar over welke invloed je bi+ zijn in een (al dan niet vaste) relatie heeft. Is het daadwerkelijk zo problematisch als beweerd wordt? Heeft het voordelen, of toch maar enkel nadelen? Waarom zou een relatie voor bi+’s eigenlijk zo veel anders zijn dan voor niet-bi+’s? Wordt deze gedachte vooral gevoed door het vooroordeel dat bi+’s niet trouw kunnen zijn? Hoe is het om mét een bi+ persoon een (al dan niet vaste) relatie te hebben? Deze praatgroep is niet enkel voor bi+’s bedoeld. Ook partners van bi+’s zijn van harte welkom.

  Hoewel ‘holebi’ een ingeburgerd begrip is, lijken bi+ personen soms toch nog vergeten te worden in beeldvorming en taalgebruik, ook binnen de regenbooggemeenschap. Hoe belangrijk vind jij het dat de bi+ paraplu meer bekendheid krijgt? Hoe krijgen we vooroordelen en misverstanden de wereld uit? Op welke manieren kunnen we ervoor zorgen dat onze community meer zichtbaarheid krijgt binnen de regenbooggemeenschap? Wanneer voelt een bi+ persoon zich welkom in een LGBTI+ vereniging en een regenbooghuis? Op deze vragen zoeken we samen antwoorden in deze workshop.

  Waarvoor staat die 'bi' (lees: twee) in biseksualiteit? Betekent 'bi' dat je alleen op mannen en vrouwen valt en dus personen die daarbuiten vallen, zoals niet-binaire en genderqueer personen, niet ziet staan? Of betekent die 'bi' dat je kan vallen op allerlei genderidentiteiten: zowel die van jezelf, als alle anderen? Zeg je over jezelf beter dat je 'panseksueel' bent? Of kan het gerust zowel 'bi' als 'niet-binair' zijn? Deze workshop verkent het interessante spanningsveld tussen genderidentiteit en seksuele oriëntatie en toont, meer dan ooit, het belang van zelfbenoeming aan.

  Heb je zin om je creativiteit en verbeelding de vrije loop te laten? Dan hebben we goed nieuws! BCurious voorziet het nodige materiaal waarmee je je allereigenste bi+ buttons te kunnen maken. Knutsel of verf je liever? Ook dat kan!

   VerBIndend communiceren

   Tijdens deze workshop maak je op een interactieve manier kennis met het model van ‘verbindende communicatie’. Samen verkennen we de ervaringen en effecten van bifobie. Daarna gaan we op zoek naar hoe we, als bi+ persoon of als ally, hiermee kunnen omgaan op een verbindende manier. Meer dan louter een communicatiemodel, is verbindend communiceren ook een levenshouding die uitnodigt om met meer mededogen naar je medemens én jezelf te kijken. Je krijgt een theoretisch kader aangereikt, maar we werken vooral met je eigen situaties.

   Polyamorie (van het Grieks woord ‘poly’, wat ‘veel, meerdere’ betekent en het Latijnse woord ‘amore’ wat ‘liefde’ betekent) is de feitelijke mogelijkheid om zich te engageren in verschillende liefdevolle relaties als consensuele en ethische vorm van non-monogamie. Maar hoe gaat dat nu eigenlijk in z’n werk, een polyamoreuze relatie? Hoe zorg je voor geïnformeerde consent en duidelijke afspraken? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens deze workshop.

   Wat is consent? Hoe werkt consent? Wat als je een “maybe” bent? Is de gekregen “ja” wel echt? En hoe kunnen we dit in de praktijk zo natuurlijk en aangenaam mogelijk maken? Via een kort overloop over de ins & outs van consent, zullen we uiteindelijk komen tot enkele communicatie oefeningen waarin we actief leren werken en nadenken over consent.

   Op 23 september, Bi Visibility Day, vragen bi+ activisten wereldwijd aandacht voor biseksualiteit. Hoe belangrijk vind jij het dat de bi+ paraplu meer bekendheid krijgt? Hoe krijgen we vooroordelen en misverstanden de wereld uit? Op welke manieren kunnen we ervoor zorgen dat onze community meer zichtbaarheid krijgt in de brede samenleving? Welke kansen en mogelijkheden zien we? Tijdens deze workshop formuleren we samen concrete antwoorden en acties.

   Jezelf laten zien en horen, dat kan deugd doen. Tijdens deze workshop maken we daar graag tijd voor. Wil je iets voordragen aan je mededeelnemers? Een act brengen, op je eentje of samen? Je gedachten eerst de vrije loop laten, om ze vervolgens te delen? Veel kan; niets moet. Dit ‘vrij podium’ biedt jou een platform.